Asiantuntija: Yhdysvallat on yhtä rikki kuin vuonna 1968 – "Kaikki kuplii ja on valmiina purkautumaan"

USA juhlii itsenäisyyttä vaikeassa tilanteessa 11:34
Yhdysvalloissa juhlistetaan tänään maan itsenäisyyttä. Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen professorin Mikko Saikun itsenäisyyspäivää vietetään kuitenkin hyvin repivissä tunnelmissa.

Yhdysvalloissa vietetään tänään itsenäisyyspäivää. Eri puolilla maata on useita paraateja ja juhlallisuuksia, mihin ihmiset sankoin joukoin osallistuvat.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivää vietetään poliittisesti hyvin repivissä tunnelmissa. Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta kertoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että Yhdysvallat on polarisoitunut yhteiskunta.

– Pitäisi mennä takaisin jonnekin vuoteen 1968 ja siihen tilanteeseen, mikä silloin vallitsi, että päästään yhtä rikkirevittyyn yhteiskuntaan ja poliittisiin jännitteisiin.

– Jos me ajattelemme, minkälaisia jännitteitä yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa vallitsee vaikka Gazan tilanteen takia, kaikki tämä kuplii ja on valmiina purkautumaan.

"Demokraateilla paniikki päällä"

Saikun mukaan presidentti Joe Bideniltä odotetaan demokraattien piirissä, että hän tekisi ankaraa itsearviota tilanteesta.

– Siellä on selvästi aikamoinen paniikki päällä, koska tämä väittely Donald Trumpin kanssa oli katastrofaalisen huono kaikilla mittapuilla. 

Saikun mukaan näin kehnoa suoritusta ei ole koskaan nähty istuvalta presidentiltä. 1

– Se herätti aitoja epäilyksiä Bidenin kyvystä toimia Yhdysvaltain presidenttinä myös sellaisissa ihmisissä, jotka periaatteessa suhtautuvat häneen hyvin myönteisesti.

Saikku pohtii, että edessä on nyt monenlaisia skenaarioita.

– Jos tämän päivän lukemilla mentäisiin, niin Trump varmasti voittaisi. Mutta hirveän paljon voi tapahtua tässä välissä ja on yhä täysin mahdollista, että Biden vetäytyy presidenttikisasta ennen puoluekokousta, jolloin meillä tulisi sellainen tilanne, mitä ei ole ollut kymmeniin vuosiin.

Saikku toteaa, että Bidenin olisi tajuttava lähteä itse, koska hänen valitsijamiehensä ovat sitoutuneet äänestämään puoluekokouksessa häntä.

– Se on hänestä kiinni. Sitä ei voi kukaan muu, kuin Biden itse päättää.

Uusia ehdokkaita olisi tulossa kuin "sieniä sateella"

Vaihtoehtoja Bidenille olisi useampiakin.

Michelle Obaman nimeä on silloin tällöin heitetty esiin. Kaikki yhdysvaltalaiset tietävät, kuka hän on. Obama on aina sanonut, että häntä ei kiinnosta pätkääkään tämä tehtävä. 

Varapresidentti Kamala Harrisia on myös väläytelty Bidein seuraajaksi.

– Mutta hän on ollut aika huomaamaton. Hänelle on annettu tehtäväksi rajavalvonnasta huolehtiminen, mikä on äänestäjien mielestä epäonnistunut varsin pahasti. Hän on ollut koko varapresidenttikautensa vähemmän suosittu kuin Biden.

Saikun mukaan Harris saattaisi kuitenkin pärjätä Trumpille paremmin kuin Biden.

– Jos tämä tilanne avautuu, niin niitä (uusia ehdokkaita) tulee varmasti kuin sieniä sateella.

Lue myös:

    Uusimmat