Johanna Matintalo kertoi pahoista komplikaatioistaan

Pöytyän urheilijoiden Johanna Matintalo kaappasi Vantaan SM-hiihdoista kaivatun normaalimatkojen mestaruuden kahden sprinttimestaruutensa jatkoksi. Matintalo jätti perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähdössä Ikaalisten urheilijoiden Krista Pärmäkosken hopealle ja Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuun pronssille.

Matintalo joutui odottamaan saavutusta kahden moninkertaisen arvokisamitalistin takia.

– Kerttu Niskanen ja Krista ovat aina olleet tielläni, mutta nyt tuli ensimmäinen normaalimatkojen kulta. Kiva, kun nyt meni näin päin, Matintalo totesi.

Tehtävää varmaankin helpotti se, ettei maailmancupiin keskittyvä Niskanen ollut mukana. Toisaalta Iivo Niskanen osoitti miesten kilpailun kahdeksannella sijallaan, ettei Niskasen nimi takaa voittoja.

– Kerttu puuttui tänään ja olisi varmasti antanut kovan vastuksen, jos olisi ollut mukana. Mutta niiden kanssa kisataan, jotka ovat viivalla, Matintalo jatkoi.

Matintalo hallitsi kilpailua, mutta yöllä satanut lumi ja plussan puolelle ponnistanut lämpötila tekivät kilpailusta odotettua raskaamman.

– Kisa oli kestoltaan yllättävän pitkä, Matintalo vahvisti kelin hitauden.

– Puolivälin paikkeilla notkahdin vähän, ja Krista pääsi lähelle. Lopussa sain taas kiristettyä ja onnistuin pitämään Kristan takana.

Korona haukkasi alkukauden

Matintalon kausi alkoi ankeasti, kun hän sairastui Rukalla. Se lykkäsi häneltä ensin kauden alkua ja viivästytti sen jälkeen huippukuntoa.

– En ollut viikkokausia sängyssä, mutta siinä tuli astman kanssa aika pahoja komplikaatiota, Matintalo kertoi sairastelustaan.

– Nyt vasta on ollut kuukauden ajan tunne, että saan kropasta jotain irti ja hommassa on taas järkeä. Olen nyt normaalissa vireessä ja parempaan päin menossa. Ja toivon, ettei tämä vielä ole kauden maksimi.

Matintalo matkustaa maanantaina Pohjois-Amerikan kiertueelle. Hän sai paikan, kun Pärmäkoski luopui omastaan.

– Tosi kiva, että pääsin joukkueeseen. Kunto on varmasti hyvä, joten lähden sinne tekemään kauden parhaita hiihtoja.

Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Kanadan Canmoressa 1 300 metrin korkeudessa. Matintalo keskittyy Canmoressa perinteisen hiihtotavan 20 kilometrille ja sprinttiin ensi sunnuntaina ja seuraavana tiistaina.

– Uskon, että kilpailupaikan korkeus sopii minulle tosi hyvin ja siellä on itselle hyvät matkat, mutta meidän joukkueen valmistautuminen ei ole optimi.

Huippukunto maaliskuulle

Osa maajoukkueista ja joidenkin joukkueiden osat ovat jo matkustaneet Pohjois-Amerikkaan tottuakseen aikaeroon ja kisakorkeuteen. Suomalaiset lykkäsivät matkan maanantaihin Vantaan SM-hiihtojen takia.

– Joukkueilla on erilaisia tapoja valmistautua ensi viikonloppuun. Mielenkiintoista nähdä, miten paljon se vaikuttaa tuloksiin, Matintalo pohdiskeli.

– Mutten mene sen taakse. Yritetään valmistautua tässä tilanteessa kilpailuun mahdollisimman hyvin.

Maailmancup huipentuu maaliskuun puolella Salpausselän, Holmenkollenin, Drammenin ja Falunin kisoihin. Nousukuntoinen Matintalo toivoo olevansa silloin parhaimmillaan.

– Luulen, että se setti on itselle kauden paras. Minulle parhaat kisat ovat vielä edessä, Matintalo toivoi.

Lue myös:

    Uusimmat