Iivo Niskanen kommentoi sairastelua ja kohua: "Pitkä ja hankala talvi"

Iivo Niskanen kertoi, että viime viikonlopun kohu ei vaikuttanut hänen valmistautumiseensa Salpausselän kisaan, vaan aivan terävimmän huippukunnon puute selittyy kauden aikaisemmilla tapahtumilla.

Iivo Niskanen oli ladannut Salpausselän 20 kilometrin väliaikalähtöön kovat tavoitteet jo kauden alussa. Toinen sija Johannes Kläbon takana kuitenkin maistui hyvältä, varsinkin kauden kaikkien vastoinkäymisten jälkeen.

– Kilpaurheilussa on aina kyse voittamisesta, mutta olen tyytyväinen tänään toiseen sijaan kuitenkin. Kläbo teki yhden kovimmista suorituksista, mitä on tehnyt, Niskanen totesi kisan jälkeen.

Niskanen on kärsinyt pitkin kautta sairasteluista, eikä ole vielä päässyt hirmuvireeseen. Niskanen joutui vetäytymään vuoden vaihteen Tour de Skiltä, ja sairastelu on vaikuttanut harjoitteluun ja tekemiseen sen jälkeen pitkään.

– Pitkä ja hankala talvi on takana eikä ole ihan optimivalmistautumista pystynyt tekemään, mitä olisi toivonut. Viimeinen viikko on ollut hyvä ja kaksi viikkoa nousujohteista. Toivottavasti viimein kroppa alkaisi ottaa vastaan treeniä ja kisoja. Uskon, että pystyn parantamaan tästä, Niskanen kertoi.

Sairastelujen lisäksi Niskanen on joutunut mukaan kohuihin. Viimeisin tapahtui viime viikonloppuna Kuopion Suomen cupissa. Se ei kuitenkaan Niskasen mukaan vaikuttanut valmistautumiseen.

– Fokus on täysin urheilussa, että ei vaikuta tekemiseen millään tavalla.

Paljon juoksua

Tänään Lahdessa ladut olivat raskaat, eikä Niskanen päässyt hyödyntämään vahvuuttaan, eli vahvaa vuorohiihtoa. Suomalainen tiedostaa, että päivän keli palveli jossain määrin paremmin kevytrakenteista norjalaista.

– Kun joutui juoksulle paikoissa, missä ei ole latuja, tiesin, että hän on teknisesti parempi kuin minä. Tänään ei ollut sellaista loivaa vuorohiihtopätkää, jossa olisi ollut latu, kuin tuossa tuplatunnelin nousussa. Tuli aika paljon juostua, Niskanen kertasi päivän epistolaa.

Niskanen oli kuitenkin tänään selkeä kakkonen ja hänen suorituksensa oli kovatasoinen. Hän hävisi Kläbolle 24 sekuntia, mutta kolmanneksi tullut Martin Löwström Nyenget jäi maanmiehestään lähes minuutin ja Niskasestakin yli puoli minuuttia.

– Pystyi hiihtämään tasaisen vahvasti kuitenkin 20 kilometriä tässä kelissä. Erot kasvoivat suuriksi ja onnistuttiin joka osa-alueella suhteellisen hyvin. Tuo oli tänään otettavissa.

Niskanen siirtyi kärkeen tullessaan maaliin. Kun Kläbo puhkaisi maalilinjan oli Niskanen jo voittajaa vastassa ja otti tämän syleilyyn.

– Se oli semmoinen karhunpainiote Markus Vuorelan käsikirjasta, Niskanen naureskeli.

– Kisaa ennen, kun Johanneksen kanssa juteltiin, tiesin että olen tyytyväinen toiseen sijaan, mitä sain tänään. Kaverille respektit. Oli todella kova suoritus tänään ja nostan hattua.

Seuraava kova otatus kaksikon kesken on luvassa jo ensi viikonloppuna Holmenkollenin 50 kilometrin legendaarisessa kilpailussa.

– Nyt on hyvä tilanne, että on tällainen malli kropassa. Uskon, että (vire) ei ainakaan huonone ensi viikolle, Niskanen kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat