Johanna sairastui anoreksiaan 9-vuotiaana ja yritti kolmesti itsemurhaa – sitten hän päätti elää: "Ei minun anneta kuollakaan"

7:47img
Minidokumentissa Johanna kertoo, miten vääristyneet ajatukset värittivät hänen teini-ikäänsä ja ajoivat yrittämään itsemurhaa.
Julkaistu 10.09.2024 06:07
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Johanna Hirvelä, 23, sairastui anoreksiaan 9-vuotiaana. Itsetuhoinen nuori päätti jo teininä, että selvittyään haluaa auttaa muita.

Juttu julkaistu alun perin 20.2.2022, ja se julkaistaan uudelleen kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä 10. syyskuuta.

Johanna avaa vaaleapunakantisen Disney-prinsessoilla koristellun päiväkirjansa. Vuosien takaiset merkinnät maalaavat kuvaa syvästi masentuneesta ja itseään inhoavasta lapsesta.

Johanna alkoi oireilla jo nelivuotiaana ja sai öisin pahoja kauhukohtauksia.

– Olen aina ollut yliherkkä lapsi ja oireillut herkästi pienestä pitäen. En ole osannut näyttää vihaa ja kiukkua ja ne patoutuivat sisälleni.

Johanna sairastui anoreksiaan 9-vuotiaana. Ensiksi syömättömyys meni nirsoilun piikkiin. Hän valehteli syömisistään ja peitti tilaansa taitavasti myös vaatteilla ja meikeillä. Masennus kulki käsikädessä syömishäiriön kanssa. 

– Kirjoitin päiväkirjaani, kun olin kymmenen tai yksitoista vuotias, että joko kuolen anoreksiaan tai tapan itseni ennen kuin täytän 18.

"Ei oo enää järkee parantua" – videolla Johanna kommentoi päiväkirjamerkintöjään näin vuosien jälkeen.

4:26img

Kaikki tarinat eivät pääty huonosti

Yläasteikäisenä Johanna oli useamman kerran osastohoidossa. Hän on yrittänyt itsemurhaa kolmesti.

– Viimeisen yrityksen jälkeen olin kymmenen kuukautta osastolla. Sen aikana kaverit pääsivät ylioppilaaksi ja etenivät muutenkin elämässä. Aloin ajatella, että mitä menetän, jos kokeilisinkin elämistä, kun ei minun anneta kuollakaan.

Päätöksen jälkeen alkoi toipuminen ja paremmat vuodet. Kaksi vuotta sitten Johanna päätti, että haluaa ryhtyä kokemusasiantuntijaksi.

– Haluan kertoa muille nuorille, että kaikki tarinat eivät pääty kuolemaan tai siihen, että on ikuisesti sairaalakierteessä.

Katso minidokumentti Johannasta artikkelin yläosasta!

  • Tietoa ja tukea syömishäiriöihin saa Syömishäiriöliitosta.
  • Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet huolissasi läheisestäsi, voit soittaa kriisipuhelimeen 09 2525 0111 tai kirjoittaa Tukinettiin.
  • Akuutissa tapauksissa tulee ottaa yhteyttä hätäkeskukseen numeroon 112.

Tuoreimmat aiheesta

Itsemurha