Saksassa asuva taiteilija Johannes Rantapuska muutti lasikuutioon keskelle Helsinkiä. Seuraavan kahden viikon ajan kuka tahansa pääsee näkemään, millaista arkea asukas lasiseinäisessä kopissaan elää.
"Hyvällä sijainnilla Helsingissä ihastuttava tehoneliöin varustettu yksiö, jossa isot ikkunat tuovat valoa". Kuulostaa hyvältä asuntoilmoitukselta, mutta nyt ei puhuta mistään ihan tavalliselta kämpästä. Kyseessä on nimittäin keskellä kiireisintä Helsinkiä, Alppiharjussa, sijaitseva mutterin muotoinen galleriatila.
Taiteilija Johannes Rantapuska, jonka taiteilijanimi on Rastapunka, muutti viime viikon lopulla kyseiseen lasikuutioon. Muutto on taideinstallaatio ja seuraavan kahden viikon ajan taiteilija Rastapunkan herättää ja nukuttaa päivittäin toistakymmentä tuhatta autoa sekä lukematon määrä ohikulkijoita. Kadun puolelta katsottuna katseelle alttiit arkiaskareet, kuten kahvin keittäminen tai hampaiden pesu, muuttuvat tosielämän teatteriksi. Uteliaat ohikulkijat vaihtavat aiheesta pari sanaa, mutta etäämmältäkin katsottuna lasikuution asukas kannustaa miettimään asumisen rajoja ja rajattomuutta.
18 neliömetrin kokoisen mutterigallerian omistaa yhteiskunnallista työtä tekevä Kalliolan Setlementti. Mutterigalleria on ympäröity näyteikkunalla, joka tuo kadun vilinän suoraan sisälle.
Sosiaalista rulettia
Kadun vilinä ja uteliaat katseet eivät häiritse Rastapunkaa, joka on tottunut erikoisempiinkin asumisjärjestelyihin.
– Tämä viilenee hyvin illaksi ja äänet blokkautuvat hyvin, kun on paksut turvalasit, taiteilija kertoo.
Unikin on maittanut ja onnistunut öisin.
– Olen aika reissaavaa sorttia, että unenlahjat ovat hioutuneet sen myötä, hän kertoo.
Taiteilijan lasikuutio sijaitsee Sturenkadun varrella, Kirstinkatu 14:ssä seuraavan kahden viikon ajan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Rastapunkan luona saa käydä kylässä ja uteliaat ohikulkijat ovat pistäytyneet jutustelemassa taiteilijan kanssa lähes jatkuvana virtana.
– Yksityisyys on aika kortilla, hän naurahtaa.
Rastapunka huomauttaa, että sosiaalisesti hänen täytyy pitää itsensä hereillä koko ajan, että on jatkuvasti valmis kohtaamaan toisen ihmisen. Seuraavasta keskustelusta tai keskustelijasta ei voi etukäteen tietää mitään, joten kaikkeen pitää olla valmis.
– Hyvin on kunnioitettu kotirauhaa, Rastapunka toteaa.
Rastapunka on kaupungeissa kuljeskeleva taiteilija, joka työskentelee projektiluonteisesti yksin ja yhdessä, mielellään julkisessa tilassa ja joskus kenenkään tietämättä. Rastapunkan töitä on ollut esillä muun muassa Korkeasaaressa, New Yorkissa sekä Helsingin taidemuseossa.