Poikkeustila on saanut suomalaisten arjen näyttämään erilaiselta. Töitä tehdään aamupalapöydissä, lasten koulunkäyntiä valvotaan omien töiden lomassa ja joskus seinätkin tuntuvat kaatuvan päälle. Poikkeustila 2020 -hankkeessa yli 160 suomalaisvalokuvaajaa taltioi poikkeustilaa jokainen omalla tyylillään.
Katso valokuvaajien teoksia artikkelin yllä olevalta videolta!
Kolme viikkoa sitten Suomi siirtyi poikkeustilaan. Valmiuslaki otettiin käyttöön, kouluja suljettiin ja ihmiset vetäytyivät koteihinsa. Samalla suomalaisten arki mullistui.
Sisätiloihin pakotetut suomalaisvalokuvaajat päättivät käynnistää valokuvahankkeen, joka seuraisi arjen muuttumista ja ihmisten sopeutumista uusiin tilanteisiin. Osa valokuvaajista päätti ottaa yhden kohteen seurattavakseen, toiset taas kuvaavat tavallista, jokapäiväistä arkeaan.
Tunnelmia lähipuistosta
Yksi projektin ydinryhmään kuuluvista on tamperelainen valokuvaaja Antti Yrjönen. Hänen kuvaprojektinsa seuraa Tampereen yhden ikonisimman puiston, Sorsapuiston, elämää poikkeustilassa.
– Taltioin lähipuistoani ilmasta käsin kopterikameralla. Kiinnostavasti tässä puistossa käy nyt paljon ihmisiä, kun muuallekaan ei pääse. Ihmiset kyllä kiertävät toisiaan normaalia kauempaa, hän toteaa.
Yrjönen ja yli 160 muuta valokuvaajaa taltioivat poikkeustilan olosuhteita ympäri Suomea, mutta valokuvaajia on mukana myös Pariisista, New Yorkista ja Tallinnasta. Hankkeen tavoitteena on, että jokainen valokuvaaja ottaisi yhden kuvan valmiuslain voimassaolon jokaiselta päivältä. Lopputuloksesta olisi tarkoitus koostaa näyttelyitä ja valokuvakirja, mutta sitä ennen riittää läpikahlattavaa.
– Meillä on tuhansia kuvia, kun tämä loppuu, Yrjönen toteaa.
"Kuvissa ei voi silotella totuutta"
Emmi Minkkinen puolestaan kuvaa perheensä elämää Jyväskylässä. Kolme lasta pyörii valokuvaajaäidin jaloissa vuorokauden ympäri, sillä viimeiset viikot on vietetty erityisen tarkasti sisätiloissa flunssan takia. Minkkisen kuvat kertovat elämästä neljän seinän sisällä.
– Yksi päivä tuohon pihalle tuli jäätelöauto ja lapset kerääntyivät sinne hurmiossa. Aikuisetkin tuntuivat olevan ekstaasissa nähdessään toisiaan, vaikka tietysti olimme varovaisen välimatkan päässä toisistamme, hän toteaa. Minkkinen kertoo kuvaavansa omassa projektissaan arkea niin tarkasti kuin mahdollista.
– Kuvissa ei voi silotella totuutta. On vaatteita lattialla, tussia naamassa ja joillakin lapsilla vaatteet ja toisilla ei. Tämä neljän seinän sisällä kuvaaminen on itsellenikin haastavaa, sillä välillä tuntuu siltä, että seinät kaatuvat päälle.
– Jossain vaiheessa voi tuntua myös siltä, että kuvat alkavat toistaa itseään, mutta jos se on se totuus mitä me nyt elämme, niin sitten se on sitä.
"Hankkeeni kertoo lapsen yksinäisyydestä"
Etelä-Karjalan maaseudulla elämä näyttäytyy vielä melko samanlaisena kuin ennen valmiuslakiakin. Joutsenossa asuva valokuvaaja Hanna Koikkalainen kertoo, että erityisen haasteellista on yrittää vangita valokuviin arjen pieniä muutoksia.
– Onhan tämä poikkeuksellista, että olemme täällä yhdessä eikä meillä ole kontaktia muihin ihmisiin, mutta tietyllä tavalla maaseutuelämä on muutenkin hiljaista. Kevät kulkee omia ratojaan ja arki on muuttunut eri tavalla kuin kaupungissa, hän toteaa.
Suurin muutos on Koikkalaisen mukaan tapahtunut lapsen elämässä. Päiväkoti-ikäinen lapsi on nyt jatkuvasti kotona ja myös hänen harrastuksensa ovat siirtyneet kaupungilta kotitaloon. Koikkalaisten olohuone muuntautuu kerran viikossa balettistudioksi.
– Olen yrittänyt taltioida sitä, mitä yksinäinen lapsi tekee täällä maaseudulla. Hän ei ole leikkinyt nyt kolmeen viikkoon muiden lasten kanssa, joten tavallaan oma hankkeeni kertoo lapsen yksinäisyydestä.
Poikkeustila 2020 -hanketta pääset seuraamaan täältä.