Joka kolmas 12–17-vuotias on saanut alastonkuvia ja -videoita puhelimeen tai nähnyt ryhmäkeskusteluissa niiden jakamista – häpeä estää kertomasta häirinnästä aikuisille

16:27img
Julkaistu 04.09.2018 06:00
Toimittajan kuva

Petra Nykänen

petra.nykanen@mtv.fi

Pelastakaa lapset -järjestön selvityksen mukaan seksuaalinen häirintä digitaalisessa mediassa on 12-17-vuotiaiden lasten ja nuorten mielestä yleistä.

Noin kolmannes selvitykseen osallistuneista lapsista ja nuorista oli saanut ikätovereiltaan puhelimeensa alastonkuvia tai -videoita tai oli nähnyt ryhmäkeskusteluissa seksuaalissävytteisen kuvamateriaalin jakamista.

Video: Juristi vaatii ministereiltä toimia seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi: "Lainsäädäntö on puutteellinen"

Tulosten mukaan seksuaalinen häirintä on yleisempää tyttöjä kuin poikia kohtaan. Tytöistä yli kymmenen prosenttia ja pojista vajaa viisi prosenttia oli joutunut muiden nuorten seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Lapset ja nuoret jättävät usein kertomatta häirinnästä aikuisille. Merkittävin syy tähän on häpeä. Lähes puolet tytöistä ja yli viidennes pojista ei kertoisi seksuaalisesta häirinnästä ja kiusaamisesta aikuisille häpeän vuoksi.

Tekniikkaa ei tarvitse opettaa, turvallista käyttöä sen sijaan täytyy

Seksuaalista häirintää kohdanneet lapset ja nuoret jäävätkin asian kanssa usein yksin. Pelastakaa lapset -järjestön erityisasiantuntijan Nina Vaaranen-Valkosen mukaan aikuisten tulisi keskustella aiheesta lasten ja nuorten kanssa avoimesti ja ennaltaehkäisevästi.

– Ennakointi auttaa toimimaan. Lapsen kanssa on aina helpompi keskustella ja sopia esimerkiksi digitaaliseen mediaan ja kuvamateriaaliin liittyvistä asioista ennen mahdollisia pulmatilanteita.

Vaikka lapsilla ja nuorilla on erinomaiset tekniset taidot, muissa asioissa vanhempien ohjeistus on tärkeää. 

– Suomalaiset lapset oppivat tekniikan käytön hetkessä. Sen sijaan he eivät automaattisesti opi sitä, miten netissä toimitaan turvallisesti. Tässä vanhemmilla on todella suuri vastuu.

Pelastakaa lapset -järjestön selvitys on osa Suomen Safer Internet -toimintaa ja Euroopan laajuista yhteistyötä. Verkkopohjaiseen kyselylomakkeeseen vastasi helmi-maaliskuussa yhteensä 3 210 yläkoululaista ja lukiolaista.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa