Joka kolmas nainen maailmassa on kokenut väkivaltaa – olisitko uskonut, että Suomi on EU:n väkivaltaisimpia maita naisiin kohdistuvassa väkivallassa?

5:40imgMTV Uutiset Live: Everadin tapauksen myötä naiset ovat jakaneet turvattomuuskokemuksiaan ympäri maailmaa.
Julkaistu 24.04.2021 16:29

Nina Malmberg

nina.malmberg@mtv.fi

Ruotsissa on kuollut väkivaltaisesti kolmen viikon aikana viisi naista. Kaikkien tekojen takana on mies. Joissakin niistä tekijä on ollut nykyinen tai entinen kumppani. Tilanne on vakava ympäri maailman.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on maailman jokaisessa kolkassa siitäkin huolimatta, että kaikki maailman maat ovat sitoutuneet kansainvälisissä sopimuksissa lopettamaan sen.

– Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tapahtuu ihan kaikkialla, kaikissa yhteiskuntaluokissa. Vaurastuminen tai yhteiskunnan kehittyminen eivät vaikuta siihen mitenkään. Se on surullista. Mitä haavoittuvammassa asemassa nainen on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän joutuu uhriksi, YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas kertoo.

Ruotsin poliisi on ilmoittanut, että heillä on nollatoleranssi naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Isossa-Britanniassa nuoren naisen murha nostatti mielenosoituksia.

– Maailmassa on maita, joissa naisella ei ole minkäänlaista arvoa. Naiseen kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikkomus. Kaikki maailman maat ovat sitoutuneet, että se eliminoidaan kokonaan. On eri asia, mitä sen toteutumiseksi on tehty, Hirsikangas toteaa.

Lue myös: 
Kommentti: Nyt on aika kitkeä naisviha yhteiskunnasta – ja on sinunkin velvollisuutesi tehdä jotain

Suomi on EU:n väkivaltaisimpia maita naisia kohtaan

WHO:n tilastojen mukaan maailmassa joka kolmas nainen on kokenut väkivaltaa. Suomessa tutkimusten mukaan jopa 47 prosenttia yli 15-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

– Nuo ovat dramaattisia lukuja. Suomessa siis peräti lähes joka toinen nainen on kokenut väkivaltaa. Kolmasosassa tapauksista tekijä on nimenomaan naisen nykyinen tai entinen kumppani, Hirsikangas laskee.

Myös Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa on herätty tilanteen vakavuuteen. Ruotsissa viisi puoluetta on yhteisrintamassa vaatinut toimia naisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan lopettamiseksi.

Isossa-Britanniassa 33-vuotiaan Sarah Everardin kuolema nosti naisiin kohdistuvan väkivallan ja sen aiheuttaman henkisen paineen laajaan keskusteluun. Ihmiset myös osoittivat mieltään. Everardin surmasi poliisi. Nyt on selvinnyt, että surmajaa avusti nainen.

Keskustelua on herättänyt myös se, että miksi naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ei puututa konkreettisemmilla toimilla.

– Nykymaailmassa se ei rajoitu enää vain fyysiseen uhkaan. Netin kautta tapahtuva ahdistelu ja uhkailu on valtava ilmiö. Nuorella naisella tai tytöllä ei ole taitoja käsitellä niitä. On todella uhkaava, kun se tulee omaan kännykkään. Se tulee iholle, Hirsikangas suree.

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta