Pelastuslaitoksille on tullut runsaasti tiedusteluja väestönsuojista Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Pirkanmaan pelastuslaitos korostaa sitä, että Suomeen ei kohdistu sellaista uhkaa, joka edellyttäisi huoleen asiassa.
– Yleinen viesti pelastuslaitoksen puolelta on, että Suomeen ei kohdistu mitään sellaista uhkaa, joka edellyttäisi väestönsuojien käyttöönottomääräysten antamista tai joditablettien käyttöä.
Lue myös: Suomalaiset säikähtivät? Joditabletit paikoin loppu apteekeista: "Ei ole mitään syytä lähteä panikoimaan"
Pelastuslaitos kertoo kokoamassaan tietopaketissa väestösuojiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä.
Tietopaketin mukaan väestönsuojan käyttöönotosta ilmoitetaan viranomaismääräyksenä, jonka jälkeen väestönsuojan käyttökuntoon laittamiselle on 72 tuntia aikaa.
Käyttöönoton tekee väestönsuojan hoitaja, joka voi olla esimerkiksi kunnossapidon työntekijä.
– Mutta olisi suositeltavaa, että väestönsuojan hoitaja olisi kiinteistössä asuva tai oleskeleva henkilö, tietopaketissa ohjataan.
Suojaustilanteessa väestönsuojan hoitaja toimii väestönsuojan sisällä.
Väestönsuojaan suojaudutaan vasta viranomaisen käskystä käyttökuntoon laiton jälkeen.
Muista kotivara
Väestönsuoja-asioista riippumatta kuntalaisen yksi tärkeimmistä teoista varautumisessa on pelastuslaitoksen tietopaketin mukaan riittävän kotivaran pitäminen.
– Kotivara tuo turvaa myös pienemmissä häiriötilanteissa, esimerkiksi sähkökatkoksen tai sairastumisen yhteydessä.
Kotiin olisi hyvä varata kolmen päivän varaksi riittävä määrä ruokaa, juotavaa, lääkkeitä, käteistä rahaa ja muuta omassa arjessa tarpeellista sekä kannellisia astioita veden säilyttämiseen.
– Olisi hyvä varautua esimerkiksi pitkiin sähkökatkoksiin, vedenjakelun häiriöihin tai maksuliikenteen häiriöihin. Kotivaraa hyödynnetään myös väestönsuojaan siirryttäessä, sillä asukkaiden on tuotava mukanaan muun muassa omat ruoat, tietopaketissa muistutetaan.