Joni sai koronaviruksen keväällä ja kärsii yhä kipukohtauksista – sadat suomalaiset sairastuneet vetoavat nyt päättäjiin: "En olisi uskonut maaliskuussa, että vielä elokuussa olen kipeänä"

5:52imgKatso Joni Savolaisen haastattelu ylläolevasta videosta. 
Julkaistu 12.08.2020 20:49
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Hieman yli 400 ihmistä Suomessa on allekirjoittanut vetoomuksen, jonka mukaan koronaviruksen lääketieteellistä ja taloudellista tutkimusta pitäisi lisätä. Vetoomuksen allekirjoittaneet ovat kärsineet koronaviruksen vaikutuksista huomattavan pitkään.

Maaliskussa koronavirukseen sairastunut Joni Savolainen, 34, tuntee edelleen päivittäin joka puolella kehoaan koronaviruksesta aiheutuneita oireita. 

– Keuhko-ongelmia, lihas- ja nivelkipuja, lihasnykimistä ja erilaisia sähkömäisiä iskuja esimerkiksi ohimoon, jalkoihin ja reisiin. Erilaisia kovia kipukohtauksia on esimerkiksi pohkeissa ja reisissä, Savolainen luettelee.

Joni SavolainenKoronavirus mullisti Joni Savolaisen ja satojen muidenkin suomalaisten elämän.AOP / Joni Savolainen

Vähättelyä terveyskeskuksissa

Savolainen on vetoomuksen päävetäjä. Hänen mukaansa vetoomus on tänään lähetetty sähköpostitse kaikille kansanedustajille, monelle lääkärille, sairaanhoitopiirien johtajille ja avainhenkilöille ministeriöihin.  

Tavoitteena on saada päättäjät antamaan nopealla aikataululla lisää tutkimusrahaa eri sairaanhoitopiirille. Valtion tulisi rahoittaa tutkimukset. 

– Haluamme herätellä päättäjiä huomaamaan, että tämä ei ole mikään perusflunssa, vaan koronaviruksesta paraneminen kestää hyvin pitkään. Vetoomus lähetettiin, jotta pääsisimme tutkimuksiin selvittämään, miten meidät saataisiin kuntoon. 

Savolainen  kaipaa myös vertaistukiryhmää sairastuneille.

– Lääkäristä ei ole saanut tukea. Hirveästi on ollut vähättelyä terveyskeskuksissa. 

Taloudellista tukea?

Monelle vetoomuksen allekirjoittaneelle koronavirukseen sairastuminen on aiheuttanut myös ison taloudellisen loven.

– Suurin osa meistä koronaviruksen pitkäaikaista muotoa sairastavista oli ennen sairastumista perusterveitä, eikä mitään perussairauksia ollut. Silti suurin osa meistä sairastaa vielä 150 päivän jälkeen, eikä ole pystynyt palaamaan työelämään. Tämä on taloudellisesti huomattavan iso menetys monelle, jos ei ole säästöjä. Päättäjien pitäisi päättää, mitä vaihtoehtoja on pitkäaikaiseen muotoon sairastuneille. 

Savolaisen mukaan päättäjien tulisi miettiä myös taloudellisen tuen antamista sairastuneille.

Hänen elämäänsä sairastumisella on ollut iso vaikutus.

– En olisi uskonut maaliskuussa, että vielä elokuussa olen kipeänä.

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live