Nigeriassa terrorismista epäillyille tarkoitetuissa sotilasvankilassa on kuollut tänä vuonna jo noin 150 ihmistä, heidän joukossaan lapsia ja vauvoja, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Järjestö vaatii Nigeriaa sulkemaan vankilan, jonka oloja se kuvailee epäinhimillisiksi. Vangit tulee Amnestyn mukaan vapauttaa tai siirtää asianmukaisiin siviilivankiloihin.
Maidugurissa sijaitsevassa Giwan sotilasvankilassa pidetään terroristijärjestö Boko Haramin jäseniksi epäiltyjä ihmisiä. Vankilassa oli maaliskuussa arviolta noin 1200 vankia, joista noin 120 oli alaikäisiä.
Amnestyn raportin mukaan vankilassa tänä vuonna kuolleista ainakin 12 on ollut lapsia, suurin osa alle 5-vuotiaita. Nuorin vankilassa kuollut oli raportin mukaan viisi kuukautta vanha vauva.
Taudit leviävät täysissä selleissä
Yhdessä suuressa sellissä voi raportin mukaan olla jopa 250 ihmistä. Epähygieenisissä selleissä taudit leviävät ja niiden lisäksi vangit kärsivät muun muassa ruuan ja veden puutteesta.
Amnesty International haastatteli vankilan oloja kartoittavaan raporttiinsa silminnäkijöitä sekä Giwasta vapautuneita vankeja.
Lapsia pidetään vankilassa naisille tarkoitetuissa selleissä, jotka ovat erään raporttia varten haastatellun naisen mukaan ääriään myöten täynnä.
– Selleissä naisten kanssa on monia lapsia, jotka ovat iältään yhdestä kuukaudesta vuoteen. Sellit ovat niin täynnä, etteivät niissä nukkuvat voi edes kääntää kylkeä, nainen kertoi.
Hallitus ei kiistä lasten vangitsemisia
Giwan olot ovat nostattaneet arvostelua aiemminkin ja Amnestyn mukaan vankilassa tehtiinkin parannuksia. Ne on raportin mukaan kuitenkin unohdettu sen jälkeen, kun Nigerian hallitus tehosti taistelua Boko Haramia vastaan.
Maassa on tehty muun muassa runsaasti joukkopidätyksiä.
Nigerian hallitus ei ole kiistänyt, että vangittuina on myös lapsia. Helmikuussa hallitus kertoi, että Giwasta oli vapautettu 275 vankia, heidän joukossaan 50 lasta, jotka oli katsottu syyttömiksi terrorismiin.
Amnestyn mukaan yksikään vapautetuista ei saanut vankeutensa aikana lakiapua tai päässyt oikeuden eteen. Amnestyn mukaan tämä on vastoin Nigerian lakeja ja kansainvälistä oikeutta.