Jopa jalkapallon kokoisia kultakaloja löydettiin järvestä Yhdysvalloissa – lemmikkikalat tuhoavat vesistöjen elämää

0:45img
Katso videolta, kuinka suuria kultakaloja Burnsvillen kaupungin järvistä löydettiin.
Julkaistu 15.07.2021 20:32
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Yhdysvaltojen Minnesotassa jättiläisiksi kasvaneet kultakalat uhkaavat vesistöjen ekosysteemiä.

Alun perin lemmikeiksi ostetut, mutta sittemmin järviin vapautetut kultakalat voivat kasvaa hämmentävän suuriksi. 

Kaupunki jakoi kuvat kaloista varoittavana esimerkkinä ja vetosi kansalaisiin, etteivät he vapauttaisi lemmikkikaloja luontoon.

Järvestä oli nostettu kahden viikon aikana yhteensä lähes 30 kultakalaa, jotka kaikki olivat yli 30 senttimetrin kokoisia, kertoo CNN. Järvestä on nostettu jopa jalkapallon kokoisia kultakaloja.

Vaikka jättimäiset kultakalat voivat olla kauniita, ne uhkaavat järvien muuta elämää.

Kultakalat viihtyvät järvien ja purojen pohjassa etsimässä ruokaa, ja tonkiessaan ne sekoittavat pohjasakkaa ja kiskovat vesikasvien juuria. Se puolestaan vaikuttaa veden laatuun.

– Ne eivät yleensä syö vesikasveja, mutta kasvit eivät pysty juurtumaan niihin vesiin, kun ne fyysisesti revitään irti. Jos järvessä on paljon kultakaloja ja karppeja, ensimmäisenä yleensä katoavat kasvit, kertoo Minnesotan yliopiston professori Przemek Bajer CNN:lle.

Lisäksi jättimäiset syöpöt uhkaavat syrjäyttää vesistöjen alkuperäislajeja.

The Guardianin mukaan Carver Countyn piirikunnassa poistettiin paikallisista vesistöistä jopa 50 000 kultakalaa viime vuoden syksynä.

Kultakala voisi levitä myös Suomen vesissä

Kultakalat ovat alun perin kotoisin Kiinasta ja itäisestä Aasiasta, mutta niiden suosio lemmikkinä on auttanut niitä leviämään ympäri maailmaa, myös Euroopassa.

Kultakalat pystyisivät selviämään myös Suomen olosuhteissa.

Kultakalat menettävät oranssinkultaisen värityksensä luonnonvedessä muutamassa sukupolvessa. Siitä voidaan päätellä, onko kala vapautettu luontoon ihmisen toimesta vai ovatko ne ehtineet lisääntymään.

Kultakalojen vapautus luontoon on merkittävä tekijä niiden populaation kasvussa, mutta ne pystyvät myös lisääntymään menestyksekkäästi luonnonvesissä.

– Koska kultakalat ovat fiksuja ja sosiaalisia eläimiä, ne oppivat nopeasti missä ruokaa on saatavilla. Kun muutama löytää ruokalähteen, tieto leviää muulle populaatiolle, Bajer sanoo.

Lue myös: Miksi kalastajalle ei saa toivottaa hyvää kalaonnea ja täytyykö kalastaessa olla hiirenhiljaa? Näin asiantuntija vastaa kalastusmyytteihin

Hani, Klaara ja Sofi ovat Suomen suloisin tappajatrio! Espoossa vaanii kaakattava partio, josta toivotaan ratkaisua etanavitsaukseen

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet