Jopa kokenut rikosylikomisario hämmästyi savonlinnalaisperheen kalteroiduista ikkunoista: "Ilmeinen rikosten jatkamisvaara"

Eläköitynyt rikosylikomisario Tero Haapala pitää savonlinnalaisperheen kotiinsa tekemiä turvatoimia erittäin järeinä. Niille on ollut todellista tarvetta.

MTV Uutiset kertoi tiistaina savonlinnalaisesta Laitisen perheestä, joka joutuu elämään jatkuvassa pelossa. Sekava sukulaismies hyökkäsi miekalla aseistautuneena Laitisten kotiin keskellä yötä helmikuussa, uhkasi tappaa kaikki paikalla olijat ja pahoinpitely perheen isää Juha Laitista

Laitisen vaimo ja neljä alaikäistä lasta joutui seuraamaan pelottavaa ja vaarallista tilannetta vierestä. 

Asia puhuttaa myös illan Rikospaikka-ohjelmassa, jossa Murharyhmän asiantuntijavieraat kommentoivat tapausta. Yksi heistä on keskusrikospoliisista eläköitynyt entinen rikosylikomisario Tero Haapala.

Haapala pitää todella harvinaisena, että savonlinnalaisperhe on joutunut suojautumaan asentamalla talonsa ikkunoihin kalterit.

Vain ihan muutama tällainen suojaustapaus tulee mieleen, jossa on tehty järeämpiäkin suojaustoimia. On ollut järeitä turvalukkoja ja ikkunalaseja joita on vahvistettu niin, että sen on huomannut ulkopuolellakin. Mutta tällaista kalterisuojausta en kyllä muista, Haapala sanoo.

Vangitsemisen edellytykset täyttyisivät

Kalterit tulivat tarpeeseen, sillä sama mies yritti tunkeutua Laitisten kotiin uudelleen noin kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä hyökkäyksestä. Oikeus oli tuolloin määrännyt miehen lähestymiskieltoon, jota tehostettiin teknisellä pantavalvonnalla. 

Tällä kertaa mies oli vähällä päästä sisään, sillä yksi talon kellarin pienistä ikkunoista oli jäänyt kalteroimatta.

MTV Uutisten tiedossa ei ole, onko poliisi vaatinut miestä missään vaiheessa vangittavaksi. Tero Haapalan mukaan vangitsemisen edellytykset olisivat todennäköisesti olleet olemassa.

– Tässä on ollut ilmeinen rikosten jatkamisvaara. Vangitsemisella olisi suojattu perhettä ja pieniä lapsia. On ilmiselvää, että tällaisissa asioissa turvauduttaisiin pakkokeinoihin, Haapala sanoo.

Haapala toteaa, että koska mies on teot tehdessään harhainen, on mahdollista, että asia on ohjautunut poliisista terveydenhuollolle. Hän sanoo, että mies olisi voitu esittää vangittavaksi siitä huolimatta.

– Jos henkilö on ollut ollut mielenhäiriössä tai tunnistetaan mielisairaaksi, se ei estä vangitsemista. Meillä on vankimielisairaaloita, joihin tällainen henkilö voidaan sijoittaa, jos hän tarvitsee hoitoa pakkokeinojen ajan.

Tuomio joulukuussa

Laitisten perheeseen kohdistuneita hyökkäyksiä käsiteltiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa viime viikolla ja tämän viikon alussa. Syyttäjä vaatii 48-vuotiaalle miehelle vähintään 1 vuoden ja 7 kuukauden vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta, laittomasta uhkauksesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta.

Syyttäjä Antti Lampén kertoo hakevansa lähtökohtaisesti ehdotonta vankeusrangaistusta, mutta hänen mukaansa syytetyn terveydentila voi puhua myös sen puolesta, että rangaistus määrättäisiin ehdollisena.

Käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisun joulukuussa, jolloin se päättää määrätäänkö rikoksista syytetty mies mielentilatutkimukseen. Mies odottaa oikeuden ratkaisua vapaalla jalalla. Laitisten perhe on kertonut MTV Uutisille pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta.

Tero Haapalan näkemyksen mukaan kyse on todellakin riskiajasta.

– Se voi riippua siitä, onko hän saanut terveydenhuollosta sellaiset eväät, että pystyy elämään normaalia elämää.

Mies on edelleen lähestymiskiellossa ja pantavalvonnassa. Haapala sanoo, että käytännössä kyseessä on viimeinen varoitus rikoksentekijälle.

– Siinä yritetään osoittaa konkreettisesti rajoja rikoksentekijälle, mutta eivät ne valitettavasti auta loppuun saakka, jos henkilö päättää tehdä jotain.

Juttua muokattu 23.10.2024 kello 14.10. Täsmennetty Tero Haapalan sitaattia vangitsemisesta.

Lue myös:

    Uusimmat