Miksi lapsiperhettä piinannut Savonlinnan miekkamies saa kulkea vapaana? "Lapsille jää varmasti valtava trauma"

Savonlinnalaisperheen kotiin kohdistui helmikuussa hengenvaarallinen hyökkäys. Kahden kuukauden kuluttua miekkamies iski uudelleen. Rikospaikan Murharyhmän jäsenet keskustelivat miekkamiehestä, joka on pitänyt savonlinnalaisperhettä pitkään pelon ja kauhun vallassa. 

Mies hyökkäsi perheen kotitaloon viime helmikuussa, riehui miekan kanssa ja uhkasi tappaa kaikki samalla, kun hän pahoinpiteli perheenisää.

– Tässä on tapahtunut pieniä epäonnistumisia, jotka ovat muuttuneet suureksi katastrofiksi perheen osalta. Ihan selvästi tässä on hyvinvointialueen psykiatrinen puoli epäonnistunut arviossaan ja vapauttanut miehen liian ajoissa, rikosylikomisario Jari Kinnunen sanoo.

"Olisi pitänyt vangita"

Miekkamies yritti tunkeutua alasti perheen kotiin toisen kerran huhtikuussa. Tällä kertaa hän oli varustautunut usealla teräaseella, ilmakiväärillä ja puisilla astaloilla. 

Perhe oli ensimmäisen väkivaltaisen hyökkäyksen jälkeen asentanut kalterit kotitalonsa ikkunoihin ja oviin, ja nyt mies ei ehtinyt päästä kenenkään kimppuun ennen poliisin tuloa.

– Näillä tiedoilla hänet olisi ehdottomasti pitänyt vangita. Vangitsemisen perusteet ovat olleet olemassa. Jos henkilö on selkeästi mielisairas, meillä on hoitolaitoksia, joissa myös tällaisia henkilöitä voidaan säilyttää vankilan sijaan. Järeämpiä toimenpiteitä tässä olisi pitänyt tehdä, rikosylikomisario (evp.) Tero Haapala sanoo.

Helmikuisen hyökkäyksen aikana talossa oli paikalla myös perheen neljä alaikäistä lasta. Nuorin heistä oli vain 2-vuotias.

– Miehen käyttäytyminen on ollut harhaista ja omiaan aiheuttamaan pelkoa, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala toteaa.

– Lapsille jää tästä varmasti valtava trauma, Kinnunen lisää.

Poliisit ihmettelevät miehen vapaana oloa

Kinnunen ihmettelee, miksei jo esitutkinnan aikana voitu sopia ja hakea miehelle passitusta mielentilatutkimukseen. Nyt sellaista ei tähän päivään mennessäkään ole tehty. Mies on vastannut vapaalta syytteisiin ja on edelleen vapaana.

– Tässäkin teko toistui. Kun ihmisellä on mielensairaus, ei voida sanoa, miten hän toimii, kun jättää lääkityksen ottamatta. Meillä ylipäänsä kulkee tuolla kadulla ihmisiä, jotka saattavat olla vaaraksi muille, Kinnunen sanoi.

Murharyhmän jäsenet muistuttavat, että taloon tunkeutumisia sattuu ympäri Suomea, mutta useimmiten ne liittyvät ryöstötarkoitukseen tai huumevelkojen perintään. Ryöstöissä uhreina on ollut usein vanhuksia.

Vakavia rikosnimikkeitä

Miekkamiehen tapaus on ollut viime ja tällä viikolla oikeudessa. Noin 50-vuotiasta miestä syytetään asiassa törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta, lähestymiskiellon rikkomisesta ja laittomasta uhkauksesta.

– Nimikkeet ovat äärimmäisen vakavia ja törkeitä. Yleensä ensisijainen lääke tämäntyyppisten rikosten torjunnassa on aina vangitseminen. Tämä perhe on elänyt jo vuosia paineissa ja traumassa. Jotakin tälle pitäisi tehdä ja viranomaisten olla hereillä, Haapala huomauttaa. 

Miekkamiehelle oli määrätty lähestymiskielto perhettä kohtaan vuosia sitten ja vielä tehostettu tekninen valvonta jalkapantoineen. Tekninen valvonta on ollut voimassa noin vuoden ja Rainialan mukaan sitä kannattaa aina hakea, jos edellytykset ovat olemassa.

Tekninen valvontakaan ei välttämättä estä mitään, jos joku haluaa rikkoa lähestymiskieltoa.

– Onhan meillä siihen liittyen tapahtunut henkirikoksiakin, Rainiala sanoi.

Katso videolta Murharyhmän koko keskustelu Rikospaikassa.

Lue myös:

    Uusimmat