Miekkamies tunkeutui lapsiperheen kotiin ja uhkasi tappaa kaikki – Juha kertoo verisestä yöstä, joka ei jäänyt hyökkääjän viimeiseksi

Harhainen tuttavamies hyökkäsi kahdesti savonlinnalaisen Laitisen lapsiperheen kotiin. Laitiset kertovat MTV:lle, että nyt heidän elämäänsä leimaa jatkuva pelko.

Juha Laitinen makasi kotitalonsa makuuhuoneen lattialla puoli-istuvassa asennossa. Verta oli levinnyt lattialle ja makuuhuoneen petivaatteisiin.

Nyt Laitisen perheen kotiin keskellä yötä helmikuussa 2024 tunkeutunut hyökkääjä mesosi rintamamiestalon tuvassa. Hyökkääjän mieliala vaihteli voimakkaasti: yhtenä hetkenä tämä uhkasi tappaa kaikki paikalla olijat – Laitisen, hänen vaimonsa ja viisi alaikäistä lasta.

Perheen 8- ja 10-vuotiaat pojat olivat heränneet tuvan sohvalta talossa raikuvaan metakkaan. 2- ja 5-vuotiaista lapsista nuorempi oli myös herännyt ja haki turvaa äidistään. Viides, perheen vanhin lapsi nukkui kaverinsa luona yökylässä autuaan tietämättömänä kauhunhetkistä, joita talossa koettiin.

Toisena hetkenä mies oli rauhallisempi, mutta puhui jatkuvasti. Ei pelkästään Laitisen perheenjäsenten kanssa, vaan itsekseen ja kuvittelemilleen henkilöille.

Sitten eteisestä alkoi kuulua vieraita ääniä.

Rento hiihtolomailta muuttui täysin

Laitisten kotitalo sijaitsi muutama kilometri Savonlinnan taajaman ulkopuolella. Helmikuinen ilta oli edennyt mukavissa merkeissä: hiihtoloma oli alkanut ja koko perhe pelaili ja valvoi myöhään. Lapset kävivät nukkumaan puolen yön jälkeen, mutta Laitinen ja hänen vaimonsa valvoivat vielä puoli kolmeen asti.

Laitinen oli jo ehtinyt nukahtaa, kun havahtui eteisen suunnalta kuuluvaan ääneen.

– Vaimo herätti minut ja veikkasin koirien romuavan siellä, hän kertoo.

Hetken kuluttua hän kuuli, kuinka ikkunalasi helähti rikki. Sen jälkeen kuului kuinka talon ulko-ovi aukesi.

Laitinen ja vaimo nousivat ylös ja ryntäsivät katsomaan, mitä ihmettä talossa oikein tapahtuu.

Alushoususillaan nukkunut Laitinen erotti pimeässä tuvassa seisovan pitkän miehen hahmon. Miehellä oli kädessään lähes metrin mittainen miekka. 

Tästä alkoi tapahtumasarja, jossa koko perheen henki oli todellisessa vaarassa.

Laitinen ymmärsi, että kyseessä ei ollut mikään tavanomainen murto. Hän tunnisti tunkeutujan entiseksi sukulaismieheksi. 

"Saat soturikuoleman"

Miehestä ei ollut kuulunut kuuteen vuoteen pihaustakaan sen jälkeen, kun oikeus oli määrännyt hänelle lähestymiskiellon perhettä kohtaan. Mies oli aiemminkin käynyt häiriköimässä perheen luona, mutta mitään fyysistä ei ollut tuolloin tapahtunut.

Mies lähti tulemaan Laitista kohti ja huusi, että kohta lähtee henkiä.

Laitinen perääntyi talon tuvan läpi toiseen makuuhuoneeseen samalla, kun tunkeutuja yritti käskyttää häntä menemään polvilleen.

– Hän sanoi, että naama seinää kohti ja polvilleen nurkkaan. Saat soturikuoleman.

Uhkauksiaan mies tehosti hakkaamalla tuoleja ja ovenkarmeja miekalla niin, että puisia palasia lenteli ympäri huonetta.

Mies tivasi Laitiselta tyttärensä olinpaikkaa ja uhkaili samalla kaikkien paikalla olijoiden – myös lasten – henkeä.

– Tytär ja hänen äitinsä olivat asuneet meillä joitain vuosia aiemmin juuri tätä herraa karussa, Laitinen sanoo.

Välillä hyökkääjä väitti olevansa poliisi ja kuulusteli perheen poikia. Hän vakuutti, että jos pojat valehtelevat, niin isältä lähtee ensimmäisenä pää.

"Silloin jysähti päähän"

Tilanne kääntyi neuvotteluksi. Laitisen vaimo Piia onnistui soittamaan miehen tyttären äidille, joka herätti tyttären puhelimeen. Tunkeutuja ei kuitenkaan uskonut, että puhelimessa oli hänen tyttärensä. Sen sijaan hän uskoi kiven kovaa, että Laitinen oli kiduttanut ja tappanut hänen tyttärensä. 

Puhelun seurauksena nainen sai tiedon tilanteesta ja teki ensimmäisen ilmoituksen hätäkeskukseen.

Mies taas vaati, että Laitisen oli vietävä hänet tapaamaan tytärtään, mikäli tämä kerran oli hengissä.

– Sanoin, että se käy. Ajattelin, että näin saan ainakin pelattua aikaa ja omat lapset pois vaarasta.

Laitinen kysyi hyökkääjältä, voiko hän laittaa vaatteet päälle. Se sopi ja Laitinen käänsi katsettaan etsiäkseen vaatteitaan makuuhuoneesta. Tällöin hänen katsekontaktinsa hyökkääjään katkesi ensimmäisen kerran.

Se oli virhe.

– Silloin jysähti päähän.

Iskuja sateli kymmenittäin

Poliisin rikostutkinnassa tekemien selvitysten perusteella näytti siltä, että hyökkääjä löi Laitista miekan kahvalla päähän, vaikka Laitinen ei itse ehtinyt havaita, mikä häneen iski.

Verta valui pitkin hänen takaraivoaan ja hetken Laitinen ajatteli kuolevansa. Hän näki pelkkää pimeyttä, mutta jotenkin pidettyä itsensä puoli-istuvassa asennossa. 

– Nuoruudessa tuli kyllä kaikenlaisia tällejä pään alueelle, mutta mitään noin massiivista en ollut koskaan kokenut.

Oli selvää, että koko perheen henki oli todellisessa vaarassa.

Hyökkääjä painoi päälle ja antoi Laitiselle kymmenittäin lisää nyrkiniskuja ja potkuja. Hän arvioi, että niitä oli 20–30. Osumia tuli käsiin, jalkoihin, kylkeen ja yläselän alueelle. Laitinen yritti epätoivoisesti suojata verta vuotavaa päätään. Laitisen mukaan väkivalta oli "melkoista mukiloimista". 

Pieksämisen ohessa mies sadatteli jatkuvasti erilaisia tappouhkauksia. Uhkauksiaan mies tehosti pitämällä miekkaa välillä Laitisen kaulalla ja välillä käskien Laitista avaamaan suunsa, jonka lävitse hän miekan survoisi.

Sitten pahoinpitely alkoi yllättäen hellittämään. Hyökkääjä tahtoi, että paikalle soitetaan poliisi.

– Hän uskoi, että poliisi hakisi minut pois ja sanoi, että kuolema olisi minulle liian helppo ratkaisu. Kuuluisin kuulemma vankilaan raiskattavaksi.

Poliisit paikalle, tai Juha Laitinen kuolisi

Piia Laitinen soitti hätäkeskukseen, mutta ei ehtinyt sanoa montaakaan sanaa, ennen kuin hyökkääjä repi puhelimen hänen kädestään. Mies käskytti hätäkeskusta lähettämään poliisit paikalle, tai Juha Laitinen kuolisi.

Miehen käytös vaihteli rauhallisemman ja äärimmäisen aggressiivisen välillä. Laitinen epäilee, että mies saattoi itsekin pohtia hetkittäin, olivatko hänen harhansa todellisia vai eivät.

Piinallisen pitkältä tuntuneen ajan kuluttua perhe alkoi kuulla eteisestä vieraita ääniä. Ne käskyttivät taloon tunkeutunutta miestä tulemaan esiin.

Poliisi saapui Laitisten talolle kahden partion voimin.

Hyökkääjä havahtui ja ryntäsi ulos makuuhuoneesta, miekka kohotettuna lyöntiasentoon.

Sitten lattialla maannut Laitinen kuuli räpsähdyksen. Se oli poliisin etälamautin.

Räpsähdyksestä seurasi huutoa ja kamppailun ääniä. Laitinen näki miekan lentävän makuuhuoneen lattialle.

Laitisen perhe oli selvinnyt elämänsä hurjimmista 45 minuutista hengissä.

Lähestymiskielto ei auttanut

Helmikuun tapahtumien jälkeen Laitiset päättivät, että hyökkääjä ei enää koskaan pääsisi heidän kotiinsa, eikä uhkaamaan lasten turvallisuutta. Perhe hankki miehelle jälleen oikeusteitse lähestymiskiellon, johon lisättiin nyt tekninen valvonta.

Se ei auttanut, sillä vain kahden kuukauden kuluttua huhtikuussa sama mies hyökkäsi uudestaan keskellä myrskyisintä takatalvea. 

– Olimme vaimon kanssa ulkona tupakalla, kun lumipyrystä alkoi kuulua puhetta. Siellä oli auto valot päällä ja mies seisoi auton edessä alasti keskellä talven pahinta lumimyrskyä. Onneksi vaimo älysi, että kyse on samasta henkilöstä.

Alaston mies lähti juoksemaan Laitisia kohti. He ehtivät juuri ja juuri sisään taloon ja onnistuivat lukitsemaan oven miehen nenän edestä. Vahingosta viisastuneena he olivat asentaneet talonsa ikkunoihin kalterit. Lasit helisivät, kun mies yritti tulla niistä läpi.

Laitiset soittivat hätäkeskukseen ja kertoivat, että apua tarvitaan nopeasti. Samalla Laitinen käskytti lapsiaan menemään talon ikkunattomaan osaan siltä varalta, että miehellä on ampuma-ase.

Poliisin tutkinnassa kävi myöhemmin ilmi, että mies oli ottanut mukaansa kaksi puukkoa, kaksi veistä, ilmakiväärin ja kaksi puista astaloa.

Laitisten soittaessa apua tunkeutuja yritti etsiä reittiä sisään taloon. Sellainen löytyi kellarikerroksen pesuhuoneen pienestä, kalterittomasta ikkunasta. Mies rikkoi sen ja ryhtyi kampeamaan itseään sisään siitä huolimatta, että rikkoutunut lasi repi hänen alastomaan kehoonsa isoja, vertavuotavia haavoja.

Tunkeutujalla oli jo toinen jalka sisällä, kun paikalle saapui apua. Piia Laitinen oli keksinyt soittaa naapuriin, jonka isänsä ajoi pihalle isolla pyöräkuormaajalla. Isäntä sai kiinnitettyä hyökkääjän huomion itseensä ja pelattua aikaa. Poliisin kuulusteluissa isäntä kertoi, että alaston mies oli kiihtyneessä tilassa.

Noin 10–15 minuutin kuluttua paikalle tuli myös poliisi. Tällä kertaa Laitiset selvisivät säikähdyksellä, mutta heidän ongelmansa ovat kaikkea muuta kuin ohi.

Mies jälleen vapaana

Poliisi toimitti miehen jälleen terveydenhuollon piiriin, mutta noin kolmen kuukauden kuluttua heinäkuussa hänet laskettiin uudestaan vapaalle jalalle. 

Laitinen perheineen on elänyt pelossa siitä asti. He kokevat, että vapaalla jalalla ollessaan mies on heille jatkuva uhka. 

He ihmettelevät Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan toimintaa.

– Olemme yrittäneet varoittaa kaikkia viranomaisia ja yrittäneet välittää viestiä myös sosiaalitoimen kautta, mutta tietoa ei ole otettu vastaan. Mies hyökkäsi helmikuun tapahtumien jälkeen jo uudestaan, vaikka hänelle oli saatu lähestymiskielto ja pantavalvonta. Jostain syystä Mikkelin päässä tunnutaan olevan asian suhteen välinpitämättömiä. Ehkä savonlinnalaisten hoito, eikä seuraukset ole niin justiinsa, Juha Laitinen sanoo.

Laitiset kertovat, että turvalukkoihin ja kaltereihin ikkunoissa tottuu kyllä, mutta nykyään pieninkin tuntematon kolaus tai rasahdus nostaa heillä paniikkia pintaan. Perheen lapset ovat nähneet hyökkäyksestä painajaisia, eivätkä unettomat yöt ole vieraita aikuisillekaan.

Kuluneen kesän aikana he ovat olleet kotona vain satunnaisesti. Juha Laitisen yritystoiminta on ollut useita kuukausia käytännössä pysähtyneenä. 

Perheen lapset ovat olleet kotiopetuksessa, sillä he eivät halua ottaa riskiä siitä, että vapaana liikkuva mies hyökkäisi lasten kimppuun heidän ollessaan koulussa tai koulumatkalla.

Laitiset ovat harkinneet kotitalonsa myymistä ja toiselle paikkakunnalle muuttoa, mutta toistaiseksi Savonlinna on kaikesta huolimatta pitänyt otteensa perheestä.

"Monta viikkoa menee, ennen kuin hän tulee uudestaan ja tappaa"

Piia Laitinen kertoo, että perhe elää nyt päivä kerrallaan.

– Lasten kanssa tulee usein tilanteita, että he kysyvät miten monta viikkoa menee, ennen kuin hän tulee uudestaan ja tappaa heidät, hän sanoo.

– Koko ajan on tunne, että hän voi olla ihan koska vaan taas täällä. Voit kuvitella, minkälaista tällaisen pelon kanssa on elää.

Etelä-Savon käräjäoikeus aloitti Laitisten perheeseen kohdistuneen hyökkäyksen käsittelyn viime viikolla ja kuuli eri osapuolten loppulausunnot maanantaina. 

Syyttäjä vaatii 48-vuotiaalle miehelle vähintään puolentoista vuoden vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä, kahdesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta, laittomasta uhkauksesta ja lähestymiskiellon rikkomisesta. MTV Uutiset ei ole tavoittanut syyttäjää kommentoimaan asiaa tarkemmin.

Syytetyllä miehellä ei ole viimeisten kymmenen vuoden ajalta aiempaa rikostaustaa jo kuuden vuoden takaisia lähestymiskieltoasioita lukuun ottamatta.

Oikeus päättää miehen mielentilatutkimukseen määräämisestä joulukuussa, jolloin se antaa välituomionsa asiassa. Mikäli Laitisten kotiin hyökännyt mies määrätään mielentilatutkimukseen, niin oikeus antaa lopullisen ratkaisunsa vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Mies odottaa oikeuden päätöstä vapaalla jalalla.

Lue myös:

    Uusimmat