Jaksaako vanha tai edullinen kännykkä pyörittää koko ajan lisääntyvää määrää sovelluksia? Mitä ihminen voi itse tehdä parantaakseen luurinsa suorituskykyä? MTV Uutiset kysyi asiantuntijoilta.
Sinullakin on älykännykässäsi todennäköisesti vähintään useita kymmeniä sovelluksia – jopa satoja. On sovelluksia autonlatauksen, pankkiin, kuntosalille, terveyspalveluihin, suoratoistopalveluihin, virastoihin, pysäköintiin ja ruuan tilaukseen. Lisäksi luuria rasittavat sosiaalisen median sovellukset, pelit, valokuvat ja videot.
Kaikki syövät tallennustilaa ja keskusmuistia ja vaativat suorittimelta tehokkuutta.
MTV Uutiset kysyi Teliasta ja Elisasta lisääntyvien sovellusten aiheuttamasta kuormasta. Erityisesti ikääntynyt halpiskapula on kovilla.
– Mikäli kaikki sovellukset pyörivät yhtäaikaisesti taustalla ja kännykkä käyttää sijaintipalveluita, totta kai se käy raskaaksi puhelimelle. Sitten tulee päivityksiä, mitkä lisäävät sovellusten kokoa. Mitä enemmän puhelimen kokonaismuistia rasitetaan, se hiipuu, toteaa Telia Kaupan esihenkilö Ville Ellonen.
Jos puhelimeen ladataan isoja graafisesti näyttäviä pelejä, vievät ne paljon tilaa.
– Jos lapselle osuu edullinen puhelin, saattavat vanhemmat kuulla, että "miksei tämä peli enää mahdukaan asentumaan". Aikuisilla jos on kauppa- ja asiointisovelluksia, vievät ne puolestaan huomattavasti vähemmän tilaa, sanoo Elisa Oyj:n kaupallinen vastaava Mikko Pukkila.
Puhelimen resursseja syövät sosiaalisen median sovellukset, jotka seuraavat tarkoin käyttäjänsä liikkeitä ja mieltymyksiä. Tietoja käytetään kohdennettuun mainontaan.
Lue myös: Norja nostaa sosiaalisen median ikärajaa
Näin parannat luurisi toimivuutta
Sijaintitietoja erityisen paljon käyttäviä sovelluksia ovat reittioppaat ja esimerkiksi suomalaisille laajalti suositeltu 112-sovellus. Vielä vuosia sitten sijaintitietoja käyttävä sovellus oli aikamoinen resurssisyöppö.
Nykytekniikka on parantanut tilannetta.
– Wifi- ja kännykkäavusteiset paikannukset syövät vähän akkua. Pelkkä gps-paikannus kulutti aikoinaan paljon virtaa kännyköistä, kertoo Elisan Mikko Pukkila.
Luurinsa suorituskyvystä voi pitää itsekin huolta, muistuttavat operaattorien edustajat.
– Kannattaa säännöllisesti tsekata sovelluslista ja katsoa, ovatko kaikki varmasti tarpeen. Sitten voi poistaa turhia. Se pidentää varmasti puhelimen käyttöikää. Totta kai on mahdollisuus käyttää asettaa sijaintipalvelut käyttöön vain silloin, kun sovellusta käytetään, vinkkaa Telian Ville Ellonen.
– Tallennustilan voi tietysti tarkastaa. Asetuksista pystyy ennakoimaan ja tarkastelemaan tilannetta. Esimerkiksi kuvia voi tallentaa nykyään pilvipalveluun, mikä vähentää tilantarvetta puhelimesta, toteaa Elisan Mikko Pukkila.
Lue myös: Tästä kodin laitteesta Supokin varoittaa – näin suojaat kotiverkkosi rikollisilta
Edullinen puhelin mainettaan parempi
Teliasta ja Elisasta todetaan, että edullisemmallakin kapulalla pärjää nykyajan sovellusviidakossa – mikäli puhelin vain on riittävän uudenaikainen.
– Kännykän lisäteho tuo tietenkin käyttöön jouhevuutta, mutta kyllä arjessa tarvittavat pankki- ja matkalippusovellukset toimivat hitaammallakin puhelimella. En sanoisi että olisi syntymässä kuilua, että edullisilla puhelimilla ei pääsisi yhteiskunnan palveluihin. Kyllä se puoli on taattu, vakuuttaa Elisan Mikko Pukkila.
Jos ostaa edullisemman puhelimen, on syytä varautua kallista kapulaa enemmän kompromisseihin.
– Sinulla ei välttämättä voi olla kaikkia mahdollisia sovelluksia eivätkä ne voi pyöriä yhtä aikaa päällä. Jotkin niistä voivat toimia hitaammin. Totta kai on ymmärrettävä se, että 100 euron ja 1 000 euron puhelimen käyttöikä ja käyttökokemus voivat olla erilaisia, toteaa Telian Ville Ellonen.
MTV Uutiset kysyi teleoperaattorien edustajilta, millä summalla saa kännykän, jolla sovellukset varmasti pyörivät kunnolla, ja videoitakin voi kuvata rauhassa.
– Mikä tahansa puhelin joka irtoaa 500 eurolla, on varmasti hyvä ja pitkäikäinen puhelin. Sitä pystyy käyttämään useamman vuoden ja paljon, sanoo Telian Ville Ellonen.
– Jos puhelimen keskihinta pyörii siinä 200–500 euron välillä, löytää jokainen siitäkin hintaluokasta toimivan vaihtoehdon, uskoo Elisan Mikko Pukkila.
Lue myös: Parikymppinen mies vaani lapsia somessa ja pyysi heiltä seksuaalisia videoita – näin poliisi pääsi tekijän jäljille
Sovellus vieroksuu kännykkävanhusta
Jos kännykkä on vanha, sitä epävarmemmin sovellukset toimivat ja toiminnot voivat olla hitaita.
– Varmaankin mennään puhelimen iässä 4–5 vuoden paikkeille. Silläkin on tietenkin merkitystä, onko puhelin ostohetkellä ollut ihan uusinta mallia vai valmiiksi kaksi vuotta vanha malli. Vanhemmassa kännykässä jotkin sovellukset eivät mahdollisesti enää toimi, muistuttaa Telian Ville Ellonen.
– Sanotaan että 2,5 vuotta on varmaan keskimääräinen kännykän vaihtoikä meidän omassa asiakaskunnassamme. Totta kai osa ihmisistä sitten sinnittelee pidempään, mutta sitten voi olla akku tiensä päässä ja näyttö hajoaa. Toki näytön voi korjata, mutta jos akkukin on rikki, voisi olla helpompaa päivittää puhelin uuteen, miettii Elisan Mikko Pukkila.
Kännyköiden kierrätys on lisääntynyt ympäristö- ja vastullisuusvaatimusten myötä. Vanhoista kännyköistä saadaan varaosia. Asiakas saa toimivasta vanhasta puhelimesta myös usein hyvityksen vaihdossa uuteen.
MTV Uutiset on osa Telia-konsernia.