Tällä viikolla uutisista on luettu useammista nuorten tekemistä väkivallanteoista, joissa on käytetty teräasetta. Esimerkiksi Helsingissä 13-vuotias iski ikätoveriaan veitsellä koulussa tunnin aikana.
Nuorten väkivaltailmiön syytä on pyritty selvittämään. Esimerkiksi viime vuonna KRP julkaisi selvityksen, jonka lopputulema oli, ettei nuorisoväkivallan lisääntymiselle ole yksittäistä selittävää syytä.
Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että hän näkee väkivallan taustalla nuorten lisääntyvän pahoinvoinnin.
– Kyllä itse näen, että nuorten lisääntyvä pahoinvointi ja erilaiset oirekäyttäytymiset, jotka ovat lisääntyneet, myös tämän korona-ajan myötä, ja muistetaan että meillä käydään hyvin väkivaltaista sotaa Euroopassa, joka sekin vaikuttaa nuorten ja lasten mielialoihin.
– Tämä kaikki luo sellaisen väkivaltaisen ilmapiirin, jossa tämä ei yllätä minua ollenkaan, mutta turhauttaa ja ehkä jopa vähän suututtaa, että me ei edelleenkään olla tähän kovin napakasti yhteiskunnassa puututtu.
"Emme voi puuttua silloin, kun veitsi on jo heilunut"
Nuorisorikollisuutta tutkiva tohtori Markus Kaakinen muistuttaa, että iso osa nuorista ei tee rikoksia. Väkivaltarikoksia tekevät nuoret ovat isossa kuvassa pieni ryhmä, joita pitäisi voida auttaa.
– Nyt on tärkeä kevät monessa mielessä. Ihan ensimmäisenä se, että nyt varmaan tullaan näkemään päätöksiä väkivallan ennaltaehkäisyyn, että ne olisivat kokonaisvaltaisia ja tehdyt toimet perustuisivat pätevään vaikutusten arviointiin. Muuten riskinä voi olla, että me leikkaamme kriittisistä palveluista, vaikkapa lastensuojelussa. Ja samaan aikaan tehdään toimenpiteitä, joilla koitetaan vähentää nuorten väkivaltaa, jolloin se ikään kuin syö itse itseään.
– Tärkeää on lähteä ajoissa, emme voi puuttua silloin, kun veitsi on jo heilunut.
Miksi nuorilla ylipäätään on teräaseita? Katso haastattelusta pätkä videolta.