Ministeri Ohisalo kertoo kaksi syytä, miksi nuorten vakavien väkivallantekojen määrä on lisääntynyt – oikoo myös tietoja Helsingin nuorisojengistä

3:28img
Maria Ohisalo kommentoi nuorten vakavien väkivallantekojen lisääntymistä MTV Uutiset Livelle – sisäministerin mukaan koronapandemia ei ole riittävä syy ilmiölle.
Julkaistu 11.11.2020 18:39
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Tänä vuonna nuorten vakavien väkivallantekojen määrä on kasvanut.

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoo MTV Uutisille syitä lisääntyneeseen nuorten väkivaltaan. Hänen perustaa tietonsa poliisilta saamaansa näkemykseen. 

– Koronavuosi on ollut poikkeuksellinen. Koulunkäynti on ollut vaikeaa, ylipäänsä aika on sellainen, että ihmiset eivät voi käyttäytyä kuin tavallisesti. Toinen tekijä on syrjätyminen, joka on sisäisen turvallisuutemme suurin uhka.

Keskustelu nuorten väkivallasta alkoi Helsingin Sanomien artikkelista, jossa kerrottiin yli sadasta mahdollisesti vaarallisesta nuoresta.

Ohisalo painottaa, että useilla nuorilla menee hyvin, osalla paremmin kuin koskaan.

– Usein kyse on siitä, että nämä asiat kasautuvat päällekkäin. Monilla menee hyvin, mutta pienelle osalle sitä huono-osaisuutta kasautuu. Taustalla voi olla monia selittäviä tekijöitä, kuten päihde- ja mielenterveysongelmia. Näitä ongelmia meidän pitää pystyä ratkomaan.

Ohisalo oikoo myös julkisuudessa ollutta tietoa siitä, että Helsingissä olisi yksi, sadan nuoren ongelmanuorten joukko.

– Toisin kuin on ehkä paikoin virheellisesti kerrottu, että on jokin suuri joukko nuoria, niin tämä ei pidä paikkaansa, vaan poliisin mukaan on eri ryhmiä, jotka kaupungilla pyörivät.

Lue lisää: Asiantuntija näkee monia syitä nuorten lisääntyneelle väkivallalle – ei tukea koulunkäyntiin tai vapaa-aikaan: "Paljon asioita mitä kotouttamisessa tulisi huomioida"

Miten sitten ehkäistä näiden ongelmien syntymistä?

– Pitää pitää huoli, että nuorilla on parempaa tekemistä. Tätä voidaan lisätä tarjoamalla harrastus- ja koulutusmahdollisuutta ja matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluita.

 Ohisalo aikoo hakea lisäresurssia Ankkuritoimintaan ja jalkauttaa sen koko maahan.

–  Näin saadaan saadaan aikaisessa vaiheessa puuttua niiden nuorten elämään, jotka potentiaalisesti tarttuvat rikolliseen elämään.

Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta sekä nuorisotoimesta.

Lue lisää: Musta lokakuu – nuorten henkirikosepäilyjä Suomessa enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – "Kynnys väkivallan käyttämiseen on laskenut ihan selvästi"

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta