Nuorten tekemät väkivaltarikokset ovat olleet viime aikoina uutisotsikoissa. Sisäministeri Maria Ohisalo toteaa MTV:lle, että turvaverkoissa on puutteita, kun niin nuoret ovat jo vakavien rikosten äärellä.
Suomessa tuli viime vuonna ilmi 91 henkirikosta, joka on korkein määrä viiteen vuoteen. Kokonaisuudessaan väkivaltarikosten määrä ei ole lisääntynyt, mutta ne ovat aiempaa raaempia.
Sisäministeri Maria Ohisalo totesi MTV:n Uutisaamussa, että kaikkia syitä tällaisen kehityskulun taustalla ei voida tietää, mutta yksi niistä on hänen mukaansa korona.
– Monen viranomaisen taholta on arvioitu, että koronalla ja sulkutoimilla eli ihmisten elämän ja yhteiskunnan rajoittamisella on ollut tiettyjä vaikutuksia, Ohisalo sanoo.
– Hallitus on hyvin vahvasti käynyt yhdessä keskustelua ja näkee sen tarpeen sille, että täytyy yrittää tehdä hyvin kohdennettuja toimia, että ne haittaisivat ihmisten elämää mahdollisimman vähän, hän jatkaa.
Lue myös: Henkirikosten määrä lisääntyi selvästi viime vuonna – "Ryyppykaveri juovuspäissään tappaa ryyppykaverin"
Isommassa kuvassa on kuitenkin kyse muustakin kuin koronasta, sillä henkirikosten määrä on korkein viiteen vuoteen.
– Valitettavasti Suomessa on ylipäätään pidemmän aikaan ollut trendiä siitä, että väkivalta on kovin yleistä, Ohisalo myöntää.
Hän kertoo, että tähän on herätty jo aiemmin ja hallitus on tehnyt pitkäjänteitä työtä sen eteen, että trendi saataisiin laskevalle uralle.
Lue myös: 15-vuotias tyttö yritti lyödä poliisimiestä hedelmäveitsellä Helsingissä, syytetään murhan yrityksestä – oikeudenkäynti salattiin
Viime aikoina tapetilla ovat olleet erityisesti nuorten tekemät väkivaltarikokset. Esimerkiksi kahta 16-vuotiasta poikaa syytetään epäillystä taposta, 15-vuotiasta tyttöä syytetään poliisin murhan yrityksestä ja kolmea 16-vuotiasta syytetään samanikäisen pojan murhasta.
Ohisalo myöntää, että turvaverkoissa on puutteita, kun niin nuoret ovat jo näin vakavien rikosten äärellä.
– Kyllä meidän täytyy tunnustaa, että hyvinvointivaltio epäonnistuu niissä kohdissa, kun ihmiset päätyvät näinkin vakaviin, järkyttäviin, tuomittaviin tekoihin, hän sanoo.
Lue myös: Koskelan epäiltyä teinimurhaa edelsi jopa tuntien väkivalta – uhria oli pahoinpidelty marraskuussa aina perjantaisin samalla sairaala-alueella
Tällekin asialle yritetään Ohisalon mukaan saada aikaan muutosta.
– Mitä voidaan tehdä enemmän ja mitä paraikaa on myös lisätty? On esimerkiksi ankkuritoimintaa, jossa poliisi tekee yhteistyötä sosiaalitoimen, terveystoimen ja nuorisotyön kanssa, jotta saataisiin nuoret pois rikollisen elämän piiristä ja jo ennaltaehkäisevästi vaikuttamaan, että sellaiseen ei koskaan päädyttäisikään.
– Sitten tietysti ylipäätään se, että panostetaan hyvinvointiin ja sivistykseen. Ne ovat parhaimpia keinoja sille, että kukaan ei joudu rikosten tielle.
Katso Ohisalon haastattelu kokonaisuudessaan artikkelissa olevalta videolta.