Uunituoreessa paljastuskirjassa avautuu myös designyhtiö Marimekon äidin Armi Ratian yksityiselämä.
Designyhtiö Marimekon historiaa läpikäyvässä tietokirjassa Marimekko: Suuria kuvioita otetaan syvä katsaus suomalaisen jättiyhtiön menneisyyteen. Teoksen ovat kirjoittaneet neljä toimittajaa: Tuija Sorjanen, Esa Koivuranta, Kati Pehkonen ja Annina Vainio.
Teokseen on tehty satoja haastatteluja, joiden joukossa on myös Marimekon perustajan, edesmenneen Armi Ratian ystävä ja yhtiön hallitukseen kuulunut kansanedustaja Jörn Donner.
Teoksessa kerrotaan, että Ratia oli pyytänyt Donneria liittymään hallitukseen, koska siellä oli ”tylsää”.
Donner itse otaksuu, että syynä olivat johdon keskinäiset henkilöristiriidat, joihin hänet tarvittiin ukkosenjohtimeksi. Hänet nimitettiin Marimekon hallitukseen joulukuussa 1967.
Donnerilla oli merkittävä rooli Marimekon pelastamisessa 70-luvulla, kun yhtiö kärsi tappiollisesta toiminnasta. Hän kuului yhtiön hallitukseen ja oli mukana tekemässä raskaita saneerauspäätöksiä.
– Pitkään keskusteltiin siitä, onko koko Ratian perhe pantava sivuun Marimekosta. Se olisi ollut useissa tilanteissa täysin mahdollista. Esimerkiksi silloin, kun otin vastattavakseni kaikki Yhdyspankin velat, Donner sanoo kirjassa.
Marimekon toimitusjohtaja Armi Ratia Porvoon Bökarsissa 13. kesäkuuta 1971.Lehtikuva
Donner oli paitsi Marimekon hallituksen jäsen ja yksi pelastajista, myös Armi Ratian hyvä ystävä. Hän seurasi Ratian elämää läheltä ja kertoo kirjassa esimerkiksi Ratian ja presidentti Urho Kekkosen suhteesta.
Ratia ja Kekkonen kirjoittelivat toisilleen niin yksityisiä ja julkisia kirjeitä ja hiljalleen suhde muuttui ystävyydeksi. Donnerin mukaan suhde olisi ollut kuitenkin vielä läheisempi.
– Kai he muutaman kerran harrastivat seksiä, Donner toteaa kirjassa.
Kekkonen oli muutenkin erityisen kiinnostunut Marimekon toiminnasta ja osallistui useisiin yhtiön juhlallisuuksiin kunniavieraana. Hän myös myönsi Ratialle Tasavallan presidentin vuoden 1974 vientipalkinnon.