Miten toimia, jos parisuhteessa puhutaan erilaisia rakkauden kieliä?
Rakkauden kielistä puhuttaessa viitataan tyypillisesti viiteen eri tapaan, joilla voi osoittaa välittämistä toiselle: sanat, teot, kosketus, laatuaika ja lahjat. Rakkauden kielet ovat yhdysvaltalaisen kirjailija ja pariterapeutti Gary Chapmanin luoma teoria.
Ajatellaan, että vaikka moniin kielistä voi samaistua, kaikilla on yksi, joka puhuttelee eniten, Mindbodygreen-sivustolla huomautetaan. Ihminen toimii itse oman rakkauden kielensä mukaan, mutta odottaa ja toivoo saavansa suosimallaan kielellä rakkaudenosoituksia myös itselleen.
Sanojen kieltä käyttävä osoittaa yleensä sanallisesti välittämisensä. Sanojen kieltä puhuva kehuu, kannustaa ja kertoo usein rakastavansa. Tekojen kielessä ihminen luottaa tekoihin ja eleisiin, joiden avulla yrittää myös tehdä kumppaninsa elämästä helpompaa. Hän voi tehdä kotitöitä tai valmistaa päivällisen, ostaa kumppanilleen kukkia tai vaikkapa tankata auton tämän puolesta. Lahjojen kielessä henkilö muistaa kumppaniaan merkkipäivinä tai yllättää ostamalla tämän lempiherkkua kaupasta. Tässä kielessä tärkeintä on itse tavaroiden sijaan symbolinen ajatus niiden taustalla, kyse on ikään kuin "visuaalisista rakkauden osoituksista". Laatuajan kieleen luottava uskoo kumppanin kanssa vietetyn kahdenkeskisen ajan voimaan ja pitää sitä suhteessa tärkeänä. Jos kumppani vilkuilee puhelintaan tai puuhailee muutoin omiaan, eikä keskity yhteiseen aikaan, laatuajan kieltä tärkeänä pitävä voi pahastua. Kosketuksen kielessä fyysisyys on tärkeää. Siveleekö kumppanisi selkääsi tai sipaiseeko olkapäätäsi ohi kulkiessaan? Hän saattaa puhua kosketuksen kieltä. |
Parisuhteessa voidaan puhua erilaisia rakkauden kieliä
Parisuhderyhmien ohjaajat Minna ja Risto Jyrkkä uskovat Chapmanin luoman teorian kiteyttävän hyvin eri tavat osoittaa rakkautta.
Aina parisuhteessa ei kuitenkaan puhuta samaa kieltä, vaan toisinaan rakkauden kielet voivat mennä ristiin ja aiheuttaa ristiriitoja. Toisilleen epäsopivat rakkauden kielet eivät kuitenkaan vielä merkitse parisuhteen epäonnistumista. Ne kannattaa kuitenkin huomioida.
Myös Jyrkät kertovat, ettei heidän suhteessaan "parisuhdekieli" ole sama.
– Kosketuksen merkitys on erilainen. Minä koen itseni rakastetuksi, kun Minna koskettaa, ja tämän myötä minäkin hyvin helposti osoitan Minnalle kosketuksella [rakkautta], ja Minna kutiaa sitten, Risto Jyrkkä nauraa Huomenta Suomen haastattelussa.
Minnalle puolestaan yhteisen ajan merkitys on tärkeämpi. Kysessä voi olla vaikka yhteinen kävelylenkki tai saunan lämmittäminen ja saunoessa jutteleminen.
– Ei sen tarvitse aina olla mitään ihmeellistä, vaan sitä, että on läsnä sille toiselle.
Miten sanojen kieltä voi tulkita eri tavoin? Mikä rakkauden kielistä aiheuttaa suomalaispariskunnilla ongelmia? Katso koko keskustelu alla olevalta videolta. Juttu jatkuu videon alla.
12:02
Riston mukaan erilaiset rakkaudenkielet toimivat "ymmärryksen kautta".
– Kyllä se lähtee siitä, että tiedostaa, että on erilaisia kieliä.
Jos luulee, että tapoja on vain yksi, on pian tilanteessa, jossa "viesti ei mene perille". Väärinymmärryksen riski kasvaa, jos ei hoksaa, miksei kumppani vastaa omaan rakkauden kieleen.
– Vähän kuin puhuisi toiselle kieltä, jota hän ei ymmärrä.
Lue myös: Lintutesti voi paljastaa, onko parisuhteesi pitkäikäinen – "Ei petä koskaan"
Minna Jyrkkä toteaa, että kun erilaiset rakkaudenkielet ymmärtää ja niistä on keskusteltu, on helpompi kohdata toinen.
– Ei me olla ajatustenlukijoita, ei voi tietää sitä, mikä on toiselle tärkeää.
Risto muistuttaa, että ihminen voi olla myös "monikielinen".
– Ei ole niin, että yksi näistä viidestä toimii ja neljä ei toimi.
Hän kuitenkin kehottaa huomioimaan, mikä kieli puolisolle on tärkein ja mitä kieltä hän eniten kaipaa.
Lue myös: "Rakkausteko", joka kannattaa – "Hyvä puhua avoimesti jo suhteen alkumetreillä"
Katso myös: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota?
1:43
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Osittaislähteet: Newsweek, Mindbodygreen