"Rakkausteko", joka kannattaa – tämä asia kumppanista on syytä tietää: "Hyvä puhua avoimesti jo suhteen alkumetreillä"

1:42imgNäin suomalaiset riitelevät rahasta.
Julkaistu 19.10.2023 20:07

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Tiedätkö, millainen on kumppanisi taloustilanne? Danske Bankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan puolison yleinen taloudellinen tilanne on hyvin tiedossa.

Danske Bankin teettämään Raha & rakkaus -kyselytutkimukseen vastanneista 94 prosenttia kertoo tuntevansa puolisonsa yleisen taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin. 51 prosenttia kuvailee tietämystään jopa erittäin hyväksi. 

Yllätyimme positiivisesti, miten hyvin suomalaiset tuntevat puolisonsa talouden. Tutkimuksen mukaan reilu kolmannes suomalaisista kokee erittäin tärkeäksi tuntea puolisonsa taloudellisen tilanteen. Meidän mielestämme tämä luku voisi olla pyöreä sata prosenttia. Erityisen tärkeää toisen talouden tunteminen ja siitä sopiminen on nuorissa perheissä, jotta kumpikin osallistuu oikeudenmukaisesti perheen kuluihin, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto tiedotteessa.

Vain kuusi prosenttia vastaajista kertoo tuntevansa puolisonsa yleisen taloudellisen tilanteen melko tai erittäin huonosti, ja yhdeksän prosenttia kuvailee tietämystään kumppaninsa veloista melko tai erittäin huonoksi. 

Kyselytutkimukseen vastasi yli tuhat parisuhteessa elävää, yli 18-vuotiasta suomalaista. 

Lue myös: Asiantuntija varoittaa parisuhteen rahamokasta: "Ykkösvirhe"

Miksi kumppanin raha-asiat tiedetään? Kaksi syytä

Mistä tieto kumppanin raha-asioista kumpuaa? Vastausten perusteella yleisimmät syytä puolison raha-asioiden tuntemiseen ovat kumppanin oma halua kertoa niistä itse sekä yhdessä tehty sopimus siitä, että rahat ovat yhteisiä. Vastaajista 42 prosenttia kertoo sopineensa kumppanin kanssa, että talouden rahat, velat ja omaisuus ovat pääosin tai kokonaan yhteisiä. 

Heillä, joilla tuntemus puolison taloudellinen tilanne on huono, on tyypillisesti tilanne, jossa puolison kanssa on sovittu, että heidän taloudessaan rahat, velat ja omaisuus ovat kokonaan tai pääosin kummankin omia. 36 prosenttia vastaajista kertoo, ettei ole itse halunnut kertoa puolisolleen raha-asioistaan avoimesti, minkä vuoksi puoliso ei tunne vastaajan taloudellista tilannetta.

"Rahapuhe on rakkausteko"

Miten ikä vaikuttaa? Kyselytutkimuksen mukaan iällä on vaikutusta siihen, paljonko raha-asioista puhutaan. Mitä nuorempi vastaaja, sitä useammin hän mainitsi puolison halun kertoa raha-asioistaan syyksi niiden tuntemiselle. Yli 60-vuotiaat olivat kyselytutkimuksessa ainoa ryhmä, joka tiesi puolisonsa raha-asiat enimmäkseen siksi, että raha-asioiden on sovittu olevan yhteisiä. 

Isot elämänmuutokset ja asumismuoto vaikuttavat myös. Kyselytutkimuksessa havaittiin, että naimisissa olevat tuntevat puolisoiden keskinäisen taloudellisen tilanteen muita paremmin: 62 prosenttia avioliitossa elävistä kokee tuntevansa puolison rahatilanteen hyvin. 

– On luontevaa, että avioliitossa yhteisen talouden hoito tuo rahapuheen vahvemmin arkeen. Avioliitto on myös taloudellinen sopimus, joka tuo mukanaan myös puolisoiden välisen elatusvelvollisuuden. Omasta taloudesta on hyvä puhua avoimesti jo suhteen alkumetreillä ja pysyä siitä perillä talouden kehittyessä. Rahapuhe on rakkausteko, joka rakentaa yhteistä taloudellista mielenrauhaa, muistuttaa Danske Bankin sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava tiedotteessa.

Avoliitossa elävät tuntevat puolisonsa raha-asiat heikommin.

Miksi raha aiheuttaa riitoja?

Rahariitoja voi välttää pankin vinkkien mukaan yhteisellä kuukausibudjetilla ja yhteisellä taloustilillä. Molempien kannattaa kuitenkin säilyttää myös omat, erilliset tilit henkilökohtaisia menoja varten. "Kaikilla pitää olla 'fuck you money' kunnossa, pankki täräyttää. Siispä säästä puskuria myös vain ja ainoastaan itsellesi yllättäviä tilanteita varten.

Yhdeksän kymmenestä vastaajasta puhuu puolisonsa kanssa raha-asioista säännöllisesti, ja tunteet ovat myönteisiä yli kaksi kertaa useammin kuin kielteisiä. Kuitenkin lähes joka toinen riitelee raha-asioista puolisonsa kanssa ainakin joskus. Lähes kaikki vastaajat pitävät itseään puolisoaan parempana rahankäyttäjänä.

Riitojen syynä ovat erot rahankäyttötyylissä, päivittäisiin hankintoihin liittyvät raha-asiat sekä ajatukset siitä, miten menoja voisi vähentää. 

Huomenta Suomessa aiemmin tänä vuonna vieraillut Takuusäätiön johtaja Minna Mattila muistutti haastattelussa, että rahakeskustelussa on tärkeää, ettei lähdetä syyllistämään toista tämän rahankäytöstä, vaan pyrittäisiin jollakin tavalla tekemään selväksi, mitä ovat tulot ja mitkä ovat yhteiset välttämättömät menot.

Lue myös: Taloustilanne aiheuttaa kitkaa parisuhteissa – "Rahankäytöstä joudutaan puhumaan ihan eri tavalla kuin aikaisemmin"

Lue myös: Puolison pihiys ärsyttää – lukijaraati neuvoo nostamaan kissan pöydälle: "Ei niitä rahoja hautaan saa"

Lue myös: "Löysin kymmenittäin avaamattomia kirjekuoria piilotettuina ympäri taloamme" – taloudellinen väkivalta on yleinen lähisuhdeväkivallan muoto, johon on vaikea saada apua

Katso myös: Miten lapsille kannattaa puhua rahasta?

2:26imgToimittaja ja lastenkirjailija Elina Lappalainen ja Suomen pankin vt. pääjohtaja Marja Nykänen Huomenta Suomen vieraina.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Danske Bank

Tuoreimmat aiheesta

Raha