"Jos Marsiin lähtijöitä etsittäisiin, niin ehkä hakisin", ilmoittaa avaruusmaisteriksi opiskeleva Kiira Tiensuu

4.2.2021 avaruusmaisteri
Credit: Prisma by Dukas Presseagentur GmbH / Alamy Stock Photo
Julkaistu 07.02.2021 08:15
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Kiira Tiensuuta kiinnostaa ura niin rakettien rakentajana kuin astronauttinakin.

Jos opinnot menevät kunnialla loppuun, niin Kiira Tiensuusta, 25, tulee puolentoista vuoden kuluttua space master – tylpästi käännettynä avaruusmaisteri.

– Se on monen yliopiston yhteistyötutkinnon nimi. Käytännössä se on avaruustekniikan insinöörin tutkinto, Tiensuu kertoo.

Sen enempää avaruusmaisterin kuin avaruustekniikan insinöörinkään tittelit eivät välttämättä aukea ihan kaikille. Tämän Tiensuu on myös huomannut arjessaan. Opiskeluala herättää tutuissa ja tuntemattomissa poikkeuksellisen paljon kiinnostusta.

– Ja kaikki aika lailla kysyvät samat kysymykset.

Kysytään siis niitä samoja kysymyksiä. Mitä avaruustekniikan insinööriksi opiskeleva tekee valmistuttuaan?

– Opintojen aikana, sekä työelämässä, voi erikoistua ja suuntautua moneen eri asiaan. Suuntautua voi esimerkiksi tutkimukseen, mittalaitteiden suunnitteluun ja rakentamiseen tai vaikkapa raketteihin. En ole vielä täysin päättänyt, mihin haluan itse suuntautua, mutta tällä hetkellä rakettihommat kiinnostavat eniten.

Marsiin?

Mitä avaruuteen tulee, on viime vuosina keskusteltu huomattavan paljon Marsista, jonne muun muassa Tesla-miljardööri Elon Musk on kertonut vievänsä ihmisiä tulevaisuudessa.

Lue myös: SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti tulipallon saattelemana – tältä onneton testilento ja pamahdus näytti

Mars kiehtoo Tiensuutakin.

– Astronautin ura kuulostaa houkuttelevalta. Jos Marsiin lähtijöitä etsittäisiin, niin ehkä hakisin. Menemistä pitäisi miettiä aika tarkkaan. Jos nyt mentäisiin, niin se olisi varsinkin alkuvaiheessa varmasti yhden suunnan lippu. Siihen pitäisi ainakin valmistautua.

Tuli Tiensuusta sitten astronautti tai rakettien rakentaja, niin edessä on mitä todennäköisimmin kansainvälinen ura.

– Suomessa on joitain työmahdollisuuksia, teen nytkin töitä suomalaiselle yritykselle, Aboa Space Research Oy:lle. Aika pientä se kuitenkin on. Jos haluaa isoihin meininkeihin mukaan, niin ulkomaille pitää suunnata. Toisaalta vaikka Suomessa tekisi töitä, niin projektit ovat todella kansainvälisiä.

Katso video: Ensimmäinen Kiinan ottama kuva Marsista julki

Kolmessa vuodessa maisteriksi

Avaruus on kiehtonut Tiensuuta "aina". Samoin fysiikka.

– Avaruudessa on niin paljon tutkittavaa ja isoja kysymyksiä, joihin ei tiedetä vastauksia. Avaruus on suuri, sitä on vaikea pukea sanoiksi, mikä siinä kiehtoo. Se on vähän sellaista nykyajan tutkimusmatkailua. Avaruudessa ei ole hirveän pitkälle menty.

Lukion jälkeen Tiensuu vietti kaksi välivuotta. Niiden jälkeen hän pääsi Turun yliopistoon lukemaan fysiikkaa.

– Ensimmäisenä syksynä ilmeni, että avaruus on oma juttuni. Turussa on omasta mielestäni Suomen kiinnostavimmat avaruuteen liittyvät linjat. Samana syksynä löysin myös avaruustekniikan maisterin ohjelman Kiirunasta. Päätin, että haen sinne kandin jälkeen.

Turussa Tiensuu vietti lopulta kolme vuotta. Siinä ajassa hän teki sekä fysiikan kandin että avaruusfysiikan maisterin opinnot. Kokonaispaketin tavoiteltu suoritusaika on virallisesti viisi vuotta.

– Kävin töissäkin. Muutakin elämää ehti olla kun hyvin organisoi, Tiensuu nauraa.

Mukana rakettiprojektissa

Kiirunaan, Pohjois-Ruotsiin, Tiensuu muutti opiskelemaan elokuun lopulla. Kiitos koronan, opiskelu on tapahtunut pitkälti etänä.

Omaakin elämää arkeen mahtuu, mutta suurin osa opiskelijoista on todella motivoituneita, Tiensuu kertoo.

– Kyllä tästä voi sanoa, että tämä on kutsumusala, Tiensuu toteaa.

Kiirunassa Tiensuu on osa yliopiston noin 30 opiskelijan rakettiprojektia. Sen tavoitteena on laukaista kymmenen kilometrin korkeuteen tutkimusraketti, joka sitten tippuu takaisin maahan.

– Suunnittelemme, valmistamme ja testaamme kaiken rakettimoottorista lähtien. Raketin ensimmäisen version on tarkoitus osoittaa, että voimme saavuttaa kymmenen kilometrin korkeuden. 

Lopullisen raketin on määrä kantaa mukanaan noin kymmenen kilon painoinen mittalaite. Raketti laukaistaan Esrangen avaruuskeskuksesta, jonne on autolla vajaan tunnin matka Kiirunasta. Tiensuun mukaan raketin laukaisuaikataulua mietitään parhaillaan uusiksi.

– Ensi vuoteen se menee. Koronan vuoksi venyy. Alkuperäinen ajoitus oli tämän vuoden joulukuussa.

0:47img

SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti pian lähdön jälkeen – tältä onnettomuus näytti.

Lue myös: NASA lähettää 120-metrisen ilmapallon stratosfääriin – projektissa yritetään selvittää, miten tähdet ovat syntyneet

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus