"Jos t-paita olisi 10 senttiä kalliimpi, ompelija saisi riittävän palkan elämiseen" – Lindex pitää raportin ehdotusta harhaanjohtavana: Yksi yritys ei pysty ratkaisemaan ongelmaa

Lindex kuva
Tuoreen Fair Actionin raportin mukaan Kappahlin ja Lindexin myymien vaatteiden ompelijoiden palkat eivät riitä elämiseen Bangladeshissa.HENRIK ISAKSSON/IBL/IBL
Julkaistu 08.10.2018 18:59
Toimittajan kuva

Anu Punkari

anu.punkari@mtv.fi

@Punkaria

Tuoreen Fair Actionin raportin mukaan Kappahlin ja Lindexin myymien vaatteiden ompelijoiden palkat eivät riitä elämiseen Bangladeshissa. Ruotsalaisen KappAhlin ja suomalaisomisteisen Lindexin vaatteista joka kolmas valmistetaan Bangladeshissa. MTV Uutiset kysyi Lindexiltä, mitä mieltä he ovat oman toimintansa eettisyydestä Bangladshissa.

Lindex ja KappAhl ovat molemmat isoja vaatevalmistuttajia Bangladeshissa, jossa alan palkat hädin tuskin yltävät köyhyysrajan yläpuolelle. Noin 80 prosenttia Bangladeshin vaateteollisuuden työntekijöistä on naisia.

Fair Actionin haastatteluissa kävi ilmi, että KappAhlin ja Lindexin vaatteita valmistavien työntekijöiden palkat ovat niin matalia, että he usein joutuvat lainaamaan rahaa pärjätäkseen.

Monilla on vaikeuksia maksaa lastensa koulukuluja ja terveydenhuoltoa. Työntekijöiden keskipalkka on 73 euroa, mikä on niin vähän, ettei se ole linjassa yritysten omien ohjeistusten eikä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa. Selvityksen on laatinut suomalaisen Eettisen kaupan puolesta ry:n ruotsalainen sisarjärjestö Fair Action.

"Harhaanjohtava kuva asiasta"

Lindex Oy:n maajohtaja Kirsi Rauhala vastaa MTV Uutisille, että Lindex pitää tekstiiliteollisuuden työntekijöiden palkkoja sekä olosuhteita hyvin tärkeänä asiana.

– Haluamme, että jokainen työntekijä saa sellaisen palkan, joka riittää elämiseen.

Hänen mukaansa palkkakysymys ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteinen aihe, vaan Lindex on tietoinen palkkakysymysten haasteista Bangladeshissa.

Fair Actionin raportin mukaan paidan ompelijalle voitaisiin maksaa elämiseen riittävä palkka, jos yritykset, kuten Lindex, nostaisivat t-paidan hintaa vain kymmenellä sentillä.

– Fair Action antaa todella yksinkertaistetun kokonaiskuvan ja perustelu on harhaanjohtava, Rauhala sanoo.

Hän kertoo, että Lindex ei omista tehtaita, joissa sen vaatteet valmistetaan, vaan Lindex tekee yhteystyötä riippumattomien tavarantoimittajien kanssa. Ne valmistavat tuotteita niin Lindexille kuin myös muille tuotemerkeille.

– Palkkaneuvottelut käydään työmarkkinoiden eri osapuolien kanssa ja maan hallituksella on tärkeä asema koskien minimipalkkoja sekä työnlainsäädäntöä. Yksittäisenä yrityksenä emme voi ratkaista tätä ongelmaa päättämällä tavarantoimittajien maksamia palkkoja, ja Bangladeshin palkkakysymystä ei pitkällä tähtäimellä voi valitettavasti korjata sillä, että Lindex nostaisi 10 sentillä t-paidan hintaa, hän vastaa.

"On selvää, että kannamme vastuuta"

Rauhalan mielestä on selvää, että Lindexin pitää yrityksenä ottaa vastuuta ja olla yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.

– Työntekijöiden olosuhteet toimitusketjussamme ovat keskeinen osa työtämme. Aiomme jatkossakin tehdä voitavamme positiivisen vaikutuksen eteen, Rauhala vakuuttaa.

Fair Action on haastatellut kahdeksan työntekijää tehtaissa, joissa teetetään vaatteita pohjoismaisille brändeille H&M:lle, KappAhlille, Lindexille ja MQ:lle.

– Brändit luovat tärkeitä työllistämismahdollisuuksia, mutta näistä maksettavan palkan pitäisi riittää ihmisarvoiseen elämään. Varmistamalla, että ompelijat saavat korkeampia palkkoja, KappAhl ja Lindex voisivat nostaa suuria määriä naisia ja lapsia köyhyydestä, kerrotaan raportissa. 

Lue koko Fair Actionin raportti täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa