Jalkapallon pelaajayhdistyksessä ei koeta, että seksuaalinen ahdistelu tai häirintä olisi ongelma suomalaisessa jalkapallossa. Pelaajayhdistys teetti viime keväänä selvityksen, jonka tulosten mukaan naisten jalkapalloliigan 166 pelaajasta neljä oli kokenut seksuaalista häirintää.
– Pelaajayhdistys ei ole kovinkaan paljon törmännyt häirintätapauksiin. Yhteydenottojakaan meille ei asiasta juuri tule, ja siksi on tärkeä toteuttaa kyselyjä, Jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola vahvistaa.
Vaikka häirintää ei näyttäisi suomalaisessa jalkapallossa juuri tapahtuvan tai häirinnän uhrit eivät siitä kerro, suhtaudutaan asiaan Juholan mukaan kaiken aikaa vakavasti.
– Näissä asioissa paras tapa on puhua avoimesti ja viedä viestiä eteenpäin. Haluamme olla aktiivisesti mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa tässä asiassa.
"Sivistystaso parantunut"
Voimisteluliitto ja Urheiluliitto korostavat, että niillä on mahdollisuuksia puuttua urheilijoiden kohtaamaan epäasialliseen käyttäytymiseen.
– Valmentajien, ohjaajien ja urheilijoiden koulutuksessa nostamme asian esiin kertomalla, mikä on sallittua ja mikä ei. Annamme myös urheilijalle tietoon, mikä on hänen oikeusturvansa ahdistelutapauksissa. Lisäksi opastamme ja autamme seuroja mediakoulutuksessa. Kerromme, miten sosiaalisessa mediassa kannattaa toimia, Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso antaa esimerkkejä.
– Ohjaaja- ja valmentajakoulutuksemme toimii hyvin. Lisäksi ihmisten koulutuspohja on laajentunut ja sitä kautta sivistystaso on parantunut. Yhä useampi tiedostaa vastuunsa, SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä näkee.
Laakso huomauttaa, että joissain tapauksissa häirintään syyllistyvät lajin ulkopuoliset ihmiset.
– Tällöin asiaan on hankalampi puuttua, Laakso sanoo.
Lokakuussa uutisoimme laajasti näyttelijöiden kokemasta seksuaalisesta häirinnästä.
9:12
1:50
1:53