Asianajajan mukaan Breivik on itsetuhoinen.
Norjassa 77 ihmistä vuonna 2011 murhannut Anders Behring Breivik vaatii eristyksensä lopettamista vankilassa. Breivik ilmoitti jo elokuussa haastavansa Norjan valtion oikeuteen asiaan liittyen.
44-vuotias äärioikeistolainen Breivik saapui maanantaina oikeuden eteen puhumattomana. Hänen asianajajansa sanoi vangitsemisolosuhteiden rikkovan Breivikin ihmisoikeuksia. Asianajaja kuvaili Breivikin olleen eristyksessä ja ”täysinsuljetussa maailmassa” noin 12 vuoden ajan.
Breivik on Ringeriken vankilassa erillisellä osastolla. Hänellä on käytössään urheiluun sopiva harjoitteluhuone, keittiö, televisiohuone ja kylpyhuone. Lisäksi hänellä on lemmikkinä undulaatteja.
– Hän on syvässä masennuksessa. Hän ei halua olla enää elossa, sanoi asianajaja Øystein Storrvik.
Storrvik toi norjalaismedia Aftenpostenin mukaan useita kertoja esiin oikeudessa, että Breivik oli uhannut itsemurhalla ja puhunut itsemurhasta psykiatrin kanssa.
Käsittelyn on määrä jatkua perjantaihin asti.
Breivikiä pidetään äärioikeistolaisen terrorismin symbolina
Maanantaina oikeudessa julkistettiin Norjan poliisin turvallisuuspalvelun (PST) uusi uhka-arvio.
PST pitää Breivikiä äärioikeistolaisen terrorismin symbolina ja uskoo, että hänellä on pyhimyksen asema muiden äärioikeistolaisten keskuudessa.
PST:n mukaan on vaarana, että poliittisesti motivoituneet väkivallanteot lisääntyvät, jos Breivikin yhteydet ulkomaailmaan kasvavat.
Tästä on kyse
Breivik räjäytti heinäkuussa 2011 Oslon hallintokorttelissa autopommin. Iskussa kuoli kahdeksan ihmistä ja haavoittui 98.
Kun poliisin huomio oli pommi-iskussa, Breivik meni lautalla Utöyan saarelle, jossa oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorten leiri. Saarella oli noin 600 ihmistä, joita Breivik alkoi ampua järjestelmällisesti. Hänellä oli automaattikivääri ja käsiase.
Saarella kuoli 69 ihmistä ja haavoittui 60. Osa uhreista kuoli hukkumalla yrittäessään uida pakoon.
Breivik sai terroriteoistaan 21 vuoden rangaistuksen, mikä on Norjassa maksimirangaistus.
Utöyalta hengissä selvinnyt Astrid kertoi kolme vuotta sitten, miksi tapahtuneesta on tärkeää puhua:
5:07