Joukkomurhaaja Breivik yrittää jälleen päästä vapaaksi – näin syyttäjä kommentoi

1:29img
Missä olit, kun? -ohjelmasarjassa käsiteltiin muun muassa Oslon ja Utöyan järkyttäviä iskuja. Viha oikeussalin edustalla oli poikkeuksellista.
Julkaistu 19.11.2024 05:47

MTV UUTISET–STT

Syyttäjän mukaan perusteita ei ole, koska tuomitun äärioikeistolaiset ja väkivaltaiset asenteet eivät ole muuttuneet.

Norjassa käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin anomusta päästä vankilasta ehdonalaiseen vapauteen. Breivik kärsii vähintään 21 vuoden vankeustuomiota Utöyan saarella ja Oslossa heinäkuussa 2011 tehdyistä terrori-iskuista, joissa kuoli 77 ihmistä.

Lain mukaan Breivikillä on mahdollisuus anoa toistuvasti pääsyä ehdonalaiseen sen jälkeen, kun vankeustuomiosta on kärsitty 10 vuotta. Tuomio annettiin vuonna 2012.

Oikeus hylkäsi edellisen vastaavan anomuksen tammikuussa 2022. Tuolloin käräjäoikeus totesi, että on olemassa selvä riski Breivikin paluusta käyttäytymiseen, joka johti terrori-iskuihin.

Breivikin puolustusasianajajan mukaan tällä kertaa oikeudelle esitellään uusi perusteellinen oikeuspsykiatrinen tutkimus Breivikin tilasta. Syyttäjän mukaan selvitys ei kuitenkaan muuta arviota Breivikin vaarallisuudesta. Oikeudessa kuullaan myös Breivikin vankilan edustajaa, jonka kanta on syyttäjän mukaan myös ehdonalaiseen pääsyä vastaan.

Asian käsittelyyn on varattu käräjäoikeudessa kolme päivää. Niiden kuluessa ääneen pääsee myös Breivik itse sekä vapaasti asiansa esittäen että puolustuksen ja syyttäjän kysymyksiin vastaten.

Puolustusasianajajan mukaan hän ei voi varmuudella sanoa, miten Breivik aikoo oikeussalissa käyttäytyä. Aiempien oikeuskäsittelyjen aikana Breivik on muun muassa tehnyt salissa äärioikeistolaisia käsitervehdyksiä ja esitellyt paperille kirjoittamiaan viestejä toimittajille.

Ehdonalaiseen pääsyn ohella Breivik on työllistänyt Norjan oikeuslaitosta myös haastamalla valtion oikeuteen ihmisoikeuksiensa rikkomisesta. Perusteena on ollut Breivikin pitäminen vankilassa eristettynä muista vangeista.

Lue myös: 

Tiia Palmén muistaa ikuisesti tämän kohtaamisen Utöyan saaren järkyttävien tapahtumien yhteydessä

Tuoreimmat aiheesta

Norja