Jos aikaisempina vuosina älypuhelinten kehitystä on moitittu paikoilleen pysähtyneeksi, on vuosi 2017 tarjonnut monia merkittäviä muutoksia. Suurista puhelinvalmistajista lähes jokainen on uudistanut lippulaivamallinsa designin viime vuodesta ja uusia innovaatioita on nähty paitsi Applelta, myös monelta Android-valmistajalta. Samalla myös puhelinten hinnat ovat saavuttaneet uuden tason, eikä lippulaivamallit poikkea enää hintatasoltaan erityisesti ultrabook-tietokoneista tai suuremman kokoluokan televisioista. Jos hinta ei kuitenkaan ole ongelma, on kalliimman hintaluokan puhelimissa paljon valinnanvaraa. Samanaikaisesti myös keskihintaluokan älypuhelimista on kehittynyt jo erittäin hyviä.
Alla olemme keränneet joukon poimintoja vuoden 2017 parhaimmista huippupuhelimista, parhaimmista 350-500 euron keskihintaluokasta sekä vielä parhaimmista alle 150 euron edullisista älypuhelimista.
Vuoden 2017 parhaat älypuhelimet
Apple iPhone X
Lähes 1 200 euron lähtöhinnallaan Applen iPhone X on yksi markkinoiden kalleimmista puhelimista. Korkea hinta ei kuitenkaan ole täysin vailla vastiketta, sillä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2014 Apple on uudistanut lippulaivamallinsa designin. Merkittävimpänä ja ilmeisimpänä muutoksena on uudistunut näyttö ja siirtyminen OLED-näyttöteknologiaan. Tämän lisäksi iPhone X on saanut myös sisuksiinsa päivitytyn A11 Bionic -suorittimen, yhden markkinoiden parhaista kameroista ja uuden Face ID -kasvojentunnistuksen. Kilpailijoita on lisäksi otettu kiinni muun muassa langattoman latauksen ja vedenkestävyyden lisäämisellä.
Samsung Galaxy Note8
Viimevuotisen Galaxy Note7 -fiaskon jälkeen, Galaxy Note8 palauttaa Samsungin takaisin älypuhelinkilvan kärkeen. Galaxy S8:sta lainattu Infinity Display tarjoaa yhden markkinoiden parhaista näyttö-runko-suhteista (eng. screen-to-body ratio) ja aiemmista Note-malleista lainattu S Pen -stylus monipuolistaa muistiinpanojen tekemistä. Lisäksi uudistuksiin lukeutuu kaksoiskamera ja Samsungin oma Siri-tyyppinen Bixby-virtuaaliavustaja.
Huawei Mate 10 Pro
Huawei on viimeiset vuodet tarjonnut hyviä älypuhelimia, jotka eivät kuitenkaan ole yltäneet aivan markkinoiden kärkeen. Mate 10 Pro tekee kuitenkin sääntöön poikkeuksen, sillä Huawein viimeisin lippulaivamalli loistaa lähes jokaisella osa-alueella. Yhdessä Leican kanssa suunniteltu kamera on markkinoiden tämän hetken ehdotonta kärkeä, minkä lisäksi Huawein oma Kirin 970 -suoritin tarjoaa tehoja vaativampaankin käyttöön.
Parhaita älypuhelimia 350-500 eurolla
Huawei Mate 10 Lite
Yhdessä Huawei Mate 10 Pron kanssa julkistettu Huawei Mate 10 Lite on nimestään huolimatta loistava vaihtoehto monelle kalliimmalle lippulaivamallille. Suurella 5,9 tuuman näytöllä varustettu puhelin käyttää 18:9-kuvasuhdetta ja 2160×1080 pikselin resoluutiota. Lisäksi Mate 10 Litessä on peräti neljä eri kameraa; takana 16 ja 2 megapikselin kamerat sekä edessä 13 ja 2 megapikselin kamerat.
OnePlus 5T
Ei listaa 500 euron puhelimista ilman OnePlussaa. Tuorein malli OnePlus 5T saattaa nimensä puolesta lukeutua välimalliksi, mutta ei kalpene tekniikassaan kalliimpienkaan lippulaivamallien rinnalla. Kuusi gigatavua RAM-muistia, Snapdragon 835 -suoritin ja 1080p-resoluutiolla varustettu näyttö ovat vain joitain maininnan arvoisia ominaisuuksia. Lisäksi puhelimen mukana toimitetaan lahjana ilmainen läpinäkyvä suojakuori.
Nokia 8
Nokia 8 on HMD Globalin ensimmäinen lippulaivatason puhelin ja tällä hetkellä Nokia-malliston kallein puhelin ennen ensi vuodeksi huhuttua Nokia 9:ää. Teknisiltä tiedoiltaan puhelin on hyvin verrattavissa OnePlus 5T:hen, sillä molemmat puhelimet sisältävät saman Snapdragon 835 -suorittimen. RAM-muistin osalta (neljä gigatavua) Nokia 8 jää OnePlus 5T:stä jälkeen, mutta toisaalta puhelimen 2560×1440 pikselin näyttö on selvästi OnePlussaa tarkempi. Ehkä suurimpana erona Nokia 8:n ja OnePlus 5T:n välillä on puhelinten käyttöliittymät, jossa Nokia 8 tukeutuu pitkälti Googlen perus-Androidiin ja OnePlus käyttää omaa Oxygen OS -käyttöliittymäänsä.
Budjettiluokan parhaimmat alle 150 euron älypuhelimet
Nokia 3
Nokia 3 on HMD Globalin julkaisemista uusista Nokia-puhelimista hinnaltaan edullisin. 149 euron hintaan myytävä puhelin jää kalliimmasta Nokia 5 -mallista jälkeen muun muassa kamerassa ja näytön koossa, mutta tarjoaa yhtä kaikki loistavaa vastinetta rahalle. Kiitos HMD Globalin päätöksen pidättäytyä suurista käyttöliittymämuutoksista perus-Androidiin verrattuna, saa Nokia 3 myös Android 8.0 Oreo -päivityksen myöhemmin alkuvuonna.
Samsung Galaxy J3 (2017)
Nokia 3:n kanssa samaan hintakategoriaan sisältyy Samsungin tämän vuoden Galaxy J3 -malli, joka on myös ominaisuuksiltaan Nokian (HMD Globalin) puhelinta lähellä. Muotoilultaan Galaxy J3 on perinteistä Samsungia ja verrattuna teräväkulmaisempaan Nokiaan, on kahden puhelimen designin välillä valitseminen kiinni pitkälti henkilökohtaisista mieltymyksistä. Käyttöjärjestelmän osalta Galaxy J3 käyttää Androidin vanhempaa 7.0 Nougat -versiota, höystettynä Samsungin omalla Samsung Experience -käyttöliittymällä.
Motorola Moto E
Samsungin ja Nokian ohella myös Motorola tarjoaa loistavan vaihtoehdon 150 euron hintaluokassa omalla Moto E -puhelimellaan. Vankkarakenteinen Moto E sisältää kilpailijoidensa tapaan viiden tuuman näytön 1280×720 pikselin tarkkuudella. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 7.1 Nougat Motorolan omalla käyttöliittymällä. Samsung Galaxy J3:n tapaan varmuutta Android 8.0 Oreo -päivityksestä ei ole.