Ensikokemukset Huawein uudesta huippupuhelimesta: Mate 10 Pro nousee kilpailijoiden rinnalle - ja ehkä jopa ohi

Julkaistu 16.10.2017 18:55
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Huawei on julkistanut uudet Mate 10 ja Mate 10 Pro -huippupuhelimensa. Kaksikosta ainoastaan Mate 10 Pro tulee myyntiin Suomessa heti ensimmäisessä aallossa 27. marraskuuta 799 euron hintaan sisältäen 6 gigatavua RAM- ja 128 gigatavua tallennusmuistia. Ennakkomyynti alkaa jo 30. lokakuuta. Mate 10 ei näillä näkymin ole tulossa lainkaan markkinoille Suomessa. Lisäksi Huawei julkisti tänään myös edullisemman, 399 euron Mate 10 Liten, joka kuitenkin teknisesti on huomattavasti huippupuhelinkaksikkoa vaatimattomampi.

Mate 10 -puhelimet jatkavat tänä vuonna älypuhelimissa nähtyä trendiä, jossa näyttöreunukset pienenevät ja näytöt kattavat aiempaa suuremman osan etupuolesta. Erityisesti näin on Mate 10 Prossa, jossa on myös trendin mukainen 18:9-kuvasuhteen näyttö. Mielenkiintoisesti Huawei on halunnut tarjota kuitenkin joillakin markkinoilla myös vaihtoehdon ja tuo markkinoille monilta pääominaisuuksiltaan Mate 10 Prota vastaavan Mate 10:n tavanomaisella 16:9-kuvasuhteella.

Kädessä Mate 10 Pro tuntuu kokonsa puolesta mukavalta. 18:9-kuvasuhteen ansiosta puhelin on kapeampi, ja istuu näin näppärämmin käteen. Mate 10:n 5,88 tuuman näyttö on todellisuudessa kuitenkin pinta-alaltaan suurempi kuin Mate 10 Pron 5,99-tuumainen (95 vs. 93 neliösenttimetriä). Mate 10 Pron näyttö on toteutettu väririkkaalla OLED-tekniikalla, kun Mate 10:stä löytyy LCD-näyttö. Mukana on myös HDR10-sisältöjen tuki. Puhelimen kiiltävä lasipinta on luonnollisesti ahnas sormenjälkimagneetti.

Mate 10 Pro pehmeän ruskeassa Mocha Brown -värissä. Puhelimen lasipinta kerää sormenjälkiä helposti.

Ilahduttavaa on, että Mate 10:t tulevat heti Androidin tuoreella 8.0 Oreo -versiolla varustettuna.

Huawei on tuonut omaan uuteen EMUI 8.0 -ohjelmistoonsa lisäksi muutamia mielenkiintoisia lisäyksiä.

Uusi merkittävä mahdollisuus on korvata Mate 10 Prossa näytön alareunan navigaatiopalkki siirrettävällä navigaatioympyrällä, jossa tehtävillä eletoiminnoilla (painallukset ja pyyhkäisyt eri suuntiin) voi hoitaa tyypilliset navigaatiopalkin toiminnot. Kyse on näytöllä tapahtuvasta vastineesta aiemmissa Huaweissa sormenjälkilukijassa nähdylle toiminnolle. Esimerkiksi kosketuksella voi siirtyä taaksepäin, ylöspäin pyyhkäisemällä kotinäkymään, alaspäin pyyhkäisemällä avata ilmoitusnäkymän ja sivuille pyyhkäisemällä avata avoinna olevien sovellusten näkymän. Kovempi, pidempi painallus voi viedä suoraan kotinäkymään. Mate 10 Prossa vaihtoehtoisena esitelty uusi ratkaisu vaatii tottumista – ja voitaneen todeta, että onneksi tarjolla on myös vanha perinteinen käyttötapa.

Mielenkiintoisesti kalliimpi Huawei Mate 10 Pro on myös muutamilla tavoin Mate 10:tä heikompi: Mate 10 Prossa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää eikä muistikorttipaikkaa, jotka Mate 10:stä löytyvät.

Näin myös Huawei luopuu osittain perinteisestä kuulokeliitännästä kuten jo aiemmin myös Apple, Google ja muutama muu valmistaja sekä huhutusti myös tuleva Nokia 9 -huippupuhelin, josta erityisesti Suomessa voidaan odottaa yhtä tärkeintä kilpailijaa Huawein uutuuksille.

Yksi tärkeä ekstra aiempiin Huawei-puhelimiin verrattuna Mate 10 Prossa on sen IP67-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys. Mate 10:n vedenkestävyys sen sijaan yltää vain roisketasolle. Tavallaan voidaan ajatella, että kuulokeliitännän ja muistikorttipaikan uhraamalla saa vaihtoehtoisesti vedenkestävyyden. Onko tämä kompromissi omaan mieleen, on jokaisen oma asia.

Mate 10 Pron kameroissa aukon koko on kasvanut f/1,6-arvoon.

Kameraosastolla Huawei on parantanut linjassa muiden valmistajien kanssa. Mate 10 ja Mate 10 Pro jatkavat yhä väri- ja monokromikameran yhdistävällä Leica-kaksoiskameralla, mutta uutta on aukon koon kasvu f/1,6-arvoon (tuttua jo LG:n V30:sta). Tarkemmin kameran kuvanlaadun parantuminen selviää myöhemmin, mutta ainakin Huawein mukaan – luonnollisesti – selvää parannusta on tapahtunut, erityisesti hämäräkuvauksessa.

Sormenjälkilukija sijaitsee Mate 10 Prossa takana kameroiden alapuolella. Huawei nosti puhelimen esittelyssä esiin, että sijainti kameroiden alapuolella olisi parempi kuin Samsungeissa. Mate 10 Prossa sormi yltääkin lukijalle paremmin, mutta toisin kuin Huawei mainosti, osuu sormi Huaweissakin helposti alemman kameran päälle aiheuttaen sen linssiin sormenjälkiä.

Sisuksista Mate 10:stä ja Mate 10 Prosta löytyy uusi Kirin 970 -järjestelmäpiiri, jonka kyvyt ovat olleet Huawein ennakkomarkkinoinnin sekä tämänpäiväisen julkistustilaisuuden keskiössä. Kirin 970:ssä on panostettu erityisesti tekoälylaskentaan.

Kirin 970 pystyykin esimerkiksi kuvantunnistuksessa huomattavasti aiempaa parempaan suorituskykyyn. Selvimmin uudet tekoälykyvyt näkyvätkin laajemminkin kamerassa, sillä Mate 10 -puhelimissa on tekoälyyn perustuva automaattinen kuvaustilanteen tunnistus. Tämä toimi kokeiltaessa käytännössäkin varsin hyvin: kamera tunnistaa, kun kuvataan ruokaa, kasveja, eläimiä ja niin edelleen ja optimoi kuvausasetukset eri tilanteisiin sopivasti.

Mate 10 Pron kamera tunnistaa tekoälyä hyödyntävällä toiminnolla automaattisesti eri kuvaustilanteet ja optimoi asetukset niiden mukaisesti.

Muuten Kirin 970:n tuoma parannus suorituskyvyssä peruslaskennassa jää pieneksi (Kirin 970:n pitäisi olla karkeasti kuitenkin Snapdragon 835:n tasolla), joskin graafisesti vaativiin peleihin kaivattua lisäpotkua Kirin 960:een verrattuna tuo grafiikkasuorittimen vaihtuminen uudempaan neljällä lisäytimellä (Mali-G72 MP12).

Kirin 970 on myös valmistettu 10 nanometrin tuotantoprosessilla, mikä yhdistettynä Mate 10:n ja Mate 10 Pron 4 000 milliampeeritunnin akkuun, johtaa epäilemättä hyviin toiminta-aikoihin. Huawein mukaan akku kestää Mate 10 -puhelimissa 30 prosenttia Mate 9:ää paremmin, ja normaalikäytössä jo kaksi päivää. Huawein SuperCharge-pikalataus on myös todella nopea. Akun pitäisi täyttyä tyhjästä 30 minuutissa 58 prosentin varaukseen.

Mate 10:ssä ja Mate 10 Prossa on mukana myös PC Mode -tila, jolla Mate 10:n voi kytkeä kaapelilla käytettäväksi suuren näytön kanssa tietokoneen työpöytänäkymän tavoin. PC Mode -tilassa itse Mate 10 -puhelimen näyttö toimii hiirtä suurella näytöllä ohjaavana kosketuslevyn korvikkeena. Tätä emme vielä kuitenkaan päässeet itse testaamaan.

RAM-muistia Mate 10 Prossa 6 gigatavua ja tallennusmuistia 128 gigatavua. Mate 10 Pron 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys yltää lisäksi ensimmäisenä älypuhelimena 1,2 gigabitin sekuntinopeuteen, mutta suurta merkitystä tällä ei käytönnössä toistaiseksi ole verkon jäädessä pullonkaulaksi.

Kokonaisuutena Huawein Mate 10 Pro vaikuttaa varsin mainiolta. 799 euron hintaa voidaan pitää jopa kohtuullisena kilpailijoihin, kuten uusiin iPhoneihin sekä Samsung Galaxy Note8:aan verrattuna. Muistikorttipaikan ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännäb puute voi kuitenkin harmittaa joitakin.

Tuoreimmat aiheesta

Digi