Rauhallinen joulu on monessa perheessä kaukainen haave. Pitkät juhlapyhät voivat olla synkkää aikaa perheille, joita varjostaa lähisuhdeväkivallan varjo. Turvakodeissa asiakaspiikki näkyy usein vasta pyhien jälkeen.
Mistä apua?
Turvakodit auttavat joulunakin ympäri vuorokauden.
Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi silloin, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia on mahdotonta tai suorastaan vaarallista.
Turvakodit on tarkoitettu sekä naisille että miehille ja heidän kanssaan tuleville lapsille.
Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten turvakotien sijainnit ja puhelinnumerot:
Helsinki 09 477 7180 Jyväskylä 010 4237 520 Kokkola 044 336 0056 Lahti 03 875 090 Oulu 0400 581 606 Raahe 08 221 202 Rovaniemi 040 584 0021 Tampere 03 3143 4840 Turku 02 513 4100 Vaasa 06 312 9666 Vantaa 09 839 20071
– Joulu on meidän yhteiskunnassamme suuri perhejuhla ja ihmiset ylläpitävät kulisseja monella hinnalla, jotta selviävät joulun ajoista, pohtii Pääkaupungin Turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Karola Grönlund.
Helsingin turvakodissa joulun aika ei erityisesti näy, sillä turvakotiin on ollut jo kahden vuoden ajan enemmän tulijoita kuin asiakaspaikkoja on tarjolla.
– On tilanteita, kun asiakas lähtee turvakodista pois, niin seuraava asiakas on jo ovella odottamassa, Grönlund toteaa.
Asiakaspaikkoja vähän
Suomessa toimii 19 valtion rahoittamaa turvakotia, joissa on yhteensä 114 perhepaikkaa. Määrä on pieni, sillä se täyttyisi pelkästään Helsingissä väkivallan ahdinkoa pakenevista aikuisista ja lapsista.
Helsingin lisäksi haastavin tilanne on Tampereella, missä turvakoti on tupaten täynnä. Vantaan ja Oulun turvakoteihin mahtuu vielä muutama asiakas. Myös Turun turvakodissa on vielä tällä hetkellä tilaa.
– Päivät ovat keskenään hyvin erilaisia. Aamulla voi olla töihin tullessa aivan eri tilanne kuin illalla. Myös joulut ovat turvakodin asiakasmäärissä erilaisia, kertoo Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Oona Ylönen.
Valoisin tilanne on Rovaniemen turvakodissa, missä on ollut jo pidempään useita asiakaspaikkoja vapaana.
– Hyvin harvoin on ollut sellainen tilanne, ettei meillä olisi tarjota asiakkaalle majapaikkaa, kertoo Lapin turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Pirjo Kairakari.
Apua ei uskalleta hakea joulupyhinä
Helsingissä tyypillisin lähisuhdeväkivaltaan apua hakeva uhri on noin 30-vuotias nainen, jolla on 1-2 lasta. Perheen sisällä tapahtuvaa väkivaltaa ilmenee kuitenkin kaikissa ikäryhmissä ja yhteiskuntaluokissa.
– Yksi ääripää oli 80-vuotias nainen, jota oli pahoinpidelty suhteessa 50 vuoden ajan, Karola Grönlund toteaa.
Väkivaltaiseen jouluun haetaan usein apua vasta juhlapyhien jälkeen.
– Joulu on tärkeä perhejuhla, mistä halutaan pitää kiinni. Täydellisen perheidyllin unelmasta on vaikea luopua. Toinen syy voi olla se, että apua ei uskalleta hakea joulupyhien aikaan. Kun puoliso palaa takaisin töihin, laukut pakataan ja apua haetaan turvakodista, Oona Ylönen kuvailee.
Vaikka turvakodit ovat monin paikoin tupaten täynnä, ketään ei kuitenkaan jätetä yksin. Väkivallan uhka on jo riittävä syy avunhakemiseen.
– Jos pelkästään miettii, että pitäisikö lähteä turvakotiin, se on jo merkki siitä, että pitää. Väkivallan uhka riittää syyksi. Turvakoteihin voi myös soittaa nimettömänä ja kuvailla kotona olevaa tilannetta, sillä usein itse hämärtyy sille, millainen on esimerkiksi normaali parisuhderiita. Työntekijämme arvioivat tilanteen ja kertovat, vaatiiko tilanne turvakotiin hakeutumista, Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Oona Ylönen muistuttaa.