Yli tuhat henkilöä on jäänyt ilman apua haluamastaan turvakodista tänä vuonna tilanpuutteen vuoksi, paljastaa MTV Uutisten turvakodeille teettämä kysely.
Lähes kaikki Suomen turvakodit ovat joutuneet tänä vuonna ohjaamaan apua hakeneita henkilöitä toisiin turvakoteihin tilanpuutteen vuoksi.
Yhteensä tilanpuutteen takia toiseen turvakotiin ohjattuja henkilöitä on ollut marraskuun puoliväliin mennessä Suomessa yli tuhat. Asia selviää MTV Uutisten tekemästä kyselystä turvakodeille.
Turvakodilla tarkoitetaan paikkaa, jonne väkivaltaa tai väkivallan uhkaa esimerkiksi parisuhteessa kokevat henkilöt voivat hakeutua turvaan.
Tyypillisin turvakodin asiakas on 25–34-vuotias nainen, joka tulee turvakotiin joko yksin tai yhdessä vauvan tai taaperoikäisen lapsen kanssa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Turvakotien asiakkaina on myös miehiä.
Suomessa on 28 turvakotia, joista kyselyyn vastasi 27. Kyselyyn vastanneista turvakodeista 24 kertoi ohjanneensa apua pyytäneitä henkilöitä toisiin turvakoteihin, koska kyseinen turvakoti oli täynnä.
Kyselyyn vastanneista ainoastaan Hämeenlinnan, Vantaan ja Porvoon turvakodit eivät ole ohjanneet asiakkaita muualle tilanpuutteen vuoksi.
Kysely toteutettiin turvakodeille sen jälkeen, kun alkuviikosta uutisoitiin joka neljännen alle 35-vuotiaan miehen uskovan, että nainen voi ansaita häneen kohdistuvan väkivallan esimerkiksi ulkonäöllään, pukeutumisellaan tai käytöksellään.
1:04
Yli tuhat ihmistä ohjattu muualle
Toiseen turvakotiin ohjattujen henkilöiden määrät vaihtelivat turvakotien välillä yhdestä reilusti yli sataan. Henkilöitä on ohjattu toiseen turvakotiin puhelimitse tai käännytetty ovella.
Esimerkiksi Turussa sijaitseva Varsinais-Suomen ainoa turvakoti on kuluvan vuoden aikana ohjannut 109 apua hakenutta henkilöä muualle. Lähin vaihtoehto sijaitsee Raaseporissa, jonne matka kestää autolla noin puolitoista tuntia.
– Kysyntää ja toisaalle ohjausta on paljon. Käytössä olevat paikat ovat täynnä lähes jatkuvasti, kirjoittaa Turun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Heli Paasio.
Salaisessa osoitteessa toimiva Turvakoti Mona on ohjannut tänä vuonna 144 apua hakenutta henkilöä toiseen turvakotiin. Näistä 88 olivat naisia ja 56 lapsia.
Turvakodin asiakasmäärä on noussut viime vuodesta reilusti, kirjoittaa turvakodin johtaja Ljudmila Kettunen.
– Usein turvakoti on täynnä.
Tampereen kaksi turvakotia ovat ohjanneet muualle yhteensä 168 henkilöä. Asiakasmäärät ovat nousseet molemmissa, ja ne ovat olleet myös täynnä samaan aikaan.
Yhteensä tilanpuutteen takia toiseen turvakotiin ohjattuja henkilöitä on ollut marraskuun puoliväliin mennessä Suomessa ainakin noin 1064. Pääkaupunkiseudulla toimivasta Turvakoti Hertasta kerrotaan, ettei lasten lukumäärä aina tule puheluissa esiin, joten luvuista voi puuttua lapsia.
Viime vuonna turvakodeista muualle ohjattiin tilanpuutteen vuoksi 1 277 henkilöä.
Luvut eivät ole verrannollisia, sillä vuotta 2024 on vielä jäljellä yli kuukausi. Kaikki turvakodit eivät myöskään vastanneet MTV Uutisten kyselyyn, eikä kaikilla ollut tarkkaa tilastoa toisiin turvakoteihin ohjaamistaan henkilöistä.
Asiakasmäärät nousseet monessa turvakodissa
Tänä vuonna turvakotien asiakasmäärät ovat pysyneet pitkälti samana verrattuna viime vuoteen, kertoo THL.
MTV Uutisten kyselyssä 18 turvakotia arvioi asiakasmäärän kasvaneen tänä vuonna.
Esimerkiksi Oulun turvakodissa asiakkaita oli ollut lokakuun loppuun mennessä yhtä paljon kuin koko viime vuonna. Turvakodista ohjattiin muualle tilanpuutteen vuoksi 101 ihmistä. Heistä 30 oli lapsia.
– Ei voi tietää, johtuuko asiakasmäärän kasvu tietoisuuden lisääntymisestä vai apua tarvitsevien määrän lisääntymisestä, kirjoittaa Oulun turvakodin yksikön johtaja Katja Rounioja.
Yksikään kyselyyn vastannut turvakoti ei kertonut asiakasmäärän laskeneen tänä vuonna. Kokkolassa toimiva Turvakoti Aina raportoi ulkomaalaistaustaisten asiakkaiden määrän vähentyneen.
Pääkaupunkiseudun paikat eivät riitä pitkään
Suomessa on 28 turvakotia, joissa on yhteensä 228 perhepaikkaa.
Turvakodeista kuusi toimii pääkaupunkiseudulla, jossa THL:n mukaan ollaan “aivan rajoilla” riittävän paikkamäärän suhteen.
– Paikkamäärä ei tule riittämään, paitsi jos lähisuhdeväkivallan ehkäisyssä tehdään suuria kehitysharppauksia muilla sektoreilla yhteiskunnassamme, kirjoittaa THL:n turvakotipalveluiden kehittämispäällikkö Suvi Nipuli.
Suomessa on myös alueita, joissa on vain yksi turvakoti. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa toimii Turun turvakoti ja Keski-Suomen turvakoti sijaitsee Jyväskylässä.
Jyväskylän turvakoti on ohjannut tänä vuonna 102 henkilöä toiseen turvakotiin. Jyväskylän turvakotia lähin turvakoti sijaitsee Mikkelissä, jonne matka kestää autolla noin puolitoista tuntia.
Keski-Suomen alueella toimi aiemmin myös Äänekosken turvakoti, joka sulki ovensa tämän vuoden keväällä.
Varsinais-Suomen ja Keski-Suomen turvakotien perhepaikkojen määrä ei ole alueen kokoon nähden riittävä, katsoo THL:n Nipuli.
– Pitkät välimatkat voivat olla avun saamisen esteenä ja tällöin apu voi jäädä saamatta, hän toteaa.
Välimatkoihin liittyvät ongelmat näkyvät myös Rovaniemellä, jossa sijaitsee Suomen pohjoisin turvakoti. Turvakodin toimialueella on 21 kuntaa eli kolmannes koko Suomen pinta-alasta.
Rovaniemeltä toiseen turvakotiin on ohjattu kahdeksan ihmistä.
– Asiakas ei ole ollut monestikaan halukas lähtemään toiseen turvakotiin. Asiakas on saattanut kokea välimatkan asuinpaikkakunnaltaan toiseen turvakotiin liian pitkäksi, kirjoittaa Lapin turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Johanna Karjalainen.
Turvakodit ovat päihteettömiä
Turvakotien vastauksissa MTV Uutisten kyselyyn nousee esiin huoli turvakodin jälkeisestä ajasta. Monet turvakodit katsovat myös turvakodissa vietetyn ajan pidentyneen.
– Sosiaali- ja terveyspalveluissa on suuria eroja alueellisesti. Esimerkiksi jatkoasumisen järjestyminen on joillain alueilla erittäin vaikeaa, kirjoittaa Turvakoti Tilkan vastaava sosiaalityöntekijä Tommi Tolmunen.
Väkivaltaiset kumppanit voivat myös vainota uhriaan sen jälkeen, kun hän on lähtenyt turvakodista.
– Naisen kohdalla hänen kokema lähisuhdeväkivalta ei lopu eroon, vaan jatkuu eron jälkeisenä vainona, kirjoittaa Lapin turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Johanna Karjalainen.
Oman ongelmansa muodostavat päihteet.
Turvakodit ovat päihteettömiä paikkoja, mikä vaikeuttaa päihteitä käyttävien henkilöiden avun saantia. Esimerkiksi Lahden ensi- ja turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Heidi Toivanen kertoo päihteitä käyttävien naisten avun tarpeen lisääntyneen.
– Turvakotiasiakkailla erilaiset mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet. Päihteitä käyttävät naiset, jotka kokevat lähisuhdeväkivaltaa ovat erityisesti haavoittuvassa asemassa, kirjoittaa myös Satakunnan ensi- ja turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Nina Suojanen.
Apua ei uskalleta hakea
Väkivaltaa ei välttämättä tunnisteta, sillä se ei ole aina fyysistä. Väkivaltaa on myös esimerkiksi henkinen painostus, vallan väärinkäyttö sekä toisen toistuva, tahallinen laiminlyönti.
Esimerkiksi Turvakoti Pellaksen asiakkaat ovat yleensä kokeneet henkistä väkivaltaa ja pakottavaa kontrollia.
– Henkistä väkivaltaa on kuitenkin todella vaikea osoittaa todeksi, kirjoittaa turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Jenni Lemercier.
Vaasan ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Britt-Marie Hakalan mukaan apua tarvitsevat eivät yksinkertaisesti uskalla hakea sitä. Ongelma korostuu Hakalan mukaan etenkin muista kulttuureista tulevilla, jotka ovat esimerkiksi miehen työluvalla Suomessa.
– Heillä ei ole turvaverkkoa, hän kirjoittaa.
Naiset palaavat väkivaltaisiin suhteisiin ja turvakodille jatkotuen puuttumisen vuoksi, kertoo Tampereen turvakotipalvelujen päällikkö Milka Suuniittu-Sakari.
– Naiset palaavat lähtötilanteeseen kokiessaan, että ei ole esimerkiksi taloudellisesti mahdollista erota puolisosta, kirjoittaa Raahen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Anne Rautio.
Näin haet apua
Mikäli koet suhteessasi väkivaltaa, voit hakea apua turvakodista. Kaikki sukupuoleen ja ikään katsomatta voivat mennä turvakotiin.
Turvakodit ovat ympäri vuorokauden auki ja kotikunnasta riippumatta voit hakeutua mihin tahansa turvakotiin.
Listauksen turvakodeista löydät täältä.
Turvakotiin voi soittaa etukäteen tai saapua suoraan ovelle.
Jos olet akuutissa hädässä, soita hätänumeroon 112.