Journalistiliitto paheksuu Israelin turvallisuusviranomaisten toimintaa – ulkoministeriö ollut yhteydessä israelilaisviranomaisiin

Pence Jerusalemissa
Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence kätteli Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua Jerusalemissa eilen.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 23.01.2018 19:44
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Ylen kirjeenvaihtaja joutui eilen Israelin turvallisuusviranomaisten nöyryyttävän turvatarkastuksen kohteeksi. Toimittaja joutui riisuutumaan, mutta kieltäytyi ottamaan pois rintaliivejään, jonka vuoksi viranomaiset estivät toimittajan pääsyn Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen tiedotustilaisuuteen.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että ministeriössä tiedetään suomalaistoimittajan turvatarkastuksesta. Paikallinen edustusto on ollut yhteydessä israelilaisiin viranomaisiin.

Suomen Journalistiliitto paheksuu israelilaisviranomaisten käytöstä. Liiton mukaan ilmiö ei ole vieras journalistien keskuudessa.

– Ei ole ennen kuulumatonta, että toimittajia tarkastetaan ja etnistä profilointia turvallisuusviranomaisten puolelta tapahtuu, sanoo Juha Rekola Suomen Journalistiliiton kansainvälisistä asioista vastaava asiamies.

Turvallisuusviranomaisten toiminnasta valitettu aiemminkin

Rekola pitää turvallisuusviranomaisten toimintaa asiattomana.

– Etninen profilointi ja riisumisvaatimus ovat meillä kiellettyjä. Kun nämä ovat vielä yhdistettynä, se on erittäin asiatonta, sanoo Rekola.

Israelin viranomaisten mielivaltaisesta toiminnasta raportoidaan aina silloin tällöin.  

– Sotilasviranomaiset ovat pyrkineet rajoittamaan journalistien työtä. Heille saatetaan osoittaa esimerkiksi huonoja paikkoja raportoivista kohteista, kertoo Rekola.

Yle reagoi, mutta ei kerro miten

Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti pitää tapahtumaan ilmoittautuneen kirjeenvaihtajan kohtelua ikävänä ja erittäin poikkeuksellisena.

– Tämä on erittäin vakavaa ja valitettavaa, emme voi missään tapauksessa hyväksyä kirjeenvaihtajamme kohtelua, sanoo Ravantti.

Myös journalismin kannalta tapaus on vakava, koska toimittajan työskentely estettiin.

– Journalistin pitäisi pystyä tekemään työtään riippumatta siitä, missä päin maailmaa hän on. Hän on journalisti, joka tekee töitään korkeitten eettisten standardien mukaisesti, sanoo Ravantti.

Ravantti kertoo, että Yleisradio on reagoinut asiaan kaikin mahdollisin keinoin, mutta keinoja ei kerrota julkisuuteen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa