Joutsenen muna löytyi oudosta paikasta Kouvolassa – "Lintua on täytynyt kohdata joku hässäkkä"

Joutsenen muna 3
Markku Rasimuksen yllätti perunapellolta löytynyt suurikokoinen muna. Se paljastui joutsenen munaksi.
Julkaistu 03.05.2017 15:19

MTV UUTISET – Jarno Miettinen

Kouvolalainen Markku Rasimus löysi sunnuntaina yllätyksekseen joutsenen munan talonsa takapihalla olevasta perunapellosta. Rasimus oli muokkaamassa Lautarossa peltoaan ja luuli aluksi osin karikkeen peitossa ollutta munaa sileäksi kiveksi.

– Vetäisin sen haralla ylös ja katsoin, että munahan se on. Näytin sitä naapurille, joka on luontoharrastaja. Hän sanoi, että se on joutsenen muna. Ihmettelimme kovasti, että miten se on sinne joutunut, Rasimus sanoo MTV uutisille.

Rasimus kutsui luontokuvaaja Lassi Kujalan Kouvolan Voikkaalta katsomaan munaa. Kujala tuli heti paikalle, sillä munan löytöpaikka oli todella epätavallinen.

Joutsen munii vain harvoin pesänsä ulkopuolelle ja silloinkin aina vahingossa tai pelästyessään. Pesänsä joutsenpari rakentaa veden äärelle.

Rasimuksen pellolta on matkaa Käyräjoelle noin 200 metriä. Lisäksi perunapelto on rakennusten ja korkeiden puiden ympäröimä ja pinta-alaltaan vain kahdeksan neliömetriä, joten joutsenen on ollut mahdotonta laskeutua paikalle tai nousta lentoon sieltä.

Joutsenen muna, löytöpaikka

Tästä paikasta joutsenen muna löytyi.

Kyseessä todennäköisesti vahinkomuna

Lassi Kujala arvelee, että joutsen on jostakin syystä kävellyt paikalle. Siihen on Kujalan mukaan liittynyt luultavasti jotakin dramaattista.

– Ei se siinä ole huvikävelyllä ollut. Munimaan valmistautunutta lintua on täytynyt kohdata joku onnettomuus tai odottamaton hässäkkä, joka on pakottanut sen kävelemään. Muninta on käynnistynyt ja perunapelto on ollut ensimmäinen kohta, johon lintu on voinut munia, Kujala sanoo.

Joutsenen pesä on normaalisti pieni keko. Myös Rasimuksen pellolla ollut muna oli pienen kummun päällä noin 30 senttimetriä maan pintaa korkeammalla.

Kujala kertoo, että joutsen ei haudo ennen kun se muninut kaikki munansa. Ensipesijät munivat Kujalan mukaan kauden aikana yleensä 3-4 munaa ja vanhemmat jopa 7-8.

Joutsenen muninta-aika huhti-toukokuussa. Muna ei saa jäätyä, mutta sitä ei alussa tarvitse lämmittää, vaan munan peitteleminen riittää. Rasimuksen pellolta löytynyt muna oli suurimmaksi osaksi peitelty.

Joutsen vartioi pesäänsä

Vahinkomunaan viittaa myös se seikka, että joutsenpari vahtii pesäänsä muninnan aikana aina tarkasti. Jompikumpi parista on aina pesällä vartioimassa.

Ne ovat myös kykeneviä puolustamaan pesäänsä nisäkkäitä vastaan. Rasimus seurasi perunapeltoaan munan löydyttyä koko päivän, mutta liikettä pellolla ei näkynyt.

Epätavallista löytöpaikkaa lukuun ottamatta muna oli muuten tavallinen joutsenen muna. Se oli 11,5 senttiä pitkä, ehjä, väriltään vaalea ja painoi 340 grammaa. Munassa oli tyypillinen kalkkikuori.

Miehet avasivat munan ja sen sisältä paljastui normaali keltuainen ja valkuainen. Muna oli uusi, sillä se ei ollut mädäntynyt sisältä.

Joutsenen muna 2

Joutsenen muna oli normaalikokoinen, se painoi 340 grammaa.

Muu eläin ei luultavasti asialla

Rasimus ja Kujala miettivät myös mahdollisuutta, että munan on voinut kuljettaa paikalle myös jokin nisäkäs. Pohdinnassa oli ainakin supikoira, mutta Kujalan mukaan muna ei mahtuisi supikoiran suuhun. Pellolla ei Rasimuksen mukaan löytöhetkellä näkynyt lintujen tai muiden eläinten jälkiä.

Täyttä varmuutta munan päätymisestä perunapeltoon on Kujalan mukaan kuitenkin mahdotonta saada.

Vaikka tapaus on harvinainen, on joutsenen munia löytynyt pelloista aiemminkin. Vuonna 2011 Ylä-Savosta löytyi yhteensä neljä munaa kahdelta eri pellolta.

Joutsen on Rasimuksen mukaan tuttu näky Lautarossa. Lintuja on nähty usein läheisen Käyrälammen tuntumassa.

– Niitä on tänäkin keväänä lennellyt matalalla talon yli monta kertaa. 

Erikoisesta löytymispaikasta ovat aiemmin kertoneen Yle ja Kouvolan Sanomat.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa