Turkulainen Miia Kiikko teki sunnuntaina pihatöissä ollessaan yllättävän löydön.
– Käänsin multaa pihan kukkapenkissä, kun huomasin jonkin vaaleanpunaisen ötökän. En ensin tajunnut, että se on linnunpoikanen. Kun koskin siihen, huomasin, että se liikkui. Se oli niin pieni, että ihosta näkyi läpi. Se muistutti dinosauruksen poikasta, kuvailee Kiikko.
Kiikko soitti Turun eläinsuojeluyhdistykseen saadakseen neuvoja, miten toimia.
– Eläinsuojeluyhdistyksestä neuvottiin laittamaan lintu lämpimään ja luvattiin hakea se pian hoitoon. Laitoin sitten linnun rasiaan talouspaperin päälle ja panin lämpimän vesiastian rasian alle. Lintu piristyikin siitä heti, kertaa Kiikko.
Lue myös: "Kenenkään ei pitäisi odotella kuolemaansa kärsien": Sari hoitaa vuosittain satoja eläimiä takaisin luontoon – ihmisten julmuus monen vamman taustalla
Kiikko laittoi kuvan löydöstään Eläinten pelastusrinki -ryhmään Facebookissa.
– Jotkut siellä neuvoivat, ettei luonnoneläimiin saa koskea ja joidenkin mielestä olisi kannattanut lopettaa lintu. Minä halusin kuitenkin auttaa sitä, sanoo Kiikko.
Eläinsuojeluyhdistys tuli nopeasti hakemaan linnunpoikasen hoitoon.
– Kun eläinsuojeluyhdistys haki linnun, kysyin, selviääkö se. Sanoivat, etteivät ole varmoja. Parin päivän päästä laittoivat sieltä videon, jossa lintu söi matoja, kertoo Kiikko.
"Noin pienellä linnulla elämä on herkässä"
Sitä, miten höyhenetön linnunpoikanen päätyi pihalle, ei tiedetä. Lähistöltä ei löytynyt linnunpesää.
– Ehkä joku toinen eläin oli vienyt sen pesästä ja pudottanut vahingossa pihalle. Tai sitten emo on pudottanut sen pesästä, arvioi eläintenhoitaja Sini Kielo Turun eläinsuojeluyhdistyksestä.
Sini Kielo joutuu kertomaan surullisia uutisia.
– Linnunpoikanen kuoli ilmeisesti mullan aiheuttamaan suolistotukokseen. Se oli niellyt multaa siellä kukkapenkissä. Yritin avata tukosta, mutta noin pienellä linnulla elämä on aika herkässä. Voi olla, että se oli myös ehtinyt kylmettyä. Aluksi se kyllä söi innokkaasti jauhomatoja.
Linnunpoikanen oli niin pieni, ettei sen laji selvinnyt.
– Todennäköisesti se oli äskettäin kuoriutunut, koska sillä ei ollut vielä edes untuvaa, arvioi Kielo.
Höyhenetön poikanen kylmettyy nopeasti pesän ulkopuolella
Se, tarvitseeko maasta löytyvä linnunpoikanen ihmisen apua, riippuu monesta asiasta.
– Jos linnulla ei ole edes untuvia, sen ei kuulu olla maassa. Jos lähistöltä löytyy pesä, linnun voi yrittää siirtää sinne takaisin, neuvoo Kielo.
– Kylmettynyttä poikasta ei kuitenkaan voi laittaa takaisin pesään. Kalju linnunpoikanen kylmettyy erittäin nopeasti, joten silloin tilanteeseen kannattaa puuttua heti, hän jatkaa.
Jos koko linnunpesä on pudonnut ja emolintu on lähistöllä, pudonneen pesän voi nostaa takaisin puuhun tai rikkoontuneen pesän tilalle tehdä uuden tekopesän. Se ei kuitenkaan saa olla vedenpitävä.
Kaikilla ei välttämättä ole hätää
Joitakin lintulajeja emot ruokkivat maahan ja silloin maasta löytyneellä poikasella ei välttämättä ole hätää. Näillä maastopoikasilla on jo lähes täydellinen sulkapeite, mutta ne eivät ole vielä lentokykyisiä.
– Jos lintu on loukkaantunut tai väärässä paikassa, se tarvitsee apua. Joskus linnun siirtäminen riittää, mutta kannattaa aina tarkistaa, ettei se ole loukkaantunut, vinkkaa Kielo.
– Loukkaantunut, siipirikko tai vertavuotava lintu tarvitsee aina apua. Hyvä yleisohje on, että kannattaa soittaa eläinsuojeluyhdistykseen ja kysyä neuvoa ennen kuin tekee mitään.
Lintuja tuodaan eläinhoitoloihin eniten keväällä ja kesällä. Turun hoitolassa kevään hoidokeista on yleensä noin puolet lintuja ja puolet nisäkkäitä. Viime vuonna hoitoon päätyi erityisen runsaasti tervapääskyjä, jotka kärsivät poikkeuksellisesta kuumuudesta. Maasta löytyneet tervapääskyn poikaset tarvitsevat aina apua, koska ne eivät pääse maasta lentoon.