Pelastuslaitos lähti tänään pelastamaan siipirikkoista joutsenta, jonka saaminen turvaan ei ollutkaan niin yksinkertaista kuin olisi voinut kuvitella.
Haminassa Neuvottoman lahdella pelastettu kyhmyjoutsen toimitettiin lopulta jatkohoitoon.
– Pienestä operaatiosta kasvoi iso, asemapäällikkö Juhana Kolppo kuvailee tehtävää.
Pelastuslaitos sai ilmoituksen siipirikkoisesta, kiipelissä olevasta, joutsenesta puoli kahden maissa iltapäivällä. Ilmoituksen tehnyt kansalainen oli seuraillut Neuvottoman lahdella noin tunnin ajan jään päällä köllötteleviä joutsenia.
Siinä, missä muut joutsenet lehahtivat välillä lentoon, yksi kyhmyjoutsenista räpiköi jään päällä pääsemättä ilmaan.
– Se oli yrittänyt useamman kerran liikkeelle, mutta ei vain päässyt.
Operaatio vaati "järeämpiä aseita"
Pelastuslaitos lähti suorittamaan tehtävää yhden sammutusyksikön ja sen kaluston voimin, mikä osoittautui paikan päällä riittämättömäksi.
– Lähdimme pikkuisen köykäisellä kalustolla tiedustelemaan tilannetta.
Kolpon mukaan koko Neuvottoman lahti oli arviolta 2–3 sentin paksuisen jään peitossa, mikä toi ison mutkan matkaan – olihan lintu noin 200 metrin päässä rantaviivasta.
– Alkuun yritimme, että jos jää olisi ollut tarpeeksi vahvaa, että pintapelastaja olisi päässyt liikkumaan hansa- eli pintapelastuslautalla sen päällä, mutta jää oli liian heikkoa siihen.
Pelastuslaitos hälyttikin lisäkalustoa paikan päälle, ja varsinainen pelastustehtävä suoritettiin veneellä, joka kuljetettiin paikalle trailerin päällä.
– Kun saimme sopivan veneen, kiersimme joutsenen ympäri ja rikoimme jään sen ympäriltä. Katsoimme, lähteekö joutsen lentoon, mutta se vain ui venettä karkuun, Kolppo muistelee.
Lopulta haavilla turvaan
Kun joutsen ei suostunut lähtemään lentoon, pelastajat katsoivat parhaaksi ottaa loukkaantuneen eläimen kiinni.
– Päädyimme noukkimaan sen merestä pois haavin avulla ja toimitimme joutsenen rannalla odottavalle Pyhtään lintuhoitolan väelle, joka toimitti linnun jatkohoitoon ja kuntoutukseen.
Kolpon mukaan tehtävästä ei aiheutunut vaaraa pelastuslaitoksen henkilöstölle tai kyhmyjoutsenelle.
– Minkäänlaista vaaratilannetta ei ollut. Mutta kun ei tiedä, mihin tuo sää muuttuu, lintuhoitolan konsultoituamme teimme päätöksen, että lintu on saatava pois merestä.
Lue myös: Pekka Pouta piti kuukausiennustetta törkeänä – suursäätilaan luvassa vihdoin muutos: "Sen jälkeen saattaa jopa alkaa oikea talvi"
Hänen mukaansa joutsenia pelastetaan ani harvoin, sillä ne tavallisesti pääsevät omin avuin liikkeelle.
– Mikäli oikein ymmärsin, asukkaat ovat seuranneet koko kesän ajan mahdollisesti tätä samaa siipirikkoista eläintä. Se ei ilmeisesti ole paljoa lennellyt ja epäilys on, että kyseessä on siipirikko, Kolppo toteaa.