Tuusulassa kyläläiset elivät viikonloppuna melkein vuorokauden ajan jännittäviä hetkiä, kun haavoittunutta joutsenta yritettiin pelastaa paikallisesta lammesta.
– Vieläkin jännitetään päivittäin, mitä joutsenelle kuuluu, kertoo pelastustöissä mukana ollut Ninni Johansson MTV Uutisille.
Tapahtumat alkoivat lauantaiaamuna, kun Johansson ajoi miehensä kanssa autolla. Hänen huomionsa kiinnittyi Pesulanlammessa joutseneen, joka oli aivan yksin liikkeellä.
– Vielä silloin en huomannut sen olevan haavoittunut.
Myöhemmin samana päivänä kävi ilmi, että Jokelan Facebook-sivuilla muutkin ihmiset päivittelivät yksinäistä lintua. Jonkun lataamassa kuvassa joutsenen siipi näkyi olevan poikki ja luupiikit törröttivät pitkällä.
– Sitten lammen lähellä asuvat ihmiset alkoivat kertoa sivulla, että nyt siellä on alkanut kahdeksan joutsenta rökittää sitä yhtä joutsenparkaa. Ne hyökkii sen päälle ja sieltä kuuluu kauhea kaakatus ja metakka, kun parvi yrittää hukuttaa sitä yhtä, kertoo Johansson tapahtumista.
Palokunnasta ja poliisista ei apua
Tästä Facebook-keskustelusta siipirikon auttaminen voi sanoa alkaneen.
Kyläläiset soittivat useaan otteeseen lammen lähellä sijaitsevalle palokunnalle ja poliisille, mutta oikein kukaan ei halunnut ottaa eläintehtävää vastaan. Moni oli myös soittanut hätäkeskukseen.
– Palokuntakin oli sitä mieltä, että tällainen eläintehtävä ei heille kuulu, ihmettelee Johansson.
Myöhemmin palokunta oli kuitenkin tullut toteamaan tilanteen sellaiseksi, ettei joutsen sen apua tarvitsisi. Poliisikin oli paikalla, mutta ei ryhtynyt sen enempään.
Kyläläiset alkoivat toimia ihan itse
Tällöin kyläläisistä koostuva naisporukka päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä. He valvoivat muutaman henkilön partoissa koko yön haavoittuneen joutsenen pelastamiseksi. Palokunta oli luvannut tulla vasta seuraavana aamuna noutamaan joutsenen.
– Eihän sitä voinut sinne lammelle jättää kuolemaan. Se oli niin stressaantunut koko tilanteesta ja oli aivan verisenä muiden joutsenten raatelusta. Siinä sitten kyläläisten pienissä partioissa valvottiin koko yö ja päästettiin aina välillä toisiamme nukkumaan. Meillä oli isoja harjoja ja haravia, joilla me pidettiin sitä joutsenlaumaa etäällä loukkaantuneesta yksilöstä, Johansson kuvaa.
Sissi toipuu hiljalleen hoitolassa
Sinnikäs joutsen sai Johanssonin mukaan auttajiltaan nimekseen Sissi. Seuraavana päivänä vapaapalokuntalaiset ja kylän aktiivit saivat lopulta joutsenen vedestä niin, että se pystyttiin kuljettamaan Pyhtäälle lintuhoitolaan.
– Ensimmäisen yön joutsen oli ollut omassa tarhassaan rauhoittumassa. Joutsenella on tosi kovia vammoja selässä ja sulkia on lähtenyt paljon, joten lentäjää siitä ei enää tule.
– Maanantaina se on joka tapauksessa laitettu jo lajitoverinsa kanssa uiskentelemaan samaan veteen, joten hiljalleen suunta on parempi, Johansson iloitsee.
Tuusulan jokelalaisten yhteinen tempaus joutsenen pelastamiseksi oli Johanssonin mielestä hyvä esimerkki siitä, mihin kyläläiset halutessaan pystyvät: pienen puolella on tärkeä pysyä.