Juha Tapion esi-isä sairastui "mielenvikaisuuteen" – vuosia myöhemmin rämeeltä tehtiin surullinen löytö

Juha Tapion esi-isän elämä päättyi surullisesti – näin käräjäpapereissa kerrottiin tämän kohtalosta 1:30
Juha Tapion esi-isän elämä päättyi surullisesti – näin käräjäpapereissa kerrottiin tämän kohtalosta

Juha Tapio kuulee Sukuni salat -ohjelmassa esi-isänsä Antin elämästä.

Parhaillaan käynnissä olevan Sukuni salat -kauden seitsemännessä jaksossa sukunsa historiaan tutustuu laulaja Juha Tapio.

Jaksossa Tapio saa kuulla vuosina 16721732 eläneen esi-isänsä Antin elämästä. Sukuni salat -juontaja Marja Hintikka kertoo Tapiolle, että Puolangassa syntynyt Antti menestyi maanviljelijänä ja oli verotietojen mukaan rikas mies.

Jaksoa varten tehdyn selvityksen mukaan Antilla oli vaimo Kaisa, ja parille syntyi kolme poikaa, Matti, Lauri ja Elias. Kaisa kuitenkin menehtyi, ja vaimonsa kuoleman jälkeen Antti meni uusiin naimisiin Kaisan siskon Kirstin kanssa. Antille ja Kristille syntyi myös kolme lasta.

Antti on suoran toiminnan mies, Tapio tuumaa jaksossa Antti-esi-isänsä perhe-elämästä kuullessaan.

Selvityksessä kävi ilmi, että Antti toimi myös lautamiehenä käräjillä. Vuonna 1722 hän kuitenkin pyysi itse, että hänet irtisanottaisiin lautamiehen tehtävästä, sillä hän ei enää kuullut. Ikää Antilla oli tuolloin noin 50 vuotta.

Jossain kohtaa Tapion Antti-esi-isän elämä kääntyi päälaelleen. Hintikka sekä tieteiden ja aatteiden historian väitöskirjatutkija Lauri Moilanen kertovat Tapiolle, että Antin elämän viimeiset 10 vuotta olivat hyvin erilaisia kuin tämän elämän aiemmat vuodet.

– Hän sairastui mielenvikaisuuteen, Hintikka kertoo Tapiolle. 

– Tuolla ajalla kun puhutaan mielenvikaisuudesta, niin se on vähän kuin kattotermi erilaisille asioille, joita aikalaiset kokivat. Ihminen oli jollain tapaa poikkeava. Hän saattoi käyttäytyä tavalla, joka aiheutti huolta ja ehkä vähän pelkoakin. Mielenvikaisuudella viitataan yleensä sellaiseen ihmiseen, joka on vaikkapa itsetuhoinen tai ihmiseen, joka saattaa käyttäytyä arvaamattomasti ja väkivaltaisesti, tutkija Lauri Moilanen valottaa.

Hintikan mukaan Tapion esi-isä määrättiin valvonnan alaiseksi, eli tätä vartioitiin oman perheen toimesta tämän omassa kodissa. Vapaasti Antti ei saanut kulkea. 

– Hän oli käytännössä kotiarestissa. Tuolla aikakaudella ei ole ollut lääkkeitä tai välittömiä helpotuksia ihmisille, jotka ovat kärsineet mielen ongelmista. Valvonnan alaiseksi sulkeminen oli viimeinen keino, Moilanen kertoo.

Selkeää syytä Antin mielen järkähtämiseen ei selvityksessä onnistuttu löytämään.

Vuonna 1732 Antti karkasi katon kautta kotoaan ja hävisi. Marja Hintikka näyttää Tapiolle Paltamon käräjien tuomiokirjaa, josta selviää, mitä Antille tapahtui.

– "Nimismies Alexander Cajanus kertoi, että 60 vuodenikäinen entinen lautamies Antti Laurinpoika Moilanen Puolangankylästä syksyllä 1732 poistui kotoaan. Äskettäin hänen ruumiinsa on löytynyt rämeeltä. Löytäjänä oma heikkopäinen poika Elias", Tapio lukee tuomiokirjaa ääneen.

Selvityksessä kävi ilmi, että Antti oli tehnyt itsemurhan.

Yllä olevalla videolla tutkija Lauri Moilanen kertoo Juha Tapiolle, mitä tämän esi-isän kuolemasta saatiin selville. Tapio saa myös nähtäväkseen lisää käräjäpapereita Antin katoamiseen liittyen.

Sukuni salat MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaisin kello 21 alkaen. MTV Katsomo+ -tilauksella seuraava jakso ennakkoon.

Lue myös:

    Uusimmat