Taivassalolainen Juhani Harkas on harrastanut valokuvaamista yli toistakymmentä vuotta. Nyt eläkevuosina intohimolle on enemmän aikaa ja osaaminen näkyy, sillä kuvaamisen lopputuloksina syntyy toinen toistaan hienompia valokuvia lumihiutaleista.
Eläkkeellä oleva Juhani Harkas kertoo kuvaavansa eri tavoin luontoon liittyviä aiheita.
Usein kohteet löytyvät kotikunnasta Taivassalosta, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa linnuntietä noin 38 kilometrin päässä Turusta. Luontokuvaajan mukaan kuvausmatkoja tehdään pidemmällekin.
– Suot ja rannat ovat hyviä ja kiinnostavia paikkoja. Teen myös joka päivä metsäkierroksia, Harkas kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Kokenut kameran käyttäjä kertoo, että kuvattavista kohteista häntä kiinnostavat erityisesti jään eri muodot ja kastepisarat, mutta myös hyönteisiä päätyy kameraan eteen.
Juhani Harkas on julkaissut ottamiaan valokuvia sosiaalisessa mediassa. Erityisen vaikutuksen tekevät hänen kuvaamansa lumihiutaleet.Juhani Harkas
– Jotenkin ne jääkiteiden ja lumihiutaleiden pienet muodot ovat aivan käsittämättömän hienoja. Niiden yksilöllisyys kiinnostaa, koska ne kaikki ovat aivan erilaisia.
– Ne ovat luonnonkauniita taideteoksia ja todella kiinnostavia kuvata.
Harkas tallentaa lumihiutaleet makro- eli lähikuvauksen menetelmin. Tarkemmin sanottuna kyse on pienten asioiden tallentamisesta niin, että niistä saadaan kohdetta suurempia ja pienempiäkin yksityiskohtia paljastavia kuvia.
MTV Uutiset
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
– Otan kuvat aivan tavallisella pokkarilla, jossa on makrokuvaominaisuus. Kuvaan myös paljon makro-objektiiveilla.
Harkas viittaa joistakin digikameroista löytyvään ominaisuuteen, jossa kamera ottaa useita kuvia eri tarkennuksella ja syväterävyydellä. Lopulta kameran ohjelmisto yhdistää, eli pinoaa, useamman kuvan yhdeksi, jolloin pienenkin kohteen yksityiskohdat saadaan paremmin näkyviin.
Kuvien kiehtovaa värimaailmaa pönkittävät Harkaksen tarkoin miettimä valaistus, sekä taustoille asetellut eriväriset kartongit.
– On sinne joskus vaimonkin villapaita päätynyt taustalle, Harkas naurahtaa.
Harkaksen kokemuksen mukaan paras hetki lumihiutaleiden kuvaamiseen on noin kymmenen pakkasastetta ja lähestyvä lumisadealue, kun hiutaleita sataa vielä maltillisesti.
– Jos on hieman pakkasta ja hiukan tulee lumikiteitä alas, niin silloin tulee yleensä teräviä ja kauniin muotoisia lumihiutaleita, Harkas paljastaa.
Lumihiutaleiden monimutkainen
kehityskaari
MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen kertoo, että lumihiutaleiden syntyminen tarvitsee tietynlaiset olosuhteet.
– Pakkasta täytyy olla. Aivan pienen pienen pieni pilvipisara tarvitsee pienen pölypisaran, että se pääsee jäätymään ja kasvamaan. Mitä enemmän kosteutta, niin sitä enemmän se hiutale pääsee kasvamaan. Lämpötilasta riippuu, mihin suuntaan se hiutale kasvaa: Lähteekö se levenemään vai kasvaako pituutta, Salminen kertoo.
Meteorologi kertoo, että lumihiutaleen niin sanottu kasvu kestää noin varttitunnista jopa tuntiin.
Lumihiutaleiden muotoon ja ulkonäköön vaikuttavat vallitsevat sääolosuhteet.Juhani Harkas
Lisäksi erimuotoisia lumihiutaleita voidaan kategorisoida kymmeniä.
– Jos oikein tarkkoja ollaan, niin erilaisia kategorioita voi olla jopa satoja, Salminen hämmästyttää.
Maapallon olosuhteissa syntyy yleensä kuusisakaraisia lumihiutaleita, mutta Salmisen mukaan toisaalla tilanne voi olla aivan erilainen.
– Jos mennään vielä kylmempiin avaruuden lämpötiloihin, niin siellä saattaa syntyä jopa nelikulmaisia lumihiutaleita.
Katso alla olevalta videolta, mitä kiehtovaa Jenna Salminen pystyy kertomaan Juhani Harkaksen tallentamien lumihiutaleiden syntymisestä.
5:00