Meneekö sormi suuhun hienosti katetussa pöydässä? Mikä ruokailuväline otetaan ensin? Entä mihin järjestykseen ne katetaan?
Kattauksen perussäännöt ovat todella helppoja. Lautaset, lasit ja ruokailuvälineet ovat nimittäin katettu käyttäjäystävällisesti oikeaan käyttöjärjestykseen.
Vinkkejä kattajalle
Yhdellä ruokailijalla olisi hyvä olla ainakin 60 cm:n levyinen tila pöydässä, tuolin takana tulisi olla 70 cm tarjoilutilaa. Suunnittele kattaus pöydän koon mukaan. Mieti, millaisia koristeita pöytään mahtuu peruskattauksen jälkeen.
Pöytäliina saa ulottua noin 30 cm pöydän reunan yli, sillä pitempi liina häiritsee istujan asettumista pöytään. Noutopöydässä pöytäliina saa ylettyä lattiaan ja näyttääkin kauniimmalta, kun pöydän alle ei näy.
Kata puhtailla astioilla. Kiillota ruokailuvälineet tarvittaessa astiapyyhkeellä. Aseta lautanen 2-3 cm:n etäisyydelle pöydän reunasta. Lautaset asetetaan käänteisessä järjestyksessä, eli alimmaiseksi mahdollinen katelautanen, sitten pääruokalautanen, seuraavaksi alkuruokalautanen.
Leipälautanen asetetaan aina lautasten vasemmalle puolelle yläkulmaan ja voiveitsi leipälautasen kulmalle terä ruokailijasta poispäin. Jälkiruoka tuodaan useimmiten pöytään vasta ruokailun loppupuolella valmiiksi annosteltuna. Aseta vastakkain istuvien lautaset kohdakkain.
Ruokailuvälineet asetetaan myös käänteisessä järjestyksessä alkaen lautasen viereltä. Ensin pääruokavälineet, haarukka vasemmalle ja veitsi oikealle puolelle, terä lautasen suuntaan. Jälkiruokavälineet laitetaan lautasten yläpuolelle.
Lasit asetellaan lautasten oikeaan yläkulmaan. Järjestys oikealta vasemmalle on: vesilasi, kuohuviinilasi, valkoviinilasi, punaviinilasi ja jälkiruokaviinilasi.
Kun peruskattaus on valmis, voi pöydänkattaja käyttää luovuuttaan lautasliinojen ja pöytäkorttien asettelussa, niistä ei ole olemassa tarkkoja sääntöjä.
Vältä kuitenkin liian korkeita kukka-asetelmia, matala toimii paremmin, eikä estä keskustelijoiden katsekontaktia. Jätä myös tarpeeksi tilaa pöydän keskelle, jos ruoat kannetaan tarjoiluastioissa pöytään.
Vinkkejä ruokailijalle
Älä pelästy, vaikka pöydässä olisi ruokailuvälineitä ja astioita ihan ruuhkaksi asti. Jos olet epävarma, odota ja katso miten muut valitsevat. Mutta yleensä järjestys on helppo; aloita aina uloimmista ruokailuvälineistä.
Juomat yleensä kaadetaan laseihin valmiiksi, joten siitäkään järjestyksestä ei ole huolta.
Ruokailu lopettaan aina asettamalla ruokailuvälineet kello viiden asentoon, tämä on merkki myös tarjoilijalle, että hän voi viedä lautaset ja välineet pois.