Kiittäminen on epäkohteliasta, roskat heitetään lattialle – tunnetko nämä maailman ruokailutavat?
Jokainen, joka on joskus lapsena kuullut valituksia pöydällä lepäävistä kyynärpäistä tai suu auki syömisestä, tietää, että ruokapöydässä etikettiä täytyy noudattaa. Etiketin oppii nopeasti, mutta ulkomaille suunnatessa saattaa olla ongelmissa: Suomessa kohteliaat tavat saattavat olla epäkohteliaita toisessa kulttuurissa. Pistä korvan taa ainakin nämä säännöt maailmalta!
Kiina
Älä syö lautasta tyhjäksi
Vaikka suomalaisessa ruokakulttuurissa lapsia kannustetaan syömään koko lautanen tyhjäksi, ei kiinalaisissa perheissä tehdä samoin. Lautasen tyhjentäminen nimittäin viestii siitä, että ruokaa ei ollut tarpeeksi. Koko tarjoillun annoksen syöminen on epäkunnioittavaa isäntää tai emäntää sekä ruokaa kohtaan.
Intia
Älä kiitä
Kiittämättömyys on epäkohteliasta, eikö totta? Intiassa kiittäminen voi kuitenkin olla loukkaavaa. Muodollisissa ja juhlavissa tilanteissa kiitoksen sanominen on täysin hyväksyttävää, mutta perheen ja ystävien kesken sitä kannattaa välttää.
Lähipiirin kesken syödessä kiittäminen nähdään viittauksena siihen, että toinen ihminen olisi tehnyt jotain täysin poikkeuksellista. Intiassa nimittäin ruoan tarjoaminen, viinin kaataminen tai vierailijoiden olon mukavaksi tekeminen ovat asioita, jotka ovat luonnollinen osa ystävien ja perheen keskistä kanssakäymistä. Siitä ei ole tapana kiittää erikseen.
Unkari
Älä kilistä laseja
Unkarissa ei kippistäessä kilistetä laseja yhteen. Kilistäminen on epäkohteliasta eikä sitä kannata tehdä, sillä vanhemmat ihmiset saattavat alkaa jopa huutamaan. Lasien kilistely nimittäin muistuttaa unkarilaisia synkistä ajoista historiassa: Itävallan hallitus hiljensi Unkarin kansannousun vuonna 1848, jota itävaltalaiset johtajat juhlivat hyvin julkisesti kilistämällä lasejaan unkarilaisten kapinallisten kuolemalle.
Espanja
Heitä roskat lattialle
Espanjassa on uskomatonta ruokaa, mutta paikallisilla on oma tapansa tunnistaa parhaimmat ruokapaikat – roskien, kuten lautasliinojen ja ruoanpalasten määrä lattialla nimittäin kertoo sen. Aiemmin uskottiin, että mitä parempaa ruokaa ravintolassa on, sitä enemmän ihmisiä siellä käy ja sitä kiireisempi paikka on, ja silloin roskia pääsee kasaantumaan lattialle.
Suurin osa ravintoloista on kuitenkin luopunut tavasta, joten katse kannattaa luoda ensin maahan, ennen kuin roskia alkaa heittelemään lattialle.
Thaimaa
Älä syö haarukalla
Thaimaan ruokailuetiketti voi olla länsimaalaisille hiukan mutkikas. Puikoilla syönti ei välttämättä kaikilta onnistu, mutta niillä syödäänkin onneksi vain nuudeliruokia. Muut ruoat syödään pääosin haarukalla ja lusikalla. Lusikka kuuluu oikeaan ja haarukka vasempaan käteen, mutta haarukalla ei ole tarkoitus syödä. Sen avulla autetaan ruoka lusikkaan, jonka on tarkoitus mennä suuhun. Tahmainen riisi taas syödään sormin.
Älä tilaa ruokaa itse, jos olet porukassa
Thaimassa on myös tapana, että porukassa ruoan tilaamisesta vastuussa on ryhmän vanhin nainen. Hän puhuu kaikkien puolesta, eikä häntä pidä keskeyttää missään vaiheessa, ei vaikka haluaisi kertoa ruoka-ainerajoituksista. Thaimaassa pöytään tilataan kuitenkin useampi ruoka, eikä kaikkea tarvitse lautaselleen ottaa. Ota mieluummin paljon pieniä annoksia muutaman ison annoksen sijaan.
Jordania
Kahvietiketti on tärkeä – älä kieltäydy kupillisesta
Suomessa kahvi on erottamaton osa aikaisia aamuja ja pitkiä työpäiviä. Jordaniassa kahvihetkellä on kuitenkin erityinen asema maan kulttuurissa. Kahvin jakaminen on yleensä kulissi, jonka aikana sodat sovitellaan, avioliitot järjestetään ja erimielisyyksistä neuvotellaan. Naiset ja miehet ovat kahvihetken aikaan yleensä erotettuina.
Kahvin keittäjä maistaa kahvia ensin varmistaakseen, että se on sopivaa tarjoiltavaksi. Sen jälkeen jokainen vieras saa pienen kupin, joka tyypillisesti palautetaan jossain vaiheessa täyttöä varten tai annetaan seuraavalle henkilölle. Kahvikupillisia saa enimmillään kolme, mutta missä vaiheessa tahansa voi heiluttaa kuppiaan lopettamisen merkiksi. Kahvista kieltäytyminen on kuitenkin todella epäkohteliasta, joten ainakin yksi kupillinen kannattaa olla valmis juomaan.
Venäjä
Juomasta kuin juomasta ei saa kieltäytyä
Venäläiset tunnetaan rakkaudesta vodkaan, ja sen ympärille onkin kehittynyt useita erilaisia perinteitä. Etiketin mukaan Venäjällä täytyy olla valmis juomaan vaikka työpäivän läpi. Juomasta kieltäytyminen on tietenkin todella epäkohteliasta.
Jos Venäjällä järjestää jonkinlaisen kokoontumisen, on hyvin loukkaavaa olla tarjoamatta vieraille paukkua. Illan viimeisestä juomasta tai juoman kanssa tarjoiltavasta ruoasta ei saa myöskään kieltäytyä, eikä pulloa kannata avata, ellei sitä aio tyhjentää. Vodkaan ei saa myöskään sekoittaa mitään muuta juotavaa.
Georgia
Älä hörpi viiniäsi, vaan tyhjennä lasi kerralla
Georgialaisen kulttuurin keskuksessa on viini, ja maa onkin yksi vanhimpia viinintuottajamaita. Suurissa Supra-juhlissa nautitaan ruokaa lautasellisia lautasellisten jälkeen ja viiniä kuluu samaan tahtiin. Georgiassa viinilasilliset ovat kuitenkin varsin pieniä, sillä etiketin mukaan kippistämisen jälkeen koko lasi kuuluu tyhjentää kerralla. Viini hörppiminen on hyvin epäkohteliasta. Kun yksi lasillinen on tyhjennetty, valmistaudu kumoamaan seuraava.
Lähde: Mashed
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa