Useat ravintolat ovat tiukan paikan edessä sähkönhinnan kallistumisen vuoksi.
Julkkiskokki Henri Alén myöntää, että hänen kuuden ravintolansa sähkökustannukset ovat nousseet huolestuttavalle tasolle Euroopan energiakriisin myötä.
– Täällä Etelärannassa kulut ovat kolminkertaistuneet. Ennen ne olivat noin 2500 euroa ja nyt ne ovat 7500 euroa, Alén kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Arttu Wiskari päivittelee ravintolansa mammuttimaista sähkölaskua: "Yrittäminen alkaa olla jo hieman hankalaa"
Ravintoloitsijan mukaan säästötoimenpiteet on aloitettu. Hänen mukaansa esimerkiksi uunit on totuttu laittamaan päälle heti työpaikalle saapuessa, mutta nyt niitä käytetään vain tarvittaessa.
– Iso uuni vie viisi kertaa enemmän energiaa kuin iso kiuas.
Energiakriisin ja raaka-aineiden hinnan nousun myötä ravintolat joutuvat Alénin mukaan tiukille.
– Ei se ole kestävää, hän toteaa kaunistelematta.
Lisäksi annosten hinnat tulevat Alénin mukaan todennäköisesti nousemaan. Vaikeimmassa paikassa ovat julkkiskokin mukaan suurtalouskeittiöt ja leipomot.
– Ihmettelen, miten joku voi tarjota lounasta 12 eurolla.
Mitä vinkkejä Alénilla on kotitalouksien sähkölaskun hillitsemiseksi? Katso koko haastattelu videolta!