Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Henri Alén jyrähtää kalasta: "Jokin on yhtälössä pielessä"

kala henri alén
Henri Alén toivoo lisää kalaa suomalaisten lautasille, mutta se edellyttää ratkaisuja myös kalateollisuudelta.Shutterstock/Pro Kala
Julkaistu 20.11.2024 08:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keittiömestari Henri Alén puhuu kalansyönnin puolesta.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alén sanoo suoraan, että Suomessa käytetään aivan liian vähän kalaa. Pro Kala ry:n mukaan Alén aloitti vilkkaaksi äityneen keskustelun kalansyönnistä LinkedIn-tilillään.

Suomalaiset syövät alaa keskimäärin noin 14 kiloa vuodessa. Se tarkoittaa noin 200 grammaa viikossa.

– Minusta määrä tuntuu naurettavan pieneltä tuhansien järvien maassa, Alén pohti julkaisussaan.

Lue myös: Vain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle

Miksi kala ei houkuttele?

Alén kertoo tekstissään pohtineensa, milloin itse osti viimeksi kaupasta tuoretta kalaa. Kokki tuli siihen tulokseen, että siitä on jo puoli vuotta aikaa, 

– Miksi näin? Koska oma luottoni kaupan kalatiskeihin kokkina ei ole 100-prosenttinen.

Alén kokee kynnyskysymykseksi muun muassa vakuumiin pakatun kalan sekä kalatuotteiden pakkaukset, jotka eivät puhuttele. 

– Tuoretiskeissä köllöttävät kokonaiset ahvenet eivät houkuttele kiireisessä arjessa varsinkaan, jos työpäivän aikana on kalaa puhdistanut kymmeniä kiloja. 

Lue myös: Superhelppo kastike kalalle kuin kalalle – kalastusopas Tomin takuuvarma ohje

"Hinta on iso tekijä, mutta jokin muukin on yhtälössä pielessä"

Kalayhdistyksen mukaan Alén puhui kalan käytöstä myös marraskuussa järjestetyillä Kalatalouden innovaatiopäivillä. 

Alénin mukaan erilaiset ammattilaisten kehittelemät innovatiitiviset ratkaisut voisivat saada sekä kuluttajat että kokit hyödyntämään enemmän kalaa. 

– Kalaa pitäisi syödä enemmän, ja vaikka hinta on iso tekijä, niin jokin muukin on yhtälössä pielessä. Näitä solmuja avaamalla ja tarjontaa houkuttelevammaksi tekemällä kala saisi selkeämmän paikan lautasellamme, Alén pohtii.

Keskustelussa monet tuovat esille, että kalan tuominen järkevällä hinnalla kuluttajille on haastavaa, koska koko ketju on rakennettu vaikeaksi. 

Lue myös: Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"

Katso myös: Martat vinkkaavat, miten kokkaat kotona "kalapuikkojen korvaajia"

5:17img

Tähän ruokaan voit käyttää vaikka ahvenia!

Tuoreimmat aiheesta

Kala