Juoksuhaudasta löytyneen sormuksen mysteeri: Kuka oli Alman sulhanen?

sormus2
Sormukseen on kaiverrettu nimi Alma sekä päivämäärä 5-11-37.Yan Kuznetsov
Julkaistu 29.06.2017 07:00
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Venäläinen Yan Kuznetsov löysi Viipurinlahden saaresta sodanaikaisen sormuksen. Nyt hän etsii sormuksen omistajan omaisia.

Yan Kuznetsov kertoo olleensa ystäviensä kanssa retkeilemässä Viipurinlahden Kubenskiy-saaressa, jossa on edelleen sodanaikaisia juoksuhautoja. Sammaleesta hylsyjen ja patruunojen seasta löytyi yllättäen vanha kultasormus.

– En tunnistanut sitä heti sormukseksi vaan luulin aluksi sen olleen oluttölkin rengas tai jotain vastaavaa. Yllätyimme, kun se olikin sormus.

Kultaiseen sormukseen oli kaiverrettu numeroleimoja, vene, kruunu, kirjainyhdistelmä NW, päivämäärä 5-11-37 sekä nimi Alma.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kaiverrusten perusteella Kuznetsov ryhtyi selvittämään sormuksen alkuperää.

Hän sai selville, että sormuksen on valmistanut helsinkiläinen kultasepänliike N. Westerback vuonna 1937. Sormukseen kaiverretut luvut 18K ja 750 viittasivat sormuksen kultapitoisuuteen.

Tärkein johtolanka oli kuitenkin nimi Alma sekä päivämäärä, jotka viittaavat vahvasti siihen, että kyseessä on mahdollisesti suomalaismiehen kihla- tai vihkisormus.

Kuznetsov arvelee, että sormus on kadonnut saareen sotien aikana. Paikka tunnettiin tuolloin nimellä Santasaari.

Facebookista useita johtolankoja

Hän halusi sormuksen päätyvän alkuperäisen omistajan omaisille, joten hän otti ensin yhteyttä sormuksen valmistajaan Westerbackiin. 1800-luvulla perustetulla kultasepänliikkeellä on edellen useita toimipisteitä Helsingissä.

Westerbackista ei kuitenkaan ollut apua, joten Kuznetsov päätti laatia ilmoituksen Facebookiin, jospa omaiset löytyisivät sitä kautta.

sormus3

Suomalaiset ovat innostuneet selvittämään sormuksen mysteeriä ja Kuznetsov on saanut lukuisia vastauksia ja vihjeitä ilmoitukseensa.

Eräs kommentoijista oli selvittänyt sotarekistereistä, että Santasaaressa kaatui sotien aikana vain kolme suomalaissotilasta. Voi olla mahdollista, että sormus olisi peräisin joltain heistä.

Toistaiseksi vihjeet eivät kuitenkaan ole johtaneet sormuksen omistajan jäljille.

Kuznetsov on kuitenkin iloinen siitä, että niin moni on halunnut auttaa häntä selvittämään sormuksen alkuperää.

– Toivottavasti arvoitus vielä jonain päivänä ratkeaa.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa