Kuvagalleria: Kolmipäisen kotkakorun löytöpaikalta – "tajusin heti löydön ainutlaatuisuuden"

20151018_130133 Laukon kartano muinaislöytö
Julkaistu 26.11.2015 06:15
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Kolmipäisen kotkakorun löytäneet Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät houkutteli Pohdonsaarelle tarina kaksintaistelusta, jonka voittaja sai palkkioksi Laukon kartanon.

Muinaisen tarinan mukaan Pohdonsaarella käytiin legendaarinen kaksintaistelu pirkkalaispäällikkö Matti Kurjen ja voittamattomana pidetyn venäläispäällikkö Pohdon välillä. 

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden jäsenen Reijo Hyvösen mukaan korun löytyminen oli täysin sattuma.

– Olimme kuvaamassa dokumenttiohjelmaa muinaislöytöjen etsimisestä. Jokaiseen jaksoon meillä piti olla kohde, johon liittyy hyvä tarina.  Pohdonsaaren tarinan vuoksi menimme löytöpaikalle katsomaan löytyisikö sieltä, oikeasti jotain, muistelee Hyvönen.

Löytö yllätti täysin etsijät

Hyvönen kertoo harrastaneensa metallinetsintää kohta neljännesvuosisadan, minkä vuoksi hän tajusi heti löydön harvinaisuuden.

– Yllätyimme täysin, että siellä oli näin ainutlaatuinen löytö. Menimme ensin saaren korkeimmalle kohdalle. Ajattelimme, että sieltä voisi löytyä jotain, koska veden pinta on ollut muinoin korkeammalla. Olimme etsineet metallinetsimellä puolisen tuntia, kun sain signaalin 30 kertaa 40 senttiä kokoisen kiven alta. 

– Pyysin kaverin paikalle kääntämään noin 15 senttiä paksua kiveä. Sen alta näkyi kotkan nokka ylös päin osoittamassa. Se oli selkeästi aseteltu siihen. Viiden metrin säteellä kotkasta löysimme vielä naisen koruihin kuuluvan rapusoljen sekä hevosriipuksen. Nämä korut ajoittuvat 600-800-luvuille.

Kyseessä miehen koru?

Hyvösen mukaan kolmipäinen kotkakoru löytyi vain parin metrin päästä rantaviivasta. 

– Sitä pidetään uhripaikkana, koska siitä läheltä ei ole löytynyt hiiltä merkiksi siitä, että siinä olisi tehty polttohautaus.  Se on ollut joskus 1400 vuotta sitten pyhäpaikka sen vuoksi, että saaren koko on muuttunut veden vaihteluiden vuoksi.

– Historiallinen päivä oli 18. lokakuuta puolen päivän jälkeen, kun olimme ehtineet etsiä vain puoli tuntia. Näiden kolme korun löytymisen jälkeen lopetimme kaivamisen ja merkitsimme vain paikat, mistä saimme muita signaaleja. Kävin myöhemmin paikalla arkeologin kanssa, kertoo Hyvönen.

Arkeologiset löydöt Laukossa

Ensimmäiset arkeologiset kaivaukset tehtiin Laukossa jo Adolf Törngrenin aikana 1860-luvulla. Kivikkoisen Riihimäen kaivaukset olivat ensimmäisiä arkeologisia kaivauksia koko Suomessa. Löydöt koostuivat pääasiassa viikinkiaikaisista loistoaseista ja koruista. Tähän esineistöön voi tutustua Kansallismuseossa.

Laukon kartanon pihassa tehdyissä kaivauksissa vuodesta 1989 lähtien on tutkittu kartanolinnaan kuuluneen kivikellarin ympäristöä. Esineistö antaa viitteitä Laukon niihin vaiheisiin, joihin asiakirja-aineistosta ei ole ollut apua. Osa löydetyistä esineistä on Suomen oloissa erittäin harvinaisia, mikä kuvannee Kurki-suvun laajoja yhteyksiä eri puolille Eurooppaa. Esineistön perusteella voidaan Laukon historia ulottaa peräti 1300-luvulle asti.

Lähde: Laukon kartanon verkkosivut

Koru näytteille kartanomuseoon

Hyvönen kertoo tutkineensa korua ja uskoo sen kuuluneen miehelle.

– Tästä on pari tulkitaan, mihin käyttötarkoituksen koru on tehty. Ensimmäinen on, että siihen liittyy shamanismi. Toinen on totemismi eli uskomus siitä, että ihminen polveutuu jostain eläimestä. Tällaisia koruja on venäläiset tehneet. Olemme lähettäneet kuvat Venäjälle katsottavaksi.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät on tehnyt yli 20 kalmistolöytöä, joista 3-4 rautakautista hopealöytöä.

– Olemme toimittaneet Museovirastolle satoja esineitä lahjoituksena. Ryhmään kuuluu kuusi henkeä, joita yhdistää kiinnostus historiaan. Etsintäreissuille saamme liikkua kauniissa luonnossa ja kuunnella tarinoita. Museovirastolla on vaikea taloudellinen tilanne, mutta toivottavasti jostain löytyvät rahat tämän paikan tutkimiseen, toivoo Hyvönen.

Laukon-kartano-kotka-2 Laukon kartano muinaislöytö

Laukon kartanon ostanut Liisa Lagerstamin isää kiinnosti alueen historia.

Laukon kartanon emännän Liisa Lagerstamin mukaan kolmipäinen kotkakoru tullaan näkemään parin vuoden kuluessa kartanomuseossa esillä.

– Muinaislöytö todistaa, miten ainutlaatuisella paikalla kotimme on. Täällä on ollut asutusta 1700 vuotta. Täällä on tehty kaivauksia ja löytöjä 1800-luvulta saakka. Tässä paikassa on jotain erityistä. Kotkan löytyminen tapahtui kuin elokuvissa. Meille soitettiin vain, että nyt äkkiä tänne kotka on löytynyt! 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa