Suomen valtiojohdon ja ministereiden pitäisi ottaa selkeämmin vastuuta seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kitkemisestä, vaatii ihmisoikeusjuristi ja yritysvastuuasiantuntija Merja Pentikäinen.
Aamun Huomenta Suomessa vierailleen Pentikäisen mukaan Suomen lainsäädäntöä tulisi katsoa läpi ja tarvittaessa päivittää.
Eilen työmarkkinaosapuolet ja työministeri Jari Lindström (sin.), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) keskustelivat seksuaalisesta häirinnästä työpaikoilla.
Kaikki osapuolet olivat yksimielisiä siitä, että työpaikoille tarvitaan selkeämmät pelisäännöt ja asennemuutos. Tapaamisessa ei kuitenkaan otettu kantaa lakihankkeisiin tai lain muutostarpeisiin.
– Kyllä lainsäätäjällä ja julkisella vallalla on selkeä rooli näyttää esimerkkiä ja tehdä tarkkaa ohjeistusta. Tuossa (tapaamisessa) ohitettiin se, ettei puhuttu lainsäädännön roolista, onko se riittävä. Itse näkisin, että meidän lainsäädäntökenttä on puutteellinen, Pentikäinen kertoo.
Seksuaaliseen häirintään tai ahdisteluun liittyvät tasa-arvolaki, työturvallisuuslaki sekä rikoslaki. Pentikäisen mukaan Suomen lainsäädäntö pitäisikin tarkastella läpi myös kansainvälisiä määräyksiä silmällä pitäen.
– Se pitäisi viilata myös kuntoon kansainvälisten ihmisoikeusvelvotteiden näkökulmasta. Suomi on viimeksi 2015 sitoutunut Euroopan neuvoston sopimukseen, joka säätelee tätä kyseistä kysymystä. Ja meidän rikoslain säännös on vuodelta 2014, niin se on jo vanha siihen nähden.
Katso koko keskustelu pääkuvan videolta.