Yli puolet alle 35-vuotiaista naisista kohdannut seksuaalista häirintää – ministeriltä viesti miehille: "Emme ole sivustakatsojia"

2:56img
Näin seksuaaliseen häirintään liittyviä ongelmia aiotaan kitkeä. Kuuntele Uutisaamun keskustelu aiheesta.
Julkaistu 24.09.2021 09:17
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Tänään järjestettävässä keskustelussa pohditaan, miten voitaisiin tehokkaammin kitkeä ja torjua seksuaalista häirintää yhteiskunnassamme.

Kyselytutkimusten mukaan yli puolet alle 35-vuotiaista naisista on viimeisimpien vuosien aikana kohdannut seksuaalista häirintää.

Pyöreän pöydän keskustelun ovat kutsuneet koolle Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (RKP), sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).

Sarkkisen mukaan seksuaalista häirintää koskeva lainsäädäntö on hyvällä mallilla. Esimerkiksi tasa-arvolaissa ja työsuojelulainsäädännössä on selvät kirjaukset siitä, että seksuaalista häirintää pitää torjua ja siihen pitää puuttua.

– Ehkä ongelma on enemmän toimeenpanopuolella. Ilmoittavatko ihmiset eteenpäin seksuaalisesta häirinnästä ja onko sitä puuttumisen kulttuuria niin työpaikoilla kuin muuallakin yhteiskunnassa, Sarkkinen sanoi tänään Uutisaamussa.

Blomqvistin mukaan myös lainsäädännössä on jonkin verran parantamista, mutta ennen kaikkea sitä on asenteissa ja toimintakulttuurissa.

Voidaanko lainsäädännöllä sitten vaikuttaa myös ihmisten asenteisiin?

Sarkkisen mukaan laki ei yksin riitä, vaan toimeenpanon on oltava yhteiskunnassa ja asenteissa eli puuttumisen kulttuurissa.

– Häirintä ei ole ok, ei livenä eikä verkossa. Verkkohäirintä on kasvava ilmiö, jota erityisesti nuoret joutuvat kohtaamaan. Kenenkään tai missään ei tarvitse kestää häirintää, tämä on erityisesti viesti työelämässä.

"Miehet eivät ole sivustakatsojia"

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Blomqvistin mukaan pitkäjänteistä työtä asenteiden eteen on edelleen tehtävä. Hän kertoo saaneensa monta yhteydenottoa pääosin naisilta, jotka kokevat työpaikallaan häirintää eivätkä oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä.

– Uskomme siihen, että yhteiskunnallinen keskustelu vaikuttaa asenteisiin, sanoo ministeri Blomqvist.

Hän peräänkuuluttaa toimia miehiltä, rohkeutta puuttua tilanteisiin. 

– Myöskään me miehet emme ole sivustakatsojia, vaan puutumme seksuaaliseen häirintään. Yrityksissä ja organisaatioissa ei pitäisi olla mitään kynnystä kertoa siitä.

Blomqvistin mukaan on vaikea löytää yksittäistä keinoa, jonka myötä seksuaalinen häirintä katoaisi yhteiskunnastamme.

– Ei siihen ole yhtä täsmäasetta. Hallitus omalta osaltaan tekee paljon, sitten organisaatiossa ja työpaikoilla tehdään työtä sen eteen, että yhteiskunnassa ihmiset olisivat tietoisia, ettei tällaista kenenkään tarvitse sietää, Blomqvist tiivistää.

Tuoreimmat aiheesta

Seksuaalirikokset