Oppositio ryöpyttää Halla-ahoa – SDP:n Lindtman: Puhemies suojelee Riikka Purraa

Oppositio arvostelee puhemies Jussi Halla-ahoa (ps.) hänen päätöksestään jättää kutsumatta eduskuntaa koolle. 

Koko oppositio vaati perjantaina kirjeessään Halla-ahoa keskeyttämään eduskunnan kesätauon ja kutsumaan eduskunnan koolle, jotta hallituksen viimeaikaisista kohuista voitaisiin keskustella. 

Viimeisimpänä esillä on ollut perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran vuosia vanhat rasistiset kirjoitukset. 

– Hän estää eduskunnan kokoontumisen selvästi suojellakseen oman puolueensa puheenjohtajaa ja estääkseen eduskuntaan arvioimasta häneen kohdistuvaa luottamusta, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolueen tiedotteessa.

– Kyseessä on arvoton ajanpeluu, jossa toivotaan, että nyt nähty ehtisi unohtua kansalaisten ja kansanedustajien mielistä syksyyn tultaessa, Lindtman jatkaa.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ottaa Halla-ahon päätökseen kantaa Twitterissä. Harjanteen mielestä asia on kiireellinen ja merkittävä ja eduskunta olisi pitänyt kutsua koolle. 

– Kyse ei ole vain Riikka Purran vanhoista kirjoituksista vaan niiden ja niihin reagoinnin myötä voimistuneista kysymyksistä siitä, mikä on hallituksen linja rasismiin, Harjanne kirjoittaa. 

Jos tviittiketju ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Myös SDP:n Krista Kiuru kritisoi Halla-ahon toimintaa Twitterissä lauantaina. Hänen mukaansa Halla-aho "sortuu päätöksessään vakavaan puoluepolitikointiin".

– Nyt puhemies räikeällä tavalla kaventaa opposition toimintaedellytyksiä. Yli 90 kansanedustajan tahdon sivuuttaminen on ennenkuulumatonta. Tällainen toiminta ei kuuluu liberaaliin demokratiaan. Hallituspuolueet johtavat Suomea nyt Unkarin tielle.

Jos tviittiketju ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Lindtman syyttää puheoikeuden rajoittamisesta

Tiedotteessaan Halla-aho huomautti, etteivät oppositioryhmät aluksi pyrkineet edistämään asiaansa lähestymällä suoraan puhemiestä, vaan esittämällä puhemiehen toimintaa koskevia vaatimuksia sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. 

– Tulkitsen tätä niin, että tarkoituksena oli luoda arvovaltakonflikti puhemiehen kanssa ja pyrkiä julkisuuden painetta hyödyntäen ohjaamaan puhemiehen päätöksentekoa haluttuun suuntaan, Halla-aho kirjoitti.

Vihreiden Harjanne pitää Halla-ahon väitettä arvovaltakonfliktista erikoisena. 

– Aiheesta on käyty aivan normaalisti julkista keskustelua, ja lopulta oppositioryhmät tekivät virallisen esityksen, Harjanne kirjoittaa. 

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson oudoksuu Halla-ahon väitettä. 

Avoimessa keskustelussa ja ministerin luottamuksen mittaamisessa hallituksella ei pitäisi olla mitään pelättävää. Parlamentaarisessa demokratiassa mahdollisuus molempiin on välttämätöntä, Andersson tviittaa. 

– Nyt näyttää siltä, että puhemies estää avointa poliittista keskustelua ja ministerin luottamuksen mittaamista, koska hallituksenkaan piirissä ei olla varmoja siitä, mikä lopputulos olisi. Andersson jatkaa. 

Jos tviitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä. 

SDP:n Lindtmanin mielestä tämä on jo toinen kerta, kun Halla-aho pyrkii rajoittamaan kansanedustajien puhetta. Lindtman syyttää Halla-ahoa myös yrityksestä estää sittemmin eronneen ministeri Vilhelm Junnilan toimintaa koskevan keskustelun eduskunnassa suojellakseen perussuomalaista ministeriä.

– Puhemies Halla-aho lupasi aloittaessaan puolustaa kansanedustajien puheoikeutta ja nyt hän useampaan kertaan toimii juuri toisinpäin pyrkien rajoittamaan kansanedustajien perustuslaillista oikeutta ilmaista mielipiteensä. Outoa, perin eriskummallista, Lindtman sanoo. 

Juttua päivitetty Li Anderssonin tviiteillä 15.7.2023 klo 17.56. 

Lue myös:

    Uusimmat