Jussi Kärjen kommentti: Äänikuningas Heinäluoma kiilasi komissaarikisaan – Suomen syytä harkita kahden ehdokkaan taktiikkaa

Supersunnuntain saldon voi tiivistää: Leijonat yllättivät, EU-vaalit eivät. Vaalien ”Mörkö” Anttila, voittomaalin tekijä, oli SDP:n Eero Heinäluoma, joka on taas mukana kisassa EU-komissaarin paikasta, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Heinäluoman äänimäärä, lähes 130 000, on ylivoimainen suoritus SDP:n vaisussa EU-vaalihistoriassa. Se on äänisaalis, jota puheenjohtaja Antti Rinne ei voi ohittaa olankohautuksella, kun hän etsii Suomen seuraavaa EU-komissaaria.

Aiemmin vaaliviikolla Rinne linjasi Ylen vaalitentissä, että nyt Suomesta olisi hyvä lähettää nainen EU-komissioon. Ratkaisu on pitkälti Rinteen käsissä, jos ja kun SDP tulee ulos säätytalon hallitusneuvotteluista pääministeripuolueena. Vaihtoehtoja on kaksi: Jutta Urpilainen ja Miapetra Kumpula-Natri.

EU-vaalien äänikuninkuus palautti Heinäluoman komissaarikisaan, josta hän tosin itse ei ole koskaan poistunutkaan.

SDP:n ja Rinteen on syytä harkita, onko Heinäluoman esittämä ajatus kahdesta komissaariehdokkaasta sittenkin Suomen tie. Heinäluoma on pitänyt esillä sitä, että jäsenmaat esittäisivät EU-komissioon sekä nais- että miesehdokasta. Näin komission tuleva puheenjohtaja voisi lopulta olla kokoamassa tasa-arvoista joukkuetta.

Heinäluoma näytti itsekin vaali-iltana lievästi häkeltyneen suosiostaan. SDP:n entinen puheenjohtaja ja eduskunnan entinen puhemies mittautti ensimmäisen kerran valtakunnallista kannatustaan – ja havaitsi sen vahvaksi.

Seuraavien presidentinvaalien aikaan Heinäluoma on 68-vuotias - siinä sarjassa nuori mies siis vielä, jos kipinä syttyi näistä EU-vaaleista.

Meppipaikka numero 14 suurin jännitysnäytelmä

Heinäluoman rinnalla EU-vaalien ääniharavia olivat kokeneet poliitikot, joille on kertynyt valtakunnallista tunnettuutta. Läpimenijöiden listan olisin voinut kertoa jo etukäteen. 

Ei siis yllätyksiä. Ei meppinimissä, eikä paikkajaossakaan. Suomen 13 EU-parlamenttipaikan jakamisessa ei tosin suuria muutoksia mahdu tapahtumaankaan.

Vaali-illan suurin jännitys olikin 14. Brexit-paikka, joka menee vaalivoittaja vihreille. Jos Britannian EU-ero toteutuu ja brittipaikat jaetaan muiden jäsenmaiden kesken, Suomesta Brysseliin lähtee Alviina Alametsä.

Säätytalolla lastut lentelevät EU-vaalituloksen jälkeen

EU-vaaleista odotettiin eduskuntavaalien kakkoskierrosta, sillä vaalien välissä oli ainoastaan kuusi viikkoa. Nämä vaalit elävät kuitenkin eri elämäänsä, joten sunnuntai-illan tuloksesta on hankala löytää suoraa viestiä kotimaan politiikkaan.

Kokoomus on aina ollut Eurooppa-puolue ja se säilytti ykkösasemansa. Tällä kertaa ero muihin puolueisiin oli ylivoimainen ja se antaa  hieman balsamia tulevan oppositiopuolueen haavoihin. Mutta vain hieman.

Säätytalon hallitusneuvottelujen tunnelmalle EU-vaalitulos on varsin siedettävä. Suurimmat pelot olivat keskustan leirissä, mutta kaksi meppipaikkaa on syvällä kyntävälle puolueelle aidosti torjuntavoitto. Huonomminkin olisi voinut käydä.

Keskustalaiset ovat kuitenkin sen tosiasian edessä, että perinteikäs puolue on valahtanut niin gallupeissa kuin nyt vaaleissakin katastrofaalisesti viidennelle sijalle. Jotain tarttis tehdä. Muutakin kuin pitää kynsin hampain kiinni Rinteen hillopurkista ja ministeripaikoista.

Veikkaan, että toinen rökäletappio lyhyen ajan sisällä mieluummin koventaa kuin pehmentää keskustan neuvottelijoiden asennetta säätytalolla. Tai ainakin sen pitäisi, sillä tahdoton kepu valahtaisi seuraavaksi takiaispuolueiden sarjaan.

Säätytalon loppusuoralla voi kipinöidä entistäkin enemmän, sillä maanantaiaamuna paikalle tulee rinta rottingilla Pekka Haavisto – jos nyt vaatimattomasta Haavistosta voi sellaista mielikuvaa käyttää. Vihreä aalto meillä ja muuallakin, esimerkiksi Saksassa, antaa pontta tiukoille ilmastovaatimuksille.

Siinä lastua vielä lentää, kun vaalien suurin voittaja vihreät ja suurin häviäjä keskusta ottavat yhteen maa- ja metsätaloudesta.

Antti Rinteellä pitää olla tällä viikolla kiekkovalmentaja Jukka Jalosen kykyjä, jotta säätytalon sakki muistuttaisi joukkuetta EU-vaalienkin jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat