Johtajaylilääkäri MTV:lle Kanta-Hämeen sairaalaepidemiasta: "Lähes kaikille tartunnan saaneille oli annettu jo koronarokote"

10:47imgNäin johtajaylilääkäri Sally Leskinen kommentoi piirin koronarypästä.
Julkaistu 27.05.2021 13:19
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Kanta-Hämeessä leviää herkästi tarttuva koronaviruksen Intian variantti, joka on aiheuttanut jopa sairaalaepidemian. 

Kanta-Hämeen sairaalaepidemioihin liittyvässä tartuntaketjussa on todettu yli 90 koronatapausta. Tartunnan saaneista 11 on kuollut.

Sairaalaepidemian aiheuttajaksi on varmistunut koronaviruksen intialainen muunnos, jonka tartuttavuus on muita variantteja korkeampi.

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoo MTV Uutiset Livelle tapauksen saaneen alkunsa tilanteesta, jossa kahdella eri osastolla keskussairaalassa ja yhdellä osastolla terveyskeskussairaalassa todettiin koronatartunnat potilailla.

– Nyt kun toissapäivänä saimme tiedon, että kyseessä on Intian variantti, joka on ollut lähtökohtaisesti vielä toukokuun alkupuolella harvinaisuus, niin ainoat järkevät todennäköisyydet ovat, että kyseessä on ollut ketju, joka on saanut alkunsa aikaisemmin ja nämä kolme tapausta kaikki liittynevät toisiinsa. 

Toimien laajuus samaa tasoa kuin vuosi sitten maaliskuussa

Leskisen mukaan tilanteen vakavuutta kuvaa se, että toimien laajuus Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on nyt samaa tasoa kuin vuosi sitten maaliskuussa. Tällöin koronan varauduttiin tulevan samanalaisella voimalla kuin Italiassa ja toimintaa jouduttiin ajamaan nopeasti alas. 

– Tällä hetkellä käytännössä päiväkohtaisesti katsotaan, että hoitohenkilökunta riittää siihen, että vuodeosastolla olevat potilaat ja päivystystoiminta voidaan turvata. Sen lisäksi lähes kaikki ei kiireellinen toiminta on ajettu tästä päivästä alkaen alas arviolta kahden viikon ajaksi.

Lue myös: Kanta-Hämeen keskussairaalan toimintaa ajetaan laajamittaisesti alas, maakuntaan etäopetussuositus yläkouluista

Leskisen mukaan tartunnan saaneilla potilailla on lähes kaikilla ollut jo yksi rokote saatuna, mutta heillä oli todettu  tartunta siitä huolimatta.

– Osalla oireet ovat lieviä, mutta oirekuva vaihtelee kevyestä hengityksen tuesta myöskin tehohoitoon asti. Eli oireiden kirjo on laaja, Leskinen kertoo.

Leskisen mukaan on todettu myös yksittäisiä tapauksia, joissa tartunnan saanut potilas oli saanut jo kaksi rokoteannosta. Osassa tapauksia on todettu myös jatkotartuntoja. Tatuntoja on ollut myös henkilökunnan keskuudessa.  

– Nyt tärkeä tieto on se, että toisenkin rokotteen jälkeen osalla henkilöitä voi olla ainakin vähäistä tartuttavuutta, Leskinen kertoo.

Lue myös: Suomessa todettu 98 uutta koronavirustartuntaa – Intian virusmuunnosta havaittu yhteensä 67 tapausta

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus