Näin Timo Vornanen kommentoi laukausta baarin edessä ja asetta eduskunnassa

Perussuomalaisista erotettu kansanedustaja Timo Vornanen (tv.) on kommentoinut Helsingin keskustassa huhtikuun lopussa tapahtunutta ammuskelua. Kansanedustaja kiistää valtaosan rikosepäilyistä.

Poliisi epäilee 54-vuotiasta kansanedustajaa vaaran aiheuttamisesta, kahdesta laittomasta uhkauksesta, ampuma-aserikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta.

Vornasen aseenkäyttöä ja toimintaa koskeva rikostutkinta on valmistunut. Tapaus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan.

Kukaan ei loukkaantunut ampumisessa, ja poliisilla on tilanteesta valvontakameratallenteita.

Vornanen kirjoittaa julkaisemassaan tiedotteessaan, ettei hän ole missään vaiheessa ravintolan sisällä tai sen ulkopuolella aktiivisesti aloittanut mitään konfliktia.

– Minua on eri tavoin ja eri henkilöiden toimesta lähestytty, sekä fyysisesti että sanallisia uhkauksia esittäen. Tämä on todennettavissa videotallenteilta.

Lisäksi hän kuvailee nyt "ravintolapainina" mainittua tapahtumaa. Vornasen on kerrottu painineen ravintolan sisällä toisen miesasiakkaan kanssa. Vornasen mukaan "paini" kesti nelisen sekuntia.

– Tapahtumassa ei kukaan loukkaantunut ja osapuolet jatkoivat normaalisti iltaansa.

Vornanen: Minulle esitettiin perheenjäseniin liittyvä uhkaus

Poliisi on aiemmin kertonut, että tapauksen tiimoilta on kirjattu rikosilmoitus laittomasta uhkaukseta, jossa Vornanen on puolestaan asianomistajana. Rikosilmoitus koskee sanallista uhkailua, jota Vornanen epäilty kertoo kokeneensa ravintolassa ja ravintolan ulkopuolella ampumisiltana.

Vornanen kommentoi tiedotteessa häneen ja hänen perheeseensä kohdistunutta uhkausta. 

– Bar IHKU:ssa minulle esitettiin minuun ja minun perheenjäsenien henkeen, sekä terveyteen liittyvä uhkaus.

Kansanedustaja kertoo soittaneensa uhkaukseen liittyen hätäkeskukseen ja pyytäneensä poliisia paikalle, jotta uhkailijan henkilöllisyys saataisiin todennettua.

– Koska poliisipartiota ei heti (noin 15 minuutissa) tullut, jäin odottamaan partiota ravintolan ulkopuolelle.

Vornasen mukaan poliisipartiota odottaessa tilanne eskaloitui.

Vaaran aiheuttaminen ja laiton uhkaus

Vornanen kiistää syyllistyneensä vaaran aiheuttamiseen ja laittomaan uhkaukseen, joista poliisi häntä epäilee.

– Minuun on kohdistunut uhkaa sekä uhkailua jo ravintolan sisällä. Poistuttuani ravintolasta jäin kadulle odottamaan poliisipartiota, jonka hätäkeskus lupasi tekemäni hätäpuhelun yhteydessä lähettää.

Vornanen kirjoittaa, että ravintolan ulkopuolella kadulla jatkuneessa tilanteessa hän on edelleen kokenut vakavaa väkivallan uhkaa sekä häneen itseensä kohdistuneen hyökkäyksen.

Vornanen kertoo yrittäneensä välttää fyysisen kontaktin sekä hyökkäyksen ampumalla katukiveen varoituslaukauksen. Vornasen mukaan hän ampui turvalliseen suuntaan pienikaliiperisella ja pienitehoisella aseella.

– Aseen kantamiseen minulle on myönnetty poliisiviranomaisen antama kantolupa itseni suojaamiseksi.

– Minuun kohdistunut uhkatilanne päättyi varoituslaukauksen jälkeen.

Vornanen korostaa vielä tiedotteessaan, että kukaan ei ole vahingoittunut tilanteessa, eikä hänellä ole ollut tarkoitustakaan vahingoittaa ketään.

– Tapahtumapaikka kadulla ja sen ympäristö ovat minulle tuttuja, kuljen arjessani tapahtumapaikan ohi lähes päivittäin.

– Esitutkintamateriaalista on nähtävissä, että ammuin varoituslaukauksen turvalliseen suuntaan ihmisistä poispäin ja katukiveen, jossa pieni noin 3,1 grammaa painava luoti on sirpaloitunut.

Vornasen käsityksen mukaan hänen toimintansa ei myöskään täytä vaaran aiheuttamisen tunnusmerkistöä.

– Olen kiistänyt esitutkinnassa syyllistyneeni rikokseen aseen esille ottamisen ja laukauksen ampumisen osalta. Kuten tutkinnanjohtaja on tiedotteessaan todennut, tämän osalta poliisi on tutkinut asiaa laittomana uhkauksena ja vaaran aiheuttamisena.

Ampuma-aserikkomusta Vornanen kommentoi toteamalla, että hän on kantanut suojelukäyttöön luvitettua ja luvallista taskuasetta ampuma-aselain säännösten vaatimusten mukaisesti lataamattomana ja suojuksessa.

– Bar IHKU:n edustalla sattuneen tilanteen jälkeen ase on ollut hetkellisesti ladattuna suojuksessa ja taskussani. Tämä siis muutaman minuutin ja muutaman sadan metrin siirtymän ajan.

– Tämän matkan siirryin laukauksen ampumisen jälkeen, kunnes olen kohdannut poliisipartion tapahtumapaikan välittömässä läheisyydessä. Tältä osin poliisi epäilee ampuma-aserikkomusta, kuten tutkinnanjohtaja tiedotteessaan toteaa.

Kansanedustaja kertoo jättävänsä kyseisessä asiassa syyllisyytensä syyttäjän ja mahdollisesti oikeuden ratkaistavaksi.

Kansanedustaja kokee toimineensa tilanteessa turvallisimmalla mahdollisella tavalla. Hän huomauttaa myös, että Suomen lainsäädäntö ei kriminalisoi ampuma-aseen kantamista ja käsittelyä päihtyneenä, kun muut kantamisen edellytykset ovat kunnossa.

– Varoituslaukauksen jälkeen uhkan poistuttua olen koteloinut 2-toimisen aseen taskussa olevaan asekoteloon, poistunut paikalta ja jäänyt lähistölle odottamaan poliisia.

Ampuma-aserikos

Kotietsinnässä poliisi takavarikoi kaksi lipasta ja kaksi kaasuasetta, joiden hallussapitoon Vornasella ei ollut vaadittavia lupia. Tästä syystä rikosepäilyihin kirjattiin myös ampuma-aserikos.

Vornasen mukaan arkikielellä kaasuaseita voisi kutsua starttipistooleiksi. 

– Ampuma-aserikoksen osalta on kyse minulla olleista kahdesta starttipistoolista ja kahdesta kiväärinlippaasta, jotka olen hankkinut lupavapaasti 10–15 vuotta sitten.

Vornanen kertoo käyttäneensä starttipistooleja aikanaan koirien kouluttamisessa ja lippaita aikoinaan ampumaharjoituksien yhteydessä. Asetta, johon kyseiset lippaat sopivat, Vornasella ei kertomansa mukaan ole ollut noin vuosikymmeneen.

– Ampuma-aselain säännösten muututtua nämä esineet ovat joitakin vuosia sitten esitutkinnan perusteella muuttuneet lupaa edellyttäviksi esineiksi.

– En ole tätä lainsäädännössä tapahtunutta muutosta havainnut ja sinällään tältä osin olen myöntänyt esitutkinnassa menetelleeni huolimattomasti.

Poliisi on kertonut aiemmin, että kaikki seurueessa olleet ovat olleet vahvasti päihtyneitä. Kansanedustaja kertoo itse ehdottaneensa kiinniottonsa jälkeen poliisille puhallus- tai verikoetta, mitä ei tehty.

Koska tilanteen aikaista päihtymys- tai väsymystilaani ei voida jälkikäteen mitenkään todeta, niin tässä asiassa päihtymystilani todentamiseen liittyvän verikokeen, tai puhalluskokeen ottaminen olisi ollut myös minun oikeusturvani mukaista.

Ase eduskunnassa

Poliisin mukaan Timo Vornanen on myöntänyt esitutkinnassa vieneensä aseensa kahdesti työhuoneeseensa eduskunnassa. 

Vornanen myöntää, että hänellä on ollut taskuase mukana kahdesti Pikkuparlamentin lukitussa työhuoneessa.

– Tapahtumapäivänä säilytin sitä tilapäisesti lukitussa työhuoneessani viiden tunnin ajan.

Vornasen mukaan toisella kerralla ase on ollut viitisen minuuttia työhuoneessa, kun hän on pistäytynyt paikalla illalla talon ollessa tyhjillään.

– Asetta on säilytetty työhuoneessa ampuma-aselain vaatimuksien mukaisesti ja asiassa ei epäillä mitään rikosta.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio muistutti MTV Uutisten haastattelussa, että kansanedustajat eivät voi liikkua eduskunnassa aseen kanssa vapaasti.

Eduskunnassa on tehty alkuvuodesta sääntö siitä, miten aseiden kanssa toimitaan. Ohjeen mukaan eduskuntaan tuotuja aseita säilytetään turvallisesti lukitussa kaapissa. Säilytyksestä vastaavat eduskunnan turvallisuusosaston virkamiehet.

Mitä seuraavaksi?

Vornasen pitkästä tiedotteesta huolimatta tapauksen tiimoilta jää useita avoimia kysymyksiä. Vastausta vailla ovat muun muassa: miksi kansanedustaja on ylipäätään ollut eduskunnassa aseen kanssa ja rikkonut eduskunnan ohjeita ja miksi hän on liikkunut kaupungilla yöelämässä ladattu ase mukanaan.

Vornanen on aiemmin kertonut, ettei ole ole syytä, miksi hänen pitäisi erota kansanedustajan tehtävästä. 

Hän on kuitenkin todennut, että jos perusteet myöhemmin täyttyvät, tulee hän "itse pyytämään eroa".

Tiedotteensa lopussa kansanedustaja kertoo jäävänsä odottamaan syyteharkinnan tulosta. 

Lue myös:

    Uusimmat